Blog

Verhalen van ontwerpers en makers rond Galerie Zône

Marlies van Velzen

Wie ben je? Waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?  Marlies van Velzen en ik ben één van de drie goudsmeden en één van de vier sieradenontwerpers bij Zône. Ik ben geboren in Den Haag.

Wat maak je?  Ik maak sieraden. Materialen die ik gebruik zijn zilver, goud, koper, emaille, formica, hout. Mijn atelier op de Prinsegracht in Den Haag is ruim en licht. Een heerlijke inspireerde en rustige werkplek.

Wat is je inspiratie en hoe gebruik je dat?  De cirkel.Voor mij is het een complete vorm waar je toch nog heel veel mee kan door hem de buigen, te combineren, binnenste buiten te keren, te vouwen, brede rand, smalle rand – ik kan nog wel even doorgaan… In de hanger Cirkel zitten bijvoorbeeld drie cirkels verwerkt en in de bijbehorende ring twee.

De natuur– mijn Biologie achtergrond?! Maar dan wil ik iets toevoegen. Het is niet mijn streven de natuur precies of bijna precies na te maken. De vormen die in de natuur voorkomen inspireren me om verder te denken, te combineren. Wat ik probeer is vanuit een andere invalshoek kijken naar een bekende vorm.

De serie Ranken is geïnspireerd op de manier waarop klimplanten zich overal aan vasthechten en zo hele huizen, hekken etc. bedekken.

Mirte is geïnspireerd op de bosbes. Naast de bes heb ik ook de manier waarop bessen rollen – niet mooi in een ronde vorm – laten terugkomen in de ketting. Iets bedenken is één maar iets realiseren is twee. Bij deze ketting heb ik bijvoorbeeld heel lang nagedacht over de schakel. Deze moest zowel buigzaam maar ook een bepaalde vorm vasthouden. 

Hoe ben je op deze pad gekomen en wat voor training heb je?  Ik heb verschillende opleidingen: Biologie; Communicatiewetenschappen; Koksopleiding; Vrije academie Den Haag – film en beeldhouwen; Stadsacademie Den Haag – edelsmeden; cursussen in Schoonhoven. En ik heb jaren samengewerkt met Phil van der Klundert, een Haagse beeldhouwer. Hij heeft mij naast techniek vooral leren kijken, ritme in kunstwerken zien, het (eindeloos) onderzoeken van vormen, doorgaan op een gekozen thema/onderwerp en je laten inspireren door hetgeen je hebt maakt. 

Doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?   Naast Zône werk ik bij ZonMw.

Hoe ben je aan Galerie Zône gekomen?  Via Rina Ferreira-Papenfus. En Rina ken ik weer via een wederzijdse vriendin. En daarvoor had ik van Zône gehoord van Jose den Hartog – oud lid van Zône.

Wil je iets anders zeggen?  Eigenlijk wil ik iets vragen – wat vinden onze klanten en bezoekers van Galerie Zône? Hoe kunnen we de galerie nog beter, leuker, origineler en (uw idee) kunnen maken? Kortom, waarom komt u naar Zône en wat verwacht u daar te vinden? Ik zou het echt heel leuk vinden als mensen ons dat laten weten. Dus hierbij de uitnodiging om uw ideeën naar ons te mailen – onder de titel: Zône en ik vind…!

 

 

 

Marlies van Velzen Meer lezen »

Dorothy Wedderburn

Wie ben je?  Mijn naam is Dorothy Wedderburn. Brits en sinds een jaar een gelukkig Nederlander.

Waar kom je vandaan / waar ben je geboren?  Ik ben geboren in het noorden van Nigeria. Waar ik eigenlijk vandaan kom is moeilijker te beantwoorden – mijn leven is behoorlijk nomadisch geweest. In mijn jeugd pendelde ik tussen Nigeria en Engeland. Daarna ben ik een aantal jaren in Londen gebleven voordat ik weer in verschillende andere landen in het buitenland woonde. Sinds 1991 woon ik in Nederland. Ik denk dat je gewoon zou kunnen zeggen dat ik een wereldburger ben.

Wat maak je en hoe maak je het?   
Voor Zône maak ik voornamelijk draagbare kunst zoals jassen en tops. Maar ik maak ook kunstwerken, die ik ‘hangings’ noem, voor aan de muur. Alles wat ik maak is uniek en individueel. Mijn materialen zijn oude kledingstukken en stoffen die ik in tweedehandswinkels en op brocantemarkten vind, of die aan mij worden gegeven. Deze combineer ik met nieuwe duurzame stoffen zoals bamboe, ecologisch katoen, tencel en resten die anders naar de vuilstort zouden worden gebracht. In alle stoffen zit de betekenis van een verhaal, van hoe/ wie/ waar het is geproduceerd. En als ik een voorgedragen kledingstuk uit elkaar haal, voel ik me bijna een archeoloog, ik kan de geschiedenis ervan echt voelen. Voordat ik bijvoorbeeld een nieuwe jas maak, laat ik de oude een tijdje op de paspop zitten, op de een of andere manier ‘spreekt’ het tegen mij en laat me weten wat ik moet doen. Als ik daadwerkelijk begin met creëren, heb ik altijd een idee van het eindstuk, maar ik laat me leiden door het daadwerkelijke proces … snijden, naaien, verven en zeefdrukken. In elke fase kan er iets onverwachts gebeuren dat me in een andere richting kan sturen. Dat is het deel waar ik echt van hou. Op de een of andere manier heb je een gesprek met je werk.

