Exposities

De Wall of Future 5 november t/m 26 november

De Wall of Future, tweejaarlijks bij ons te beleven, toont het spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk, of hun eerste ontwerpen na het afronden van hun opleiding. Zône geeft hen graag een podium!
Kom dit prachtige werk bewonderen: eigenzinnige objecten van keramisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, een bijzondere en bloemrijke knieprothese van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, kleurige laarzen van de Shoe Academy Utrecht/Amersfoort, verrassende sieraden van de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Er is glas van het Masterprogramma NOVA School of Science and Technology. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Design, komt met een koekoeksklok, een object met een pakkend verhaal. Ook het Hout- en Meubileringscollege is present met een verfijnd meubelstuk. En tot slot… als Europese uitbreiding van deze WOF is aanwezig de Hogeschool Thomas More in Mechelen, specialisatiejaar meubelontwerp, met twee slim vormgegeven stoelen en een kruk.
Deze vijfde editie van Wall Of Future duurt van 5 november t/m 26 november en is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de galerie.

 

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november

Aan de wanden van de galerie, is een bijzondere expositie te zien van Robert Brouwer van Likewood. Robert exposeert bij ons met zijn Lakewall wandlampen.
Deze lamp is modulair opgebouwd uit zorgvuldig vormgegeven elementen van 3D geprint biobased materiaal, dat gemaakt wordt van maïs. Dit element vormt de basis van tal van mogelijke lampen/wandobjecten. De driepoot elementen zijn voorzien van programmeerbare LED’s. Hiermee kunnen verschillende lichteffecten gecreëerd worden.

Het driepoot element geeft de lamp een strakke maar tegelijk speelse uitstraling. De vormgeving nodigt uit om mee te puzzelen en het is dan ook mogelijk om je persoonlijke lamp, en tegelijk wandobject, te laten maken. Kom verschillende varianten van de Lakewall lamp bewonderen in de galerie. Heel november bij ons te zien!

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober

)pening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u.

Galerie Zône toont de hele maand oktober werk van hedendaagse ‘knippers’, kunstenaars die elk een eigen invulling geven aan het ambacht van de papierknipkunst en op virtuoze wijze zowel verhalende en non-figuratieve thema’s als silhouetten en landschappen met de schaar uitwerken. De expositie in Galerie Zône wordt gehouden in het kader van het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Papierknipkunst. De oudst bekende knipsels uit Nederland zijn zo’n 400 jaar geleden vervaardigd door Joanna Koerten, die een kunstkamer en haar eigen atelier had, waar velen haar werk kwamen bewonderen. Galerie Zône toont nu, in oktober 2023, werk van hedendaagse ‘knippers’.

U bent welkom de tentoonstelling te komen zien en ervaren! Bovendien kunt u ook zelf meedoen aan de gratis inloop-workshops op woensdag 4, donderdag 12, zaterdag 21 en vrijdag 27 oktober. Deze worden gegeven door leden van de Knipkring Rijnland. Materiaal wordt gratis verstrekt. Tijdens de workshops geven de leden demonstraties knipkunst en leren de deelnemers eenvoudige kniptechnieken, zodat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Ook is er een doorlopende workshop op donderdag 12 oktober (12-18 uur) verzorgd door de bekende papierknipkunstenaar Janna van Zuijlen.

De ‘midi-sage’ oftewel de middenmaandelijkse opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u. U bent van harte welkom deze bij te wonen!

Expositie Hedendaagse papierknipkunst in Galerie Zône 

 

 

Syama, een Leidse parel. 1 t/m 31 augustus

Opening zondag 6 augustus om 14.00u.

Syama is geboren (1944) en opgegroeid in Leiden. Ze doet de Rudolf Steinerschool, waar ze de vrijheid en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Op haar zeventiende vertrekt ze naar Parijs. Omstreeks 1977 speelt ze in de eerste Franse vrouwenpunkrockband The Lou’s als drummer. Ze reist veel, het verrijkt haar geest. Alles is mogelijk. ‘Tout est possible.’ Ze ontwikkelt zich in het schilderen. Ritmisch, muzikaal, onbegrensd. Muziek lijkt de sleutel in haar werk. Met open geest. Haar vriendin Chrissie Hynde (The Pretenders) heeft haar aangemoedigd haar schilderijen te exposeren.

