BERICHTEN

Voorbij de komma, workshop in Galerie Zône, 12 t/m 26 maart

Voorbij de komma, workshop in Galerie Zône
Kunstenaar Wim Kuin nodigt u uit deel te nemen aan zijn project “Voorbij de komma” in galerie Zône
in Leiden. Kom tussen 12 en 25 maart naar de galerie en sluit af met de bezinningsdag op zondag 26
maart in de Hooglandse kerk over “Slavernij toen en nu”.
In de aanloop naar de bezinningsdag kunnen we elkaar ontmoeten en samen kunst maken in galerie
Zône. Tijdens de openingsuren van de galerie
kunnen de bezoekers zelf meewerken aan “
160
tinten bruin”
.
Zondag 12 maart 13.30 uur is ook de opening van een kleine expositie in de galerie met een verhaal
van Jacintha Groen over Keti Koti en van Wim Kuin en Fransje Banard over de Robijnhof.
Het is 150/160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft door Nederland. Dat vieren we
dit jaar, door stil te staan bij de geschiedenis, de gevolgen tot nu toe en door aandacht te besteden
aan hoe dit verleden doorwerkt in onze huidige samenleving.
Fransje en Wim kennen elkaar o.a. van het sociale experiment de Robijnhof in Leiden. Ouderen,
statushouders, studenten en mensen met een begeleidingsvraag gingen samenwonen. Op een
gegeven moment gingen afkomst en kleur een rol spelen in het omgaan met elkaar. Om dit
bespreekbaar te maken werden er kunstprojecten opgezet, waaronder ‘
160 tinten bruin’
. Dit project
wordt nu voortgezet. Wim Kuin nodigt iedereen uit om daarvoor een kunstdoos (kosten 10 euro) te
komen halen in Galerie Zône, Nieuwstraat 17b tegenover de bibliotheek en de Hooglandse kerk.
De kunstenaar is aanwezig van 12 tot 25 maart.
Op zondag 26 maart (vanaf 12 uur) volgt de bezinningsdag in de Hooglandse kerk aan de Nieuwstraat
in Leiden met viering, lezingen, zang en muziek, en
160 tinten bruin
.
12 t/m 26 maart
2023 in Galerie Zône in Leiden.
Adres en openingstijden: Nieuwstraat 17b in Leiden, wo t/m vr 12-18 uur, za 10-17 uur,

keramiek Jolanda Verdegaal, november

Lagen in rotsformaties, scheuren in droge rivierbeddingen of knoestige boombast. Met een grote vaardigheid op de draaischijf geeft Jolanda Verdegaal deze texturen vorm in klei.

Haar werk wordt afgewerkt met matte, ruwe glazuren en gestookt op hoge temperatuur. Regelmatig voegt zij geboetseerde takvormen of steles toe. Sommige stukken krijgen een rijk accent door het gebruik van goudluster of brons glazuur. De spanning tussen een enerzijds zeer eigentijdse en persoonlijke benadering en anderzijds een teruggrijpen op oeroude vormen met verweerde oppervlakken geeft haar werk een tijdloze schoonheid mee.

Ruim 30 jaar exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in galeries, musea en in particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland (o.a. in China, Taiwan, Zuid-Korea en het VK) en heeft in vele publicaties gestaan.

Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent beeldende vorming en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Zij is docent bij de Nederlandse Keramiek Opleiding (NKO) in Gouda.

In 2018 ontving zij de oeuvreprijs voor haar werk van de Stichting Fonds ArtiBrak in Voorburg. In 2019 een bronzen onderscheiding bij de “Yatai Lotus Mountain Prize” – International Ceramics Contest’ in Changchun (China).

In 2020 ontving zij de bronzen onderscheiding in de 8e Taiwan International Gold Teapot Competition and Exhibition.

In opdracht en in nauw overleg met de opdrachtgever maakt zij regelmatig urnen. Deze zijn echter niet in deze tentoonstelling te zien.

Website: www.jolandaverdegaalkeramiek.nl

sieraden Anita Heijmenberg, november

Anita Heijmenberg ontwerpt en vervaardigt in haar kleine atelier sieraden en zilveren miniaturen.

Gebruik makend van verschillende materialen maakt zij haar eigen unieke ontwerpen.

