Mariska Eyck

golden birds

wie ben je?
Mijn naam is Mariska Eyck
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Heerlen, in Zuid Limburg waar ik tot mijn elfde jaar heb gewoond. Toen zijn we in verband met mijn vaders werk in Den Haag naar Rijswijk verhuisd. Vanaf 1986 woon ik in Leiden.

wat maak je en hoe maak je het?
Ik schilder, teken en gebruik collage. Ik gebruik verschillende technieken en mix ze ook graag. Ik hou van werken op papier. Meestal scan ik mijn werk en werk er daarna met de computer aan verder. Ik vind het heel interessant om mijn werk als print te zien.
Ik maak vooral kleurrijk, vrolijk werk. Wel houd ik ervan als er een dubbele betekenis in te vinden is.
Ik probeer minimaal 4 maal per week werk te publiceren op mijn blog. Veelal is dat werk dat ik diezelfde of de vorige dag heb gemaakt. Ik beschouw mijn blog als een column en noem hem ook wel ‘The (Almost) Daily Art Sparkle’. 
Naast werken aan mijn blog maak ik schilderijen, muurschilderingen en beschilder ik meubels.

bird kissing the sun

 
hoe ben je op dit pad gekomen?
Ik heb altijd getekend. Als klein kind schijn ik op lakens te hebben getekend. Tekenen is voor mij hetzelfde als ademen. Ik kan niet zonder.
 
wat voor opleiding/training heb je?
Oeps, dat vind ik altijd een lastige…
Mijn ouders bezochten met ons veel musea. Zo ben ik heel vaak in het Kunstmuseum in Den Haag geweest. Ik vond het geweldig.
Iets anders was dat mijn vader bij Metz&Co in Den Haag werkte. Dat was een sjiek, en artistiek warenhuis. Er werden meubels, stoffen en dergelijke verkocht. Er werd veel samengewerkt met kunstenaars en designers. Vanaf mijn 13e ging ik elke zaterdag met mijn vader mee naar zijn werk. Hij vertelde me altijd veel over wat daar gebeurde en te zien was. Ik denk dat het een grote impact op mij heeft gehad.
En op de middelbare school hing ik altijd rond in de tekenlokalen.
Dat allemaal om te verhullen dat ik eigenlijk geen officiele opleiding aan een kunstacademie heb gehad, hoewel ik wel enige tijd naar de Vrije Academie in Den Haag ben geweest.
Ook heb ik vorig jaar een opleiding als design-ontwerper gedaan.

wat is je inspiratie?
Ik denk dat mijn inspiratie van zo’n beetje alles kan komen, van een kleur die me pakt of een vorm. Maar meestal komt het van binnenuit, vanuit die opeenhoping van indrukken die ik in mijn informele opleiding tot kunstenaar heb opgedaan. Ik start meestal met het willekeurig neerzetten van lijnen en/ vormen. Zonder doel, zonder plan. Ik probeer zo te blijven werken, in een wat dromerige staat, terwijl ik ‘luister’ naar wat er tot mij komt: associaties, innerlijke stemmetjes. Gaandeweg krijgt het werk vorm en ontstaat er betekenis, die ik verder uitwerk. Eigenlijk gaat mijn werk altijd over wat er in mij speelt, waar ik bewust van ben (soms zonder dat ik me er zo bewust vanben) en het verwijst zodoende nogal eens naar de actualiteit. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld op mijn blog een reeks die ‘The Corona Chronicles’ heet.
 
doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
Nee, ik ben 2 jaar geleden met alle andere klussen gestopt. Voordien werkte ik ook nog als dokter/therapeut/coach voor gezinnen met kinderen met complexe problemen. Ook was ik intervisor voor groepen dokters.
 
hoe ben je aan Galerie Zône gekomen?
Ik was erg onder de indruk van de galerie. In 2002 durfde ik, na heel veel twijfelen, mijn werk hier te laten zien. Ik mocht komen exposeren met werk aan de wand. Dat heb ik nu een aantal keren gedaan. Op dit moment ligt mijn ‘happy art card’ project bij galerie Zône. Ik wilde in 2020 elke 2 weken een briefkaart laten drukken, die vrij verkrijgbaar zou zijn. Door de corona-crisis is het project wat vertraagd, maar nu de galerie weer open is, start ik er ook weer mee.

wil je iets anders zeggen?
Ik kijk altijd met veel bewondering naar wat Galerie Zône doet. Ik vind het zo’n leuk concept en zo goed voor de kunst, de kunstenaars en Leiden dat het bestaat. Ik word altijd weer geïnspireerd door een bezoekje aan de galerie. Heel goed dat zij het pand nu zelf in eigendom hebben. Dus Galerie Zône: veel succes!

www.mariskaeyck.com

Scroll naar boven