Nu presenteert ze haar schilderijen, olieverf op doek. Met realistische, herkenbare portretten en kosmische abstracties in een surrealistische setting. Soms magisch of symbolisch, soms fragmentarisch maar altijd in een surreële ambiance. Ze onderzoekt de geest en gebruikt een stevig kleurpalet. Haar werk getuigt van plezier, vreugde en vrijheidsgevoel. 

U bent van harte welkom op de opening van deze expositie, zondag 6 augustus om 14.00u. 

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus

Helma van de Water (1956) heeft in Gouda de Keramiekopleiding gevolgd. Daar is haar fascinatie voor het draaien ontstaan. Zij gebruikt de van oudsher ambachtelijke techniek van het draaien, waarna zij afhankelijk van het object, assemblages maakt.

Haar kenmerkende decoratie ontstaat vanuit een intuïtieve lijnvoering, geometrisch en abstract, waarbij de kleuren mede bepalend zijn voor het beeld. Zij wil met haar werk een zintuiglijk beleven opwekken voor de kijker. Haar inspiratie komt o.a. uit de  Stijl en Art Deco.

Helma van de Water

http://www.keramiekhw.nl

Instagram helmavandewater 

Fotografie van Ada Kors, 1t/m 31 juli

Opening zondag 9 juli vanaf 14.00u.

In 2009 is zij  met haar eerste spiegelreflex camera vertrokken naar Frankrijk, Pebru, om een fotografiecursus te volgen. 
Vanaf dat moment is fotografie een belangrijke rol in haar leven gaan spelen. Cursussen volgden elkaar op en de wens te exposeren om op die manier interactie over haar foto’s te verkrijgen, groeide. 
Sinds 2012 is zij als beeldend kunstenaar actief. 
Haar foto’s dragen iets uit over verwondering. Klein, steeds kleiner kijken geeft haar een geheel andere kijk op de mens en de natuur, een nieuwe dimensie. Landschappen zijn prachtig, maar haar spreken de details veel meer aan, het micro- en macroniveau, het abstraheren van wat zij op haar pad tegenkomt. Het maakt haar los van het dagelijkse en houdt haar tegelijkertijd in het heden. 
De afgelopen jaren heeft ze zich vooral geconcentreerd op bepaalde elementen binnen de door haar gefotografeerde objecten en landschappen. Niet het landschap in zijn geheel tonen, maar slechts een klein gedeelte, of het grote geheel abstraheren. Het abstracte is voor haar wezenlijk,  zij fotografeert met oog voor detail, een landschap is fotografisch niet boeiend maar alles wat er aan detail in dat landschap aanwezig is, dat pakt haar!  De vorm is voor haar belangrijk. 
Kom bij haar niet aan met fotoshoppen! 
Zij snijdt het formaat bij, doet iets met de kleurwaarden en contrast. Maar uiteindelijk komt alles uit de camera. 
Beelden over elkaar heen, maar altijd eerlijk, zoals het door haar oog is vastgelegd in de camera! Fotograferen is als snorkelen in zee: Je wordt één met de omgeving. Abstraheren is ook, de tijd vergeten. Zij verdwijnt in het object dat zij aan het fotograferen is, maar het wordt niet het vereenzelvigen met hetgeen zij fotografeert. Zij houdt de regie! 
Exposeren vindt zij een feestje, het biedt de mogelijkheid in gesprek te gaan met de bezoeker, interessant en inspirerend om te horen hoe anderen naar de foto’s kijken.  Dat is soms heel verrassend! 
Zij geeft haar foto’s geen titel. Het is hoe men er naar kijkt en wat het raakt in jezelf. 
Kors heeft een lidmaatschap bij de kunstenaarsvereniging KZOD – Kunst Zij Ons Doel in Haarlem. 
 
Ada van Velzen-Kors 
Bachstraat 5, 2035PB Haarlem. 
Mobiel 06-28269448 
adakors@hotmail.com 
www.adakors.nl  

De opening van deze expositie vindt plaats op zondag 9 juli vanaf 14.00u.