Hoe ben je op dit pad terecht gekomen?   Ik ben altijd aangetrokken geweest tot stof, wat ik geweldig vind vanwege zijn tactiele eigenschappen. Mijn moeder maakte de meeste van haar eigen kleding en die van mij, en toen ik 5 was, kreeg ik van een tante een miniatuurnaaimachine. Het werkte echt en ik kopieerde mijn moeder en maakte kleding voor mijn poppen. Ik denk dat mijn pad voorbestemd was.

Wat is je opleiding?  Op school leerden we de basis van kleding maken. En daar had ik ook een inspirerende tekenleraar die me kennis liet maken met zeefdruk en me meenam met winkelen om geschikte stof te kopen om op te printen. Ze vertelde me over kunstacademies en hielp me om een portfolio samen te stellen. Dus ging ik mode en textiel studeren aan het Ravensbourne College of Art and Design, in London. In die tijd was het net verhuisd naar een nieuw pand en was het prachtig uitgerust met een lange printtafel, een verfruimte, een stoomkoker, warmterollers, enz…. plus een heel goede technicus.

zeefdrukken: het Grafische Werkplaats Den Haag

Wat inspireert jou?  Inspiratie komt overal vandaan. Kunst, architectuur, wat mensen dragen, maar ook van meer vluchtige dingen zoals schaduwen en reflecties. En natuurlijk is de natuur eindeloos inspirerend in haar patronen, kleuren en texturen. 

Doet u nog ander betaald of onbetaald werk?  Ik heb geluk gehad dat ik mijn hele leven met textiel heb gewerkt: in kleinschalige drukkerijen, als ontwerper, als adviseur en als leraar. Meestal kon ik ook doorgaan met het maken van mijn eigen werk en de afgelopen 7 of 8 jaar heb ik enkel eigen werk gedaan. Het kost me veel tijd omdat ik immers alles zelf doe.

Hoe ben je lid geworden van zone?  Ik gaf les aan Het Koorenhuis in Den Haag en een collega, Martine Knoppert, een toenmalig lid van Zone, vroeg me of ik interesse had om mee te doen. Aanvankelijk dacht dat ik niet graag deel uit te willen maken van een groep. Maar ik mocht wat werk in de galerie aanbieden en verkopen. Het in contact komen met de andere leden overtuigde me ervan dat ik het eens moest proberen. Dat was 13 jaar geleden en ik heb niet achterom gekeken! Ik heb er nooit spijt van gehad.shaman

Wil je nog iets anders zeggen?  Deel uitmaken van de Zone ‘groep’ heeft me zoveel gegeven. Dankzij de galerie heb je een vaste plek om je werk tentoon te stellen en zo een klantenkring op te bouwen. En het geeft je de vrijheid en mogelijkheid om van alles te doen: klanten ontmoeten; tentoonstellingen organiseren; deelname aan tentoonstellingen. De interactie met bezoekers is belangrijk. Er komen zoveel verschillende mensen naar de galerie om te kijken, praten en kopen, en ze komen steeds weer terug. Je collega’s zijn klankbord voor je werk en ideeën, en we delen ook de meer alledaagse taken van het runnen van de galerij. Dankzij onze gezamenlijke inspanningen en de steun van trouwe klanten en de lokale gemeenschap hebben we vorig jaar genoeg geld kunnen inzamelen voor een hypotheek om de galerieruimte te kunnen kopen. Met de 30e verjaardag van Zone op komst, voelt dat goed.

foto: Leonie van der Helm

Lang leve Zone!

Dorothy Wedderburn Meer lezen »

Janna Geesink

wie ben je?
Mijn naam is Janna Geesink, 35 jaar en één van de drie goudsmeden (of vier sieradenmakers) van Galerie Zône.
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren en opgegroeid in Leiden. Alleen voor mijn opleiding ben ik enkele jaren de stad uitgeweest en heb ik kort in Schoonhoven en Gouda gewoond. Ik ben erg gesteld op deze mooie, kleine, historische en gezellige stad. Vandaar dat ik er nog steeds werk en woon!
 
wat maak je (en hoe maak je het)? 
In mijn werkplaats maak ik met mijn handen, ambachtelijk gereedschap èn moderne apparatuur, kwalitatief goede sieraden van meestal 14k goud, in allerlei kleurtinten. Nieuw goud, ‘oud’ goud oftewel omgesmolten goud en fair trade goud is bij mij mogelijk. In zilver werk ik ook veel en met fijne edelsteenkralen in allerlei kleuren (rustig en aards of juist speels en vrolijk). In mijn vrije werk voer ik enkel eigen ontwerpen uit en houd ik van open, speelse vormen met fijne lijnen, ruwe en subtiele texturen en speciale details. Het sieraad moet comfortabel, goed draagbaar en makkelijk te combineren zijn met je kleding. Een combinatie van rustig, strak èn organisch in één sieraad blijf ik het mooist vinden. Het liefst voer ik experimenten uit waarbij ik van te voren niet weet waar het toe gaat leiden. Daar komen de meest verrassende ontwerpen van.
Ik werk ook veel in opdracht zoals bij trouwringen, ‘oud goud’ en cadeaus, waarbij mijn collectie vaak uitgangspunt is.
 