Vooral materialen die je niet zo snel in sieraden zou verwachten vindt zij heel boeiend.

Neem het gebruik van het gebruik van gebroken glas uit een bushokje. Een statement van recyclen. J

De sieraden worden hoofdzakelijk van 925 zilver, met af en toe 14 karaat goud, gemaakt.

In haar atelier geeft ze ook les in edelsmeden. Op dit moment is zij vooral bezig met het vervaardigen van zilveren miniaturen.

September: Kunstroute, gast-exposant goudsmid Sonja Hunefeld en een feestelijke modeshow

Deze maand september tonen wij een interessante duo-expositie, is het weer Kunstroute (eind van de maand) en hebben wij gast-exposant goudsmid Sonja Hunefeld in de wisselvitrine met haar sieraden…

– Kunstroute –

Eind september is het weer zover! Op zaterdag de 24e en zondag de 25e bent u ook bij ons in de galerie van harte welkom tijdens de Kunstroute. Kunstenaars en galeries openen hun deuren die dagen voor publiek. Wij zijn altijd open in het weekend, maar toch is het een aanrader juist dan langs te komen. We hopen weer op veel belangstelling voor de (toegepaste) kunsten!

Neem een kijkje op de website: www.lakenhal.nl/kunstroute en plan een persoonlijke route of stap op de bonnefooi bij de deelnemers binnen. Wij kijken er alvast ontzettend naar uit. Een hele mooie route gewenst.

– In de wisselvitrine – gast-exposant Sonja Hunefeld

In het teken van ons 30+1 jarig bestaan, laten wij dit jaar het werk van een heel aantal verschillende oud-leden zien. Deze maand:

Sonja Hunefeld
‘More is more and less is a bore’. Deze zin past goed bij het rijke werk van Sonja Hunefeld. Al 18 jaar is zij goudsmid, met tegenwoordig haar atelier in het centrum van Den Haag. Naast eigen ontwerpen en werk in opdracht, zoals trouwringen, maakt zij ook in opdracht sieraden van door de opdrachtgevers meegebrachte sieraden. Zij werkt onder de naam ‘Odinsky Jewels’ en haar eigen collectie sieraden bestaat uit vaak zware, robuuste objecten met veel verfijning, gemaakt met traditionele, degelijke technieken. Kom haar opvallende werk zien en passen in september bij ons in de galerie!

– Tot slot –
In oktober staat een feestelijke modeshow met tekst en uitleg van ons vaste lid en couturier Anna Rotteveel op de agenda… Dit in het kader van ons 30 jarig bestaan.

Later volgt er meer informatie, maar noteer alvast de datum: zondag 16 oktober, in de galerie! Van harte welkom.

Groet van ons allemaal,
Frida, Carla, Frans, Anna, Bastiaan, Pauline, Dorothy, Rina, Mark, Claudia, Marlies en Janna

AFGELAST activiteit: Zondag 19 juni Frans Beelen en Janna Geesink

Door omstandigheden hebben wij deze demonstratie en lezing helaas moeten afgelasten. Wij hopen deze activiteit op een andere datum wel te kunnen doen.

0+1 jaar Galerie Zône – activiteiten

Zondag 19 juni zullen twee van onze vaste leden, Frans Beelen en Janna Geesink, elk een demonstratie of praatje houden voor belangstellenden. Kom deze middag langs tussen 13.00 en 17.00u en hoor van Frans Beelen hoe haar zeer eigen stijl sieraden van textiel en (edel)steen zich hebben ontwikkeld vanaf de jaren ’70 tot nu. In woord en beeld vertelt zij over haar werk en geeft zo ook een uniek inkijkje in haar atelier met daarin alle lapjes, bandjes, koorden, houtjes, (edel)stenen en kralen die als materiaal dienen voor haar zeer zintuiglijke sieraden… Frans start haar presentatie tweemaal: om 14.00u en om 16.00u in de galerie. 

