Exposities

Astrid Vlasman 1 juni t/m 30 juni

Opening zondag 4 juni om 14u. De liefde voor gebruikt papier is zichtbaar in het werk van Astrid Vlasman. Zij houdt van de functie die het had als groentezakje, proefwerk of inpakpapier. De levendige vluchtigheid wordt door haar gekoesterd als expressiemiddel waarmee zij als kleuter speelde. Van een afstand gezien lijken de werken geschilderd. Ze bestaan uit gebruikt, gescheurd, geplakt papier. Met grote stukken bouwt Vlasman haar ‘schilderijen’ op. Zij brengt laag over laag papier aan. Komt snipper voor snipper in contact met eindeloze mogelijkheden.
Het scheuren en plakken geeft losheid in vorm en kleur en zo ontstaan beelden van deze tijd. Over mensen. Over haarzelf. Over ongemakkelijkheid. Over vrouwen die de wereld in kijken. Er zijn verlaten ruimtes. Kastjes en stoelen. Hoofden en gebouwen. Kortom, de mens en zijn dingen en dit alles in kleur.

Opening zondag 4 juni om 14u door Liesbeth Erftemeyer, kunstsupporter en mediator.

www.vlaswerk.nl

Miriam L’Herminez, 1mei t/m 31 mei

Opening op zondag 7 mei, 15:00
In haar werk is Miriam steeds op zoek naar verscheidenheid. Geïnspireerd door een vijftien jaar lang verblijf in Malawi, Zimbabwe en Tanzania, waar zij geraakt werd door de confrontatie met het verschil in culturen, taal en emotie.
Door een onderwerp van alle kanten te belichten laat ze zich telkens weer verrassen door de verschillen binnen het thema. Het contrast tussen de schoonheid en de scherpe kanten vormt de basis voor de verdere vormgeving. Bij dit avontuur schroomt Miriam niet te experimenteren met verschillende materialen en vormen.

“Ik nodig u graag uit de diversiteit in mijn gehele werk te ontdekken.”

Thema’s van deze expositie zijn: Verlaten Straten – Diversiteit – Herinneringen aan een ontmoeting.
Kom meer te weten over Miriam haar persoonlijke impressies van deze universele thema’s tijdens uw bezoek aan de expositie.

Op zondag 7 mei om 15.00u wordt de expositie geopend, waarvoor u van harte bent uitgenodigd.

Op zondag 21 mei om 15:00u is Miriam L’Herminez aanwezig voor een ‘Artist talk’. Graag hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar info@galeriezone.nl

 

Expositie ‘Underworld’ , Ilse Versluijs 1 t/m 30 april

Opening  op zondag 2 april vanaf 14u.
In april exposeert Ilse Versluijs bij ons aan de wanden van de galerie. Ilse werkt al een tijd aan een doorlopende serie geïnspireerd op de weerspiegeling van planten en de schaduwen en lichtvlekken in bewegend water, en het samenspel daarvan. Met onder het wateroppervlak een donkerdere mysterieuze onderwereld. Ze noemt deze serie ‘Underworld’.
In haar werk past Ilse Versluijs verschillende druktechnieken toe zoals lithografie, zeefdruk en riso-druk op papier en textiel. Ze gebruikt de technieken door elkaar. Bovendien tekent en borduurt ze en voegt ze collages toe. Versluis werkt met zowel gekochte als zelfgemaakte natuurlijke inkten.
Heel de maand april is de serie ‘Underworld’ in Galerie Zône te bewonderen. Welkom!

Caroline Stroeks, Sumi-e kunstenaar. 1 t/m31 maart

In maart exposeert Caroline Stroeks aan de wanden van de galerie. U bent van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen op zondag 5 maart om 14.00u.  Caroline is Sumi-e kunstenaar. Sumi-e betekent letterlijk inkt (sumi) schildering (e). De oorsprong ligt in het Zenboeddhisme en de kalligrafie. Het is een schildertechniek waarbij je met inkt op rijstpapier werkt en daarbij tracht de essentie van je onderwerp weer te geven. Ook de lege ruimte speelt hierbij een belangrijke rol.

“Minder is meer. Voor mij betekent sumi-e een zoektocht naar de essentie: wat laat je weg, wat heb je nodig. Het wit van het papier vervult hierin ook een belangrijke rol. Mijn grootste inspiratiebron is de natuur in al zijn grootsheid en tot in het kleinste detail.”

Het prachtige werk van Caroline Stroeks is heel de maand maart te bewonderen in de galerie.

Judith Koning 2 t/m 28 februari: “Wonderschoon en de stilte van eenzaamheid”

Opening zondag 5 februari vanaf 14.00u.
Eigenlijk kan alles inspiratie zijn voor Judith: ruimte, een woord, een gevoel, muziek en de natuur. Sprookjes, vogels, vissen, water en natuur zijn veelvoorkomende en terugkerende thema’s. In deze expositie brengt zij een ode aan het wonder, de stilte, de fantasie en de dieren. Serieus spotten met de natuur. De meetkundige verhoudingen van Fibonacci gebruiken en omzetten naar imperfectie. Een ode brengen aan wonderen en fantasie. Zelfkennis en de zoektocht in een sprookje.