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli

Beeldend kunstenaar Judith Koning werkt drie maanden met Jet Vlegels, stagiair van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in het atelier in Callantsoog. Daar werken ze aan een gezamenlijke kunst installatie met koffiekopjes uit de kringloopwinkel. Kleur gebruik is wit-op-wit met oranje als accentkleur. Judith en Jet werken apart en toch samen. Ze reageren op elkaars werk, leren van elkaar en dat is terug te zien in de installatie. Ze doen onderzoek naar keuzes maken. Kies je voor veiligheid of sla je een andere richting in?Al snel hebben Judith en Jet de ervaring dat die andere keuzes maken veel meer oplevert dan gehoopt.

Het werk gaat ook over verzamelen. Verzamelen van kennis, ervaring, beleving, mislukkingen en geluksmomentjes. Herhaling, of juist niet, verandering of ook juist niet. Veranderen en naar onze hand zetten. Leren. We leren. Het is een inspirerende samenwerking. Samen aan kop.

http://www.judithkoning.nl
http://keepvanjute.blogspot.nl

06 236 709 36

Insta: jetvlegels

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september

Henry de Sterke

Na een carrière als bouwkundig ingenieur bekwaamde Henry de Sterke zich als houtdraaier. Zijn werk bestaat uit kleinere houten vazen, maar ook vazen van zeer stevig formaat die, zeker de grote, een sculptuur achtige uitstraling hebben. Duidelijke contouren gecombineerd met de warme houttinten en de unieke patronen in het hout, geven de objecten een opvallende levendigheid.

 

Astrid Vlasman 1 juni t/m 30 juni

Opening zondag 4 juni om 14u. De liefde voor gebruikt papier is zichtbaar in het werk van Astrid Vlasman. Zij houdt van de functie die het had als groentezakje, proefwerk of inpakpapier. De levendige vluchtigheid wordt door haar gekoesterd als expressiemiddel waarmee zij als kleuter speelde. Van een afstand gezien lijken de werken geschilderd. Ze bestaan uit gebruikt, gescheurd, geplakt papier. Met grote stukken bouwt Vlasman haar ‘schilderijen’ op. Zij brengt laag over laag papier aan. Komt snipper voor snipper in contact met eindeloze mogelijkheden.
Het scheuren en plakken geeft losheid in vorm en kleur en zo ontstaan beelden van deze tijd. Over mensen. Over haarzelf. Over ongemakkelijkheid. Over vrouwen die de wereld in kijken. Er zijn verlaten ruimtes. Kastjes en stoelen. Hoofden en gebouwen. Kortom, de mens en zijn dingen en dit alles in kleur.

Opening zondag 4 juni om 14u door Liesbeth Erftemeyer, kunstsupporter en mediator.

www.vlaswerk.nl

Yoko Silk, keramiek 4 juni t/m 7 juli

Yoko Silk, born in Tokyo, was trained at Musashino Art university, Bigakko
Print Studio in Tokyo Japan, Pratt Institute in New York, and Western Michigan
University in Kalamazoo, USA. Having studied oil painting, printmaking, and
computer graphics, she began exploring clay 22 years ago and is still
fascinated about what a surface of clay can turn out through firing. Past 12
years particularly, she has been expanding her glaze palette through testing
after testing, while in her creation, she moves freely between sculptural works
and functional ceramics. Her source of inspiration is always in nature, it’s
amazing creativity and harmony.
“I am fascinated by all sorts of life forms in nature, the unbelievable power
of life, which knows when to be born, when to change shape, where to live, what
to eat, when to die. The world is full of creative wonders to celebrate. The
process of my work gives me a thrilling sense of joy connecting to such
wonders.”

Miriam L’Herminez, 1mei t/m 31 mei

Opening op zondag 7 mei, 15:00
In haar werk is Miriam steeds op zoek naar verscheidenheid. Geïnspireerd door een vijftien jaar lang verblijf in Malawi, Zimbabwe en Tanzania, waar zij geraakt werd door de confrontatie met het verschil in culturen, taal en emotie.
Door een onderwerp van alle kanten te belichten laat ze zich telkens weer verrassen door de verschillen binnen het thema. Het contrast tussen de schoonheid en de scherpe kanten vormt de basis voor de verdere vormgeving. Bij dit avontuur schroomt Miriam niet te experimenteren met verschillende materialen en vormen.

“Ik nodig u graag uit de diversiteit in mijn gehele werk te ontdekken.”