_IGP2980_b_portret_2.jpg    _IGP9704 b (3).jpg

Goudsmid/ontwerper Janna Geesink toont deze middag, tussen de presentaties van Frans door, vanachter een kleine pop-up werktafel, hoe zij (van een lange draad edelmetaal) fijne, organische gouden en zilveren schakels vormt met behulp van hand en tang, deze vervolgens aan elkaar schakelt en dicht met de brander en ze uiteindelijk afwerkt tot mogelijk een nieuwe armband of een ketting… dat zal nog blijken. Hoe meer vragen u heeft, hoe korter het resultaat! 

pr janna werkplaats walsen.jpg    janna hangers fairmined kl.jpg

Even zonder gekheid, komt dat zien en vraag maar raak. Een kijkje in twee keukens dus op deze middag. Bijzonder leuk voor de sieraadliefhebber, maar ook erg interessant voor belangstellenden voor ‘het creatieve proces’ in het algemeen. Jong en oud(er) zijn welkom! 

Nathalie Muller tot verlengd tot eind april

Etsen, Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes van Leidse kunstenares Nathalie Muller tot eind januari te koop bij galerie Zône.

Alle fraaie, kleurrijke etsen zijn 50% afgeprijsd met prijzen variërend van €10 tot €100!

Blader door de grotere etsen in de mappenstandaard of de kleinere etsen in de expositiedoos en bekijk de eigenzinnige Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes in de vitrine en zoek een mooi uniek cadeau uit voor een bijzonder iemand of voor jezelf.

Floor Kaspers Oktober

Floor Kaspers is een kunstenaar uit Den Haag, waar ze werkt met kleine kralen, glas smelt en onderzoek doet naar de geschiedenis van kralen. Rode draad in haar werk is het creëren van objecten van veel kleine onderdelen: tienduizenden kralen of honderden glazen pinnetjes vormen gezamenlijk een sieraad of sculptuur. Het kleurgebruik van Floor Kaspers kenmerkt zich door vloeiende overgangen, vaak geïnspireerd op transities in de natuur. Haar werk speelt met de verwachtingen die mensen hebben van materialen. Wat lijkt op een transparante theedoek, blijkt gemaakt van kleine glazen kralen. Een berg kiezeltjes is bij nader inzien een set handgemaakte glazen steentjes. De vaak tijdsintensieve werken zijn allemaal uniek en handgemaakt.

Kunstroute in Leiden Za 25 en zo 26 september

Eind september is het weer zover, de Kunstroute in Leiden gaat weer van start. Ook onze galerie doet mee en verschillende vaste leden zullen nieuw werk aan u presenteren. Doet u een rondje in Leiden, wees dan ook bij ons van harte welkom voor inspiratie, het altijd prikkelende en/of ‘gewoon’ oogstrelende werk van onze leden en gastexposanten, en natuurlijk de sfeer en gezelligheid van de Kunstroute, elk jaar weer een feest voor liefhebbers van kunst en toegepaste kunst.
Piep van Sante is bovendien tijdens de Kunstroute bij ons aanwezig voor een meet & greet, beide dagen van 12.00-18.00u. 

Kunstroute Leiden 2021. Za 25 en zo 26 september, 12.00-18.00u 

Zoutgestookte keramiek van Dörte Ahrenkiel 1 mei t/m 30 juni

Vanaf 1995 heb ik mij in zoutgeglazuurd steengoed en porselein gespecialiseerd. Wolf Mattes schrijft in Salzbrand-Keramik ’86 ‘behalve de vorm als drager geven met name de kleuren en de huid, zoals deze in de zoutstook ontstaan, de geheel eigen bekoring aan het keramisch object.’
De zouthuid voelt heerlijk. En de zachte glans van het met de klei versmolten zout blijft me boeien. De aanslag van de zoutdampen, die nauwelijks stuurbaar is, ondersteunt mijn heldere, van oorsprong eenvoudige vormen. Randen en krassen in de klei worden door het zout geaccentueerd. Ik wil mijn vormen licht en kracht meegeven. Dit wordt door het samenspel van zout en kleuren optimaal versterkt.

www.ahrenkiel-ceramics.com  

Click and collecten 30 jarig bestaan.

Achter de schermen werken wij ook aan een online winkel op facebook, met ophaalafspraak bij de galerie of een verstuurmogelijkheid. Gebruikt u geen facebook, kunnen wij u desgewenst foto’s sturen per email. Laat het ons zeker weten, wat u graag zou willen zien! Zoekt u een sieraad, tas, kledingstuk of meubel? Een bijzondere lamp of iets moois van keramiek? We horen het heel graag als we iets kunnen laten zien. Want bij ons in de ateliers wordt doorgewerkt. En al dit moois is beschikbaar!
De onine facebookwinkel vindt u via deze link: http://www.facebook.com/galeriezone/shop
En neem binnenkort nog eens een kijkje, want we blijven deze ‘online etalage’ vullen met nieuwe artikelen.