hoe ben je op deze pad gekomen? 
Via een eerdere studie Archeologie & Prehistorie aan de UvA èn een aantal cursussen pottenbakken, kwam ik erachter dat ik meer een maker en ontwerper ben dan een boekenwurm! Vormgeving, techniek en het materiaal in het vak van de goudsmid trok mij aan.
 
wat voor training heb je? 
Ik heb de opleiding tot Goudsmid/ondernemer gevolgd aan de Vakschool Schoonhoven. Ook door zelfstudie, overleg met collega’s in het vak, goed kijken en vooral veel doen en uitproberen leer ik nog steeds bij.
 
wat is je inspiratie? 
Inspiratie kan voor mij overal zijn. In de stad, de natuur, water, lichamelijke vormen of door mensen gemaakte objecten uit het heden en verleden. Lijnen, vormen en oppervlaktetexturen zijn overal en daar springt soms iets uit! Het wordt nooit hetzelfde. Het is voortborduren op wat er al is.

doe je ander betaald/onbetaald werk erbij? 
Naast mijn werk als goudsmid ben ik vrijwilliger bij Vitalis Maatjes. Je kent vast de wervende borden uit de stad. Je bent dan maatje van een kind of jongere die dat even nodig heeft. Ik trek nu alweer 1,5 jaar op met een meisje van 11. Het is geweldig leuk en soms ook lastig, je bent een luisterend oor, helpende hand en we lachen wat af! En… er zijn nog steeds hard maatjes nodig, ook in/na corona tijd! 🙂
  
hoe ben je aan galerie zone gekomen? 
Om de hoek van de galerie had ik een kleine winkel en werkplaats inéén. Ook kende ik Frida van der Poel vanuit Leiden, we kwamen elkaar wel eens tegen op ambachtelijke/kunst markten in de stad. Toen ik mijn winkel wilde inruilen voor een andere manier van werken, dacht ik eigenlijk gelijk aan een combinatie van aparte werkplaats en de galerie. Zodoende!
 
wil je iets anders zeggen? 
De galerie is een bijzondere plek in de stad. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te merken dat mensen soms even komen ‘opladen’, kunst-snuiven of er ontstaat een spontaan gesprek dat beiden goed doet. Ook vind ik het zo leuk als een bezoeker iets gewoon ontzettend mooi vindt en het meeneemt voor zichzelf of voor een ander. Zône is meer dan een galerie of kunstwinkel, het is een platform en collectief en er ontstaat wisselwerking. Het voelt fijn om daarbij te horen en er een steentje aan bij te dragen.

https://jannageesink.nl/

Janna Geesink Meer lezen »

Mariska Eyck

golden birds

wie ben je?
Mijn naam is Mariska Eyck
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Heerlen, in Zuid Limburg waar ik tot mijn elfde jaar heb gewoond. Toen zijn we in verband met mijn vaders werk in Den Haag naar Rijswijk verhuisd. Vanaf 1986 woon ik in Leiden.

wat maak je en hoe maak je het?
Ik schilder, teken en gebruik collage. Ik gebruik verschillende technieken en mix ze ook graag. Ik hou van werken op papier. Meestal scan ik mijn werk en werk er daarna met de computer aan verder. Ik vind het heel interessant om mijn werk als print te zien.
Ik maak vooral kleurrijk, vrolijk werk. Wel houd ik ervan als er een dubbele betekenis in te vinden is.
Ik probeer minimaal 4 maal per week werk te publiceren op mijn blog. Veelal is dat werk dat ik diezelfde of de vorige dag heb gemaakt. Ik beschouw mijn blog als een column en noem hem ook wel ‘The (Almost) Daily Art Sparkle’. 
Naast werken aan mijn blog maak ik schilderijen, muurschilderingen en beschilder ik meubels.

bird kissing the sun

 
hoe ben je op dit pad gekomen?
Ik heb altijd getekend. Als klein kind schijn ik op lakens te hebben getekend. Tekenen is voor mij hetzelfde als ademen. Ik kan niet zonder.
 
wat voor opleiding/training heb je?
Oeps, dat vind ik altijd een lastige…
Mijn ouders bezochten met ons veel musea. Zo ben ik heel vaak in het Kunstmuseum in Den Haag geweest. Ik vond het geweldig.
Iets anders was dat mijn vader bij Metz&Co in Den Haag werkte. Dat was een sjiek, en artistiek warenhuis. Er werden meubels, stoffen en dergelijke verkocht. Er werd veel samengewerkt met kunstenaars en designers. Vanaf mijn 13e ging ik elke zaterdag met mijn vader mee naar zijn werk. Hij vertelde me altijd veel over wat daar gebeurde en te zien was. Ik denk dat het een grote impact op mij heeft gehad.
En op de middelbare school hing ik altijd rond in de tekenlokalen.
Dat allemaal om te verhullen dat ik eigenlijk geen officiele opleiding aan een kunstacademie heb gehad, hoewel ik wel enige tijd naar de Vrije Academie in Den Haag ben geweest.
Ook heb ik vorig jaar een opleiding als design-ontwerper gedaan.

wat is je inspiratie?
Ik denk dat mijn inspiratie van zo’n beetje alles kan komen, van een kleur die me pakt of een vorm. Maar meestal komt het van binnenuit, vanuit die opeenhoping van indrukken die ik in mijn informele opleiding tot kunstenaar heb opgedaan. Ik start meestal met het willekeurig neerzetten van lijnen en/ vormen. Zonder doel, zonder plan. Ik probeer zo te blijven werken, in een wat dromerige staat, terwijl ik ‘luister’ naar wat er tot mij komt: associaties, innerlijke stemmetjes. Gaandeweg krijgt het werk vorm en ontstaat er betekenis, die ik verder uitwerk. Eigenlijk gaat mijn werk altijd over wat er in mij speelt, waar ik bewust van ben (soms zonder dat ik me er zo bewust vanben) en het verwijst zodoende nogal eens naar de actualiteit. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld op mijn blog een reeks die ‘The Corona Chronicles’ heet.
 
doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
Nee, ik ben 2 jaar geleden met alle andere klussen gestopt. Voordien werkte ik ook nog als dokter/therapeut/coach voor gezinnen met kinderen met complexe problemen. Ook was ik intervisor voor groepen dokters.
 
hoe ben je aan Galerie Zône gekomen?
Ik was erg onder de indruk van de galerie. In 2002 durfde ik, na heel veel twijfelen, mijn werk hier te laten zien. Ik mocht komen exposeren met werk aan de wand. Dat heb ik nu een aantal keren gedaan. Op dit moment ligt mijn ‘happy art card’ project bij galerie Zône. Ik wilde in 2020 elke 2 weken een briefkaart laten drukken, die vrij verkrijgbaar zou zijn. Door de corona-crisis is het project wat vertraagd, maar nu de galerie weer open is, start ik er ook weer mee.

wil je iets anders zeggen?
Ik kijk altijd met veel bewondering naar wat Galerie Zône doet. Ik vind het zo’n leuk concept en zo goed voor de kunst, de kunstenaars en Leiden dat het bestaat. Ik word altijd weer geïnspireerd door een bezoekje aan de galerie. Heel goed dat zij het pand nu zelf in eigendom hebben. Dus Galerie Zône: veel succes!

www.mariskaeyck.com

Mariska Eyck Meer lezen »

Piet Brummelbos “ Verlichte kunst” in donkere tijden

Mijn naam is Piet Holtmaat en ik maak onder de naam “Piet Brummelbos verlichte kunst” lichtobjecten met een verhaal.

Na een carrière in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven kon ik mijn passie, het maken van unieke verlichtingsobjecten intensiveren.

 

 

Het basismateriaal van mijn creaties bestaat uit hout dat afkomstig is van landgoed Twickel bij Delden en hout dat is vrijgekomen bij restauraties van oude gebouwen. Dit in combinatie met mond-geblazen glas en metaal. Of men de objecten nu onder toegepaste kunst, functionele kunst of  industriële kunst schaart is niet van belang. Mijn doel is het creëren van unieke uit de natuur voortgekomen lichtobjecten die “verlichting” geven aan allen die het mooi vinden. Alle werken worden ‘gesigneerd’ met een metalen braam, want “Brummelbos” is de bijnaam van onze familie en betekent letterlijk “bramenstruik”. Dit verklaart tevens mijn ‘werknaam’. 

Galerie Zône 
Galerie Zône kwam voor een aantal jaren bij toeval op mijn pad en ik ben ze zeer dankbaar dat ik met een wisselende  hoeveelheden lichtobjecten daar mag exposeren. 

https://www.pietbrummelbos.nl

Piet Brummelbos “ Verlichte kunst” in donkere tijden Meer lezen »

Frida van der Poel

red box

wie ben jij?
Frida van der Poel. Ik ben een  zelfproducerend meubelontwerpster en trek al zo goed als 40 jaar samen op met mijn liefde.

waar kom je vandaan / waar ben je geboren?
Ik kom uit Zoeterwoude en ben geboren in Leiden.

stoelen Gabi 1987

wat maak je, hoe maak je het?
Ik maak meubels en objecten. Altijd ruimtelijk werk.
Ik werk voornamelijk met hout zowel uit boom als plaat. De verwerking van een boom uit eigen tuin of straat kan wel vijf jaar duren. De stam wordt tot planken of balken verzaagd  op de wind bij de houtzaagmolen ‘De Heesterboom’ in Leiden bijvoorbeeld en dient nadien rustig te drogen.
Met mijn schetstekeningen als handleiding wordt het meubel in de werkplaats 1:1 gemaakt en “afgebakken”.”.

hoe ben je op dit pad terecht gekomen / wat is je opleiding?
Tsja hoe ben ik op dit pad gekomen. Na een zwerftocht door Griekenland en West-Afrika kwam ik terug in Leiden. De Coöperatieve Vereniging ‘DE KLOS’ had zich in de tussentijd gevestigd aan de Zandstraat. Hier was ook een houtwerkplaats daar voelde ik me thuis. Na drie jaar autodidactisch werken ben ik naar de meubelvakschool gegaan in Amsterdam. (het huidige HMC Amsterdam/Rotterdam). Daar heb ik mijn basis vakkennis opgedaan en deze breng ik nog dagelijks in praktijk.. 

wat inspireert jou?
De omgeving inspireert mij. De beweging van de mens, de beweging in de natuur. De verbeelding van het woord en van de vorm. Mijn stal (atelier) met zijn periodieke methaan dampen die mij soms tot spirituele hoogte kunnen brengen.

doe je ander betaald / onbetaald werk?
Nee, daar is geen tijd voor. Ik leef van mijn vrije meubelwerk waarmee ik ook elders exposeer tot in Milaan toe. Nu staat werk van mijn hand bijvoorbeeld in het Zilvermuseum in Schoonhoven die helaas voor publiek gesloten is. De expositie ‘Boudoir’ duurt daar nog wel tot 15 november 2020. Ook werk ik in opdracht aan specifieke wensen van de mensen. Er is veel mogelijk. En we draaien onze eigen galerie wat wel enige inzet vraagt (vereist).

hoe ben je in contact gekomen met galerie Zône?
In 1990, ik zat nog op de meubelvakschool, kwamen de meubelmakers die toen ook in ‘de Klos’ gevestigd waren mij vragen of ik niet mee wilde doen met het opzetten van een galerie voor toegepaste kunst in het centrum van Leiden. Dat wilde ik wel.
Samen met andere ontwerpers en dus verschillende disciplines bij elkaar in één ruimte. Dit kan elkaar alleen maar versterken. Permanent ben je zichtbaar en tastbaar aanwezig met je product voor publiek.
In oktober 1990 werd de vereniging opgericht en in januari 1991 werd de galerie feestelijk geopend en rest is geschiedenis.

Herbertus

wil je nog iets zeggen?
Ja ik wil zeggen dat het hebben van een betaalbaar atelier/werkplaats van essentieel belang is voor je persoonlijke ontwikkeling, je creatieve ontwikkeling zodat je jouw vaardigheden verder kan ontwikkelen. En het hebben van een plek waar je je werk onder gunstige condities kunt tonen.
En mijn motto is afkomstig van de Tjechische Kubist Janák hij schreef dit in 1910:
 “als het ontwerp zich richt naar de kunst wordt zij vanzelf nuttig”.

En….blijf gezond allemaal.

www.fridavanderpoel.nl

Frida van der Poel Meer lezen »

Rina Ferreira-Papenfus

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Rina Ferreira-Papenfus en eigenaresse van Papenfus Design. Ik ben geboren en getogen op het Zuid-Afrikaanse platteland maar woon nu al een kleine 22 jaar in Den Haag. Mijn werkplaats is op zolder, waar ik vele gelukkige uren doorbreng.

Wat maak je en hoe maak je het?
Ik maak sieraden en werk voornamelijk in goud en zilver. Ik maak nieuw werk, maar werk ook in opdracht waar ik in samespraak met de opdrachtgever/geefster tot een mooi resultaat komen. Voor opdrachten gebruik ik ook vaak oud goud van de opdrachtgever.
Bij mijn sieraden komen alle goudsmid handelingen te pas – zagen, vijlen, solderen, polijsten en nog vele meer. De magie van het goudsmeden ligt erin dat je een harde stuk plaat of draad onder je handen ziet veranderen en vormen aannemen. Je onderwerpt het harde metaal aan jouw wil en zo komt er iets unieks tot stand. En als het écht tegenvalt, smelt je het weer op en begin je opnieuw.

Kun je je werk omschrijven?
Mijn sieraden zijn vaak groot met simpele lijnen, maar ik vind het ook leuk om héél klein te werken, bijvoorbeeld met filigrain. Mijn sieraden worden gekenmerkt door contrast, bijvoorbeeld zwart geoxideerd zilver gecombineerd met goud, mat met glanzend of ruwe oppervlakken met glad. Verder zijn mijn sieraden vaak a-symmetrisch van vorm. Ik breng soms spatsels kleur aan deur middel van edelstenen, emaille of hars. Parels worden ook vaak gebruikt omdat de organische ervan mijn aanspreekt.

Hoe ben je op dit pad gekomen en wat voor training heb je?
Kant-en-klare sieraden van de reguliere juweliers spraken mij nooit aan. Jarenlang heb ik sieraden laten maken volgens mijn tekeningen, maar voor mijn gevoel haperde er altijd iets. Het was nooit “scheef”of “schuin”of “ruw”genoeg naar mijn zin. Toen ik dus zo een aantal jaren geleden een expositie zag van de cursus edelsmeden aan de VAK in Delft, was ik meteen verkocht. Al snel wilde ik echter meer en daarom heb ik besloten om de opleiding Goudsmeden in Schoonhoven te volgen – een keuze waar ik nooit spijt van heb gekregen. Ik heb mijn passie gevonden.

Waar haal je inspiratie en ideeën vandaan?
Mijn ideeën haal ik uit mijn omgeving. Ik loop altijd met mijn ogen en oren wijd open.Soms ligt de inspiratie in kleine momenten in de natuur zoals het ontvouwen van een varenbladje, en soms wordt ik gegrepen door de grootsheid van bijvoorbeeld de ruwe Noorse natuur. Verder leiden een woordspeling of songteksten ook vaak tot een nieuwe serie.

Doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
In Zuid-Afrika was ik lerares Engels en in Nederland werkte ik als taaltrainer Business English. Ik vond de interactie met mijn cursisten leuk en ben doorgegaan met lesgeven tot twee jaar ná het behalen van mijn Goudsmid diploma. Ik merkte echter dat ik niet de rust in  mijn hoofd had om echt creatief bezig te zijn en ben dus gestopt met Engels lesgeven. Sindsdien focus ik me volledig op mijn sieraden. Als ik niet achter mijn werkbank zit, ben ik vaak op het water te vinden. Naast sieraden maken is roeien mijn ander grote passie in het leven.

Hoe ben je bij Galerie Zóne terechtgekomen?
Een collega-goudsmid die bevriend is met Dorothy Wedderburn heeft haar van mij verteld en toen er een plaats voor een goudsmid vrij kwam heeft Dorothy mij uitgenodigd voor een gesprek met de leden vanZóne. Ik werd aangenomen en ben nu alweer vier jaar lid.

Wil je iets anders zeggen?
Ik ben héél blij dat ik deel mag uitmaken van Galerie Zone. Ik vind de interactie met mijn collega’s inspirerend en de contact met de Zone-klanten leuk. Mogen we allemaal gezond uit deze crisis komen. Ik kijk erna uit om weer in Zone te staan.

https://knapgemaakt.nl/papenfus-edelsmid-design/

Rina Ferreira-Papenfus Meer lezen »

Frans Beelen

wie ben je?
Frans Beelen, ik ben al vanaf 2008 lid van Zône
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren en opgegroeid in Weert ( Limburg)
 
wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak sieraden.  Ik maak ze met textiel als belangrijkste ingrediënt. Daardoor zijn mijn sieraden licht en behaaglijk om te dragen. Bij dat textiel gebruik ik verschillende andere materialen, zoals ( half) edelstenen, schelpen, hout en ander vindmateriaal en glaskralen.
Textiel en kralen moeten genaaid worden. De stenen .. die slijp en polijst  ik zelf… of ik laat ze ruw omdat ze bijvoorbeeld mooi schitteren of glanzen. Dan zaag ik vaak de achterkant en de omgeving van het stukje steen dat ik wil gebruiken, weg zodat ie in het sieraad zo licht mogelijk is. De schelpen zaag ik vaak ook op maat. Soms worden ze heel bijzonder als ik stukken ervan polijst.
 
hoe ben je op dit pad gekomen ?
Ik maak en verkoop mijn sieraden al vanaf 1970. De eerste die ik maakte – in de zeventiger jaren dus – waren van metaal. Voor enkels, (boven)armen, hoofd, hals, pols en vingers.. Ze waren groot en stevig en daardoor merkte ik dat ze te zwaar waren en en niet prettig om te dragen. Toen ben ik op zoek gegaan naar ander materiaal waarmee ik ook robuust zou kunnen werken. Via hout, leer , ijzerdraad kwam ik uiteindelijk uit bij textiel. Mijn sieraden zijn opvallend en kleurrijk, maar ook goed draagbaar. Ik wil dat ieder sieraad uniek is en een eigen karakter heeft.
 
wat voor training heb je?
Ik ben van oorsprong docent handenarbeid ( NXX ) ook heb ik nog 1 jaar Rietveld-academie gedaan. 
En nu leer ik nog steeds van ieder sieraad dat ik maak. Het wijst me de weg naar weer een nieuw.

wat is je inspiratie?
mijn  inspiratie haal ik vooral uit het materiaal zelf: kleur, vorm, structuur.. hard /zacht.. dun /dik.. transparant /ondoorzichtig.. ruw/glad.. juist die tegenstellingen die dagen mij uit om een eenheid te maken die voordien nog niet bestond. 
Wat ook helpt is de enorme chaos in mijn  atelier: dat biedt juist zicht op combinaties waaraan ik niet zou denken. Verder zijn  Jugenstil en etnische sieraden, maar ook meubels, gebouwen en elementen uit de natuur een inspiratiebron.
 
doe je ander betaald/onbetaald werk erbij? 
Ik ben nu met pensioen. Maar voordien was ik docent handenarbeid, creatief therapeut en docent. Daarnaast had ik een kleine praktijk als supervisor.
 
hoe ben je aan galerie Zône gekomen?
In 2008 werd ik – door de informatie op mijn website – gevraagd of ik lid wilde worden van Zône.
 
wil je iets anders zeggen?
Ik vind het heel fijn om als kunstenaar lid te zijn van  vereniging Zône. Daarmee heb ik collega’s en kunnen we samen sparren. En ook niet onbelangrijk: doordat we met z’n elven zijn kunnen we de galerie laten draaien en bemensen- .we staan om de beurt in de galerie . Zo heeft iedere kunstenaar contact met klanten. Maar iedere kunstenaar heeft daarnaast ook tijd om nieuw werk te maken. Ik vind het een ideaal concept!  En levensvatbaar.. dat blijkt wel: Zône bestaat in januari van het komende jaar al 30 jaar .!!
Met z’n elven kunnen wij ook buiten de galerie actief zijn in de (kunst)wereld. We bieden expositiemogelijkheden voor andere kunstenaars. We doen mee doen aan evenementen en we kunnen zulke evenementen zelf organiseren. Iets wat ieder voor zich niet zou halen.

http://www.fransbeelen.nl

Frans Beelen Meer lezen »

Tom van Teijlingen

wie ben je?
Tom van Teijlingen, webdesigner in mijn eigen bedrijf TastyMouse.

waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Leiderdorp, 100 meter buiten Leiden. Nu woon ik in Amsterdam.

wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik ontwerp en ontwikkel websites.
Eerst bespreek ik met een opdrachtgever wat het doel van de website is en welke uitstraling het moet hebben. Dan maak ik een voorstel voor de structuur, wat moet er op en hoe verdelen we dat over pagina’s, en een schetsontwerp voor de vormgeving. Als we het hier over eens zijn maak ik een website met behulp van Content Management Systeem zoals WordPress en vertaal ik het ontwerp in code.

hoe ben je op dit pad gekomen/ wat voor opleiding heb je?
Ik heb nadat ik eerder de kunstacademie bezocht had een opleiding ‘multimedia en internet’ gedaan.

wat is je inspiratie?
Het gesprek met de opdrachtgever en de aard van het bedrijf/activiteit.

doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
Ik maak ook afdrukken van abstracte foto’s op een groot formaat inkjetprinter. Daarbij is filosofie mijn voornaamste inspiratie.

hoe ben je aan galerie zone gekomen?
Via Frida van der Poel waar ik eerder een website voor gemaakt heb. En ik kende Zône vanaf het begin toen ik zelf nog bij De Klos betrokken was.

wil je iets anders zeggen?
Ik vind het heel goed dat een collectieve winkel als Zône bestaat. Bravo!

www.tastymouse.com
www.againsttheday.nl

Tom van Teijlingen Meer lezen »

Yuriko Miyoshi

wie ben jij?
Yuriko Miyoshi, Japanse graficus.
 
waar kom je vandaan / waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Osaka, Japan. Sinds 2003 is Nederland mijn werkbasis van waaruit ik mijn grafieknetwerk in Japan en Europa exploreer.
 
wat maak je, hoe maak je het?
Grafiek, met gebruik van Japans papier met  diverse grafische technieken. Dit is voornamelijk etsen met koperen plaat. ’Kopie-ets’ is mijn eigen speciale techniek, maar ik gebruik het op een heel eenvoudige manier, zonder fotopolymeerfilm etc.

hoe ben je op dit pad terecht gekomen / wat is je opleiding?
Ik denk dat de creativiteit van verschillende kanten uit mijn familie op me af is gekomen. Mijn grootvader was architect. Mijn oom was een amateurschilder. Mijn tante werkte als kleermaker en is vaak naar het buitenland gereisd. Ik studeerde aan de Tokyo Zokei University (Art and Design) en behaalde een masterdiploma aan de Musashino Art University. Ik heb geen ervaring als student aan een School / Academie / Universiteit in Nederland, maar ik ontving een Fellowship van het Japanese Government Overseas Study Program for Artists, wat betekent dat ik mijn eigen onderzoeksprogramma kon uitvoeren in printstudio’s, openbare en particuliere bibliotheken en musea in Nederland en Duitsland in 2008 en 2009.
 
wat inspireert jou?
Kaarten van steden, geschiedenis, materialen, waarmee ik een connectie heb. Het belangrijke punt is dat ik daar geweest ben; dat ik de geluiden van mensen hoorde praten; zelf iets heb gezien en gevoeld. Tot 2009 was ik lid van Printsaurus (een International Print Exchange Association in Japan). Als lid organiseerde ik een aantal uitwisselingsprojecten samen met andere kunstenaars, en nam ik ook deel aan verschillende internationale grafiekbeurzen, in Japan, Korea, België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Tsjechië, Litouwen, Estland, Rusland en Portugal. Voor deze projecten heb ik verschillende steden bezocht en als ik terugkwam van mijn reizen gebruikte ik altijd de kaarten van deze plaatsen in mijn werk. De titel ‘Een kaart van Holland 6 (Leiden)’ is een van mijn populaire etsen.
 
doe je ander betaald / onbetaald werk?
In Japan werkte ik jarenlang parttime als technisch assistent bij het Urban Planning Institute in Tokyo. Ik heb ook etsles gegeven aan een kunstacademie in Tokio. Nu ben ik actief als freelance kunstenaar en probeer te leven van mijn werk in de kunst, waarbij ik vaak heen en weer reis tussen Japan en Europa. Door middel van mijn demonstraties, workshops en lezingen introduceer ik de Japanse cultuur zoals Moku-hanga (Japanse houtsnede) en papierproductie op verschillende locaties in Nederland en België. Ik heb geen eigen drukkerij in Nederland maar ik kan op elke locatie terecht om mijn workshops te geven. Dus als je geïnteresseerd bent, laat het me weten.
 
hoe ben je in contact gekomen met galerie Zône?
Via een lid, Dorothy Wedderburn. Ik ontmoette haar in het Amsterdam Grafisch Atelier (de oude locatie) en ze vertelde me over galerie Zône in Leiden. Ze zei dat ik een verzoek kon doen om daar te exposeren. Mijn huidige tentoonstelling, in maart 2020, is de vierde keer dat ik daar te zien ben! Ik hou van de sfeer in deze galerie en ook van de artistieke werken van de leden.
 
wil je nog iets zeggen?
Bedankt dat je me deze kans hebt gegeven om iets over mijn kunstwerken te vertellen en uit te leggen. Mijn tentoonstelling in maart 2020 is bijna afgelopen. * Je kunt het werk dat wordt tentoongesteld in Galerie Zône ook zien op mijn pagina:
 

hang-land.blogspot.com/2020/02/exhibition-march.html
 
* nb de tentoonstelling is verlengd tot 30 april vanwege het coronavirus en is te bezoeken op afspraak met de galerie

Yuriko Miyoshi Meer lezen »

Anna Rotteveel

Wie ben je?
Anna Rotteveel en ik woon mijn hele leven in Rijpwetering. Ik ben daar met plezier blijven wonen omdat het er groen is, een heel waterrijke omgeving. Het Groene Hart. Verder ligt het heel central om naar stad of strand te gaan.

Wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak Kleding op maat en Kunst met textiel. Dat kun je vertalen in een woord als Couture. Eerst probeer je uit te vinden wat de klant wil. En daarna zoeken we een stof en nemen we maat. Ik vindt wel dat kledingstuk bij de klant moet passen. Zowel in kleur als model. Ik ben opgevoed met duurzaamheid. Dus mooie tijdloze natuurlijke stoffen hebben mijn voorkeur. Veel handwerk komt eraan te pas. Daar hou ik van. Slowkleding.

