Janna Geesink

wie ben je?
Mijn naam is Janna Geesink, 35 jaar en één van de drie goudsmeden (of vier sieradenmakers) van Galerie Zône.
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren en opgegroeid in Leiden. Alleen voor mijn opleiding ben ik enkele jaren de stad uitgeweest en heb ik kort in Schoonhoven en Gouda gewoond. Ik ben erg gesteld op deze mooie, kleine, historische en gezellige stad. Vandaar dat ik er nog steeds werk en woon!
 
wat maak je (en hoe maak je het)? 
In mijn werkplaats maak ik met mijn handen, ambachtelijk gereedschap èn moderne apparatuur, kwalitatief goede sieraden van meestal 14k goud, in allerlei kleurtinten. Nieuw goud, ‘oud’ goud oftewel omgesmolten goud en fair trade goud is bij mij mogelijk. In zilver werk ik ook veel en met fijne edelsteenkralen in allerlei kleuren (rustig en aards of juist speels en vrolijk). In mijn vrije werk voer ik enkel eigen ontwerpen uit en houd ik van open, speelse vormen met fijne lijnen, ruwe en subtiele texturen en speciale details. Het sieraad moet comfortabel, goed draagbaar en makkelijk te combineren zijn met je kleding. Een combinatie van rustig, strak èn organisch in één sieraad blijf ik het mooist vinden. Het liefst voer ik experimenten uit waarbij ik van te voren niet weet waar het toe gaat leiden. Daar komen de meest verrassende ontwerpen van.
Ik werk ook veel in opdracht zoals bij trouwringen, ‘oud goud’ en cadeaus, waarbij mijn collectie vaak uitgangspunt is.
 
hoe ben je op deze pad gekomen? 
Via een eerdere studie Archeologie & Prehistorie aan de UvA èn een aantal cursussen pottenbakken, kwam ik erachter dat ik meer een maker en ontwerper ben dan een boekenwurm! Vormgeving, techniek en het materiaal in het vak van de goudsmid trok mij aan.
 
wat voor training heb je? 
Ik heb de opleiding tot Goudsmid/ondernemer gevolgd aan de Vakschool Schoonhoven. Ook door zelfstudie, overleg met collega’s in het vak, goed kijken en vooral veel doen en uitproberen leer ik nog steeds bij.
 
wat is je inspiratie? 
Inspiratie kan voor mij overal zijn. In de stad, de natuur, water, lichamelijke vormen of door mensen gemaakte objecten uit het heden en verleden. Lijnen, vormen en oppervlaktetexturen zijn overal en daar springt soms iets uit! Het wordt nooit hetzelfde. Het is voortborduren op wat er al is.

doe je ander betaald/onbetaald werk erbij? 
Naast mijn werk als goudsmid ben ik vrijwilliger bij Vitalis Maatjes. Je kent vast de wervende borden uit de stad. Je bent dan maatje van een kind of jongere die dat even nodig heeft. Ik trek nu alweer 1,5 jaar op met een meisje van 11. Het is geweldig leuk en soms ook lastig, je bent een luisterend oor, helpende hand en we lachen wat af! En… er zijn nog steeds hard maatjes nodig, ook in/na corona tijd! 🙂
  
hoe ben je aan galerie zone gekomen? 
Om de hoek van de galerie had ik een kleine winkel en werkplaats inéén. Ook kende ik Frida van der Poel vanuit Leiden, we kwamen elkaar wel eens tegen op ambachtelijke/kunst markten in de stad. Toen ik mijn winkel wilde inruilen voor een andere manier van werken, dacht ik eigenlijk gelijk aan een combinatie van aparte werkplaats en de galerie. Zodoende!
 
wil je iets anders zeggen? 
De galerie is een bijzondere plek in de stad. Ik vind het bijvoorbeeld mooi om te merken dat mensen soms even komen ‘opladen’, kunst-snuiven of er ontstaat een spontaan gesprek dat beiden goed doet. Ook vind ik het zo leuk als een bezoeker iets gewoon ontzettend mooi vindt en het meeneemt voor zichzelf of voor een ander. Zône is meer dan een galerie of kunstwinkel, het is een platform en collectief en er ontstaat wisselwerking. Het voelt fijn om daarbij te horen en er een steentje aan bij te dragen.

https://jannageesink.nl/

Scroll naar boven