Thema’s van deze expositie zijn: Verlaten Straten – Diversiteit – Herinneringen aan een ontmoeting.
Kom meer te weten over Miriam haar persoonlijke impressies van deze universele thema’s tijdens uw bezoek aan de expositie.

Op zondag 7 mei om 15.00u wordt de expositie geopend, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Op zondag 21 mei om 15:00u is Miriam L’Herminez aanwezig voor een ‘Artist talk’. Graag hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar info@galeriezone.nl

 

Twee keer keramiek: Marieke de Weijer en Tatjana Volkova

In de wisselvitrines – twee keer keramiek

Marieke de Weijer – Het werk in klei is geïnspireerd op de natuur. Niet de exotische, uitzonderlijke, maar die van dichtbij: riet, takken, blaadjes, water. Juist die eenvoud en de schoonheid daarvan probeert zij te vangen. De huid van de klei is zichtbaar gelaten, met penseelschilderingen in glazuur. U kunt Marieke haar prachtige werk de hele maand komen bekijken bij ons in de galerie.


Tatjana Volkova – Tijdens haar studie werkte Tatjana in verschillende materialen en technieken. Hier leerde zij keramiek kennen als kunstvorm. In een latere periode gaf Tatjana lessen keramiek aan kinderen. Door het geven van deze lessen raakte ze geïnspireerd door de naieve en expressieve kunstuitingen van kinderen. “Technische vaardigheden heb ik hoog in het vaandel, maar deze zijn van weinig waarde zonder gebruik van fantasie en toevoeging van een emotionele boodschap.” Tatjana’s unieke en kleurrijke werk, van gebruiksgoed tot poppen van keramiek, is heel april in de galerie te bewonderen.

 

Expositie ‘Underworld’ , Ilse Versluijs 1 t/m 30 april

Opening  op zondag 2 april vanaf 14u.
In april exposeert Ilse Versluijs bij ons aan de wanden van de galerie. Ilse werkt al een tijd aan een doorlopende serie geïnspireerd op de weerspiegeling van planten en de schaduwen en lichtvlekken in bewegend water, en het samenspel daarvan. Met onder het wateroppervlak een donkerdere mysterieuze onderwereld. Ze noemt deze serie ‘Underworld’.
In haar werk past Ilse Versluijs verschillende druktechnieken toe zoals lithografie, zeefdruk en riso-druk op papier en textiel. Ze gebruikt de technieken door elkaar. Bovendien tekent en borduurt ze en voegt ze collages toe. Versluis werkt met zowel gekochte als zelfgemaakte natuurlijke inkten.
Heel de maand april is de serie ‘Underworld’ in Galerie Zône te bewonderen. Welkom!

Caroline Stroeks, Sumi-e kunstenaar. 1 t/m31 maart

In maart exposeert Caroline Stroeks aan de wanden van de galerie. U bent van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen op zondag 5 maart om 14.00u.  Caroline is Sumi-e kunstenaar. Sumi-e betekent letterlijk inkt (sumi) schildering (e). De oorsprong ligt in het Zenboeddhisme en de kalligrafie. Het is een schildertechniek waarbij je met inkt op rijstpapier werkt en daarbij tracht de essentie van je onderwerp weer te geven. Ook de lege ruimte speelt hierbij een belangrijke rol.

“Minder is meer. Voor mij betekent sumi-e een zoektocht naar de essentie: wat laat je weg, wat heb je nodig. Het wit van het papier vervult hierin ook een belangrijke rol. Mijn grootste inspiratiebron is de natuur in al zijn grootsheid en tot in het kleinste detail.”

Het prachtige werk van Caroline Stroeks is heel de maand maart te bewonderen in de galerie.

Noëlle Lamers, kleurrijk keramiek. 2 t/m 31 maart

In de wisselvitrines is Noëlle Lamers bij ons te gast, met keramiek.

Zij maakt handgedraaid gebruiksgoed. De ondergrond is zwarte klei en daarop wordt met gekleurde slibs gewerkt.
Motieven als vrouwen, vissen, bloemen en insekten worden erop geschilderd.
Daarna gaat er gedeeltelijk transparante glazuur over en wordt het werk in 1 keer ( rauwglazuur) gestookt op 1160C.

Scroll naar boven