Zône 30 jarig bestaan

Ter gelegenheid van ons dertig jarig bestaan dit jaar, hebben we een aantal (interactieve) projecten in petto. Zo hebben we onder andere een onalledaags samenwerkingsverband opgezet tussen de 11 leden van Zône: kunstenaars van verschillende disciplines. Een keramist werkt samen met een textielkunstenaar, een sieradenontwerper met een lampenmaker. Een meubelmaker met een goudsmid. Dit gecombineerde werk wordt dit jaar druppelsgewijs getoond en de samenwerkingen zijn inmiddels gestart… We kijken ernaar uit om u de eerste resultaten te laten zien. Bijgevoegd alvast een teaser: onze lampenontwerper Mark Flipse en sieradenkunstenaar Frans Beelen hebben iets bijzonders laten ontstaan.

November en december: keramiek gestookt met speciale technieken

Het werk van Anke Derwort bestaat uit gedraaide vormen, met de primitieve stooktechniek als toegevoegde
kunstvorm.
Onder die stookvorm valt Raku/naked-raku/ kopermat en pit-fire.
De elementen lucht, vuur en water, spelen daarbij de hoofdrol.
Het spel tussen oxiderend en reducerend stoken is van cruciaal belang voor het eindproduct.
De raku stooktechniek geeft het karakteristieke craquelé, het licht van de vlammen, is het resultaat
van de koper-mat stook.
Pit-fire , dit is de techniek waarbij de stukken in een veldoven wordt gestookt, waarbij het resultaat
onvoorspelbaar is, afhankelijk van de zouten die men daarbij gebruikt.
 

Sprookjesachtig porselein van Victoria Goodwin

 Vanaf 2 september  tot 30 oktober exposeren wij het werk van Victoria Goodwin.

Goodwin is een kunstenaar met een grote passie voor keramiek en voor porselein in het bijzonder. Vanaf het begin van haar studie aan de kunstacademie in Londen werd haar interesse voor klei gewekt. Zij heeft zich daarna verder ontwikkeld in design aan de kunstacademie van Bournemouth. Het bleek dat haar eerste liefde, die voor de klei, het sterkste was. Het werd de liefde van haar leven.
Haar werk heeft een sprookjesachtig en magische karakter. De vormen en decoraties in haar werk zijn vaak geïnspireerd op patronen en vormen in de architectuur, van kerken, moskee’s , koepels en gewelven. De delicate en rijk gedecoreerde doosjes-vormen, nodigen uit om er iets dierbaars in te bewaren. Elk werk van Goodwin is een kleinood, waarin ze de kijker verrast met combinaties van materialen, verborgen decoraties en zeer verfijnde details.
Haar doosjes en kommen draait ze van porselein op de draaischijf, waarna ze gedecoreerd worden met porseleinslib, gaatjes patronen en andere verfijnde decoraties. Soms wordt het werk ook geglazuurd met kleuren en worden er decoraties van puur goud aangebracht.
Aan elk stuk besteed Goodwin vele uren werk en ze legt er haar persoonlijke gevoel in. Wanneer een werk af is, is haar primaire reactie dan ook altijd:
 “I don’t want to sell any of it!”

Nieuwe inrichting

Ook deze maand is de winkel weer anders ingericht met als altijd ook nieuwe objecten. Kom eens langs!

pauline-hoeboer-keramiek
bank-met-kussens
etalage
gast-expo
kleding
inkijk-galerie-zone-leiden
achterin-zone
previous arrow
next arrow

Ontmoet de Maker/ Meet the Maker

zondag 15 december van 14:00 – 18:00 in het kader van Dutch Design Month

Zondag de 15de biedt Galerie Zône, Vereniging voor Toegepaste Kunst, een inkijk in de keuken van onze zelfproducerende ontwerpers. Met lezing, expositie en handen uit de mouwen.

Dutch Design Month

Scroll naar boven