 

Hoe ben je op dit pad gekomen?
Waarschijnlijk omdat ik graag dingen maak en elke keer iets nieuws uitprobeer. De schuld van mijn moeder omdat ik niet mocht gaan studeren.

 

Wat voor opleiding heb je?
Kledingvakschool waar ik een paar inspirirende leerkrachten had die mij een gedegen opleiding hebben gegeven zowel in technisch opzicht als de kunstzinnige kijk op dingen. Hoewel ik denk dat dat laatste ook aangeboren moet zijn. 22 jaar heb ik bij een modeontwerper gewerkt die mij de vrijheid heeft gegeven om alles wat ik nog nooit gedaan had uit te proberen. Hij was zelf opgeleid als hoedenmaker/decorateur en dat heb ik ook van hem geleerd.
Mijn hele leven heb ik musea en boeken bestudeerd met hoeveel zorg en vakkennis kleding in het verleden werd gemaakt.

Wat is je inspiratie?
Alle mooie kleuren en vormen die je tegenkomt in het leven. De natuur als ook goede ontwerpen uit het verleden. Vormen herhalen zich overal. In water, steen, planten, architectuur en landschappen.

 

Doe je er ander werk bij?
Ook. Ik geef les en heb veel onderhoudt aan mijn huis en tuin.

Hoe ben je aan Galerie Zone gekomen?
Het oudste lid van de galerie heeft me gevraagd vanwege mijn duurzame collectie van Kleding en hoeden van schapenwol uit het Groene Hart. Leiden is een wolstad uit het verleden. Deze wol is ruimschoots voorhanden. Alleen om er in productie een mooie draad en stof van te maken is in Nederland helaas niet meer mogelijk. Dit is wel een toekomstdroom. Wie helpt?

Wil je iets anders zeggen?
Ja, mensen kopen teveel kunststof kleding die helemaal niet prettig draagt. Je hebt het te warm of te koud en de verwarming staat daardoor vaak te hoog. Het moet te vaak gewassen worden omdat het gaat stinken. En het verdwijnt in de afvalbak of het water. En ik vindt dat veel mensen niet kritisch genoeg zijn op pasvorm. De prijs is voor hen belangrijker als kwaliteit. Stop met een plastic zak dragen.

https://www.annarotteveel.nl


Anna Rotteveel Meer lezen »

Maker: Mark Flipse

wie ben je?
Ik ben Mark Flipse, ik woon met mijn vrouw Marianne en twee dochters Simone en Tess in Leiden. En ook niet onbelangrijk, ik ben het baasje van Otis een 4 jaar oude labrador.

waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Meliskerke, een dorpje in de buurt van Middelburg.

wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak WASTE LAMPS. Oftewel verlichting op basis van materialen die andere mensen niet meer nodig hebben, of niet meer kunnen gebruiken. Dat kunnen objecten zijn als thermoskannen, jerrycans, oude kacheltjes, kapotte televisies, noem maar op. Daarnaast maak ik lampenkappen van papierpulp en zout. Hiervoor gebruik ik oud papier, zoals pizzadozen, eierdozen of dossiermappen. Dat papier gaat in de keukenmachine met warm water en zout. Daarna doe ik de pulp handmatig in een mal. Meestal is dat een bestaande plastic lampenkap. Vervolgens laat ik de pulp 2 a 3 weken drogen en is de lampenkap klaar.
Speciaal voor in slaapkamers maak ik lampen van oud matrasschuim. Door de kleine poriën van dit schuim ontstaat heel mooi warm en diffuus licht.

hoe ben je op dit pad gekomen/ wat voor training heb je?
Na mijn middelbare school ben ik gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Daar heb ik mijn propedeuse grafische vorming gehaald. Daarna ben ik geswitcht van studie en ben ik in Amsterdam psychologie gaan studeren. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als neuropsycholoog. In de tussentijd ben ik actief gebleven als kunstenaar op allerlei gebieden, zoals schilderen, beeldhouwen en fotografie. In 2011 ben ik weer teruggegaan naar de academie. Dit keer de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar heb ik in deeltijd de opleiding interieurarchitectuur en meubelontwerp gevolgd. In 2015 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik in mijn atelier aan de Haagweg 4.

wat is je inspiratie?
Mijn inspiratie vind ik in het materiaal dat ik gebruik. Ik ben altijd op zoek naar manieren om materialen op een andere manier te gebruiken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Hierdoor ontstaan vanzelf verrassende dingen, deels herkenbaar maar toch nieuw.

doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
Ik werk hiernaast ook als UX-designer bij een bedrijf dat software maakt voor zorginstellingen. Dit houdt in dat ik veel met medewerkers in de zorg praat en hun wensen vertaal naar ontwerpen voor prettig werkende en mooi vormgegeven software.

hoe ben je aan galerie zone gekomen?
Via mijn atelier buurvrouw Mathilde Zijp. Zij zei dat ik eens met Frida moest gaan praten, dus dan doe je dat. Ik vind dat mijn lampen erg mooi passen tussen het werk van de anderen in de galerie en vind het erg leuk om meer contact met de klanten te hebben door het meedraaien in de galerie!

wil je iets anders zeggen?
Ik vind het wel mooi zo. Blijf gezond allemaal!

www.markflipse.com

Maker: Mark Flipse Meer lezen »

Scroll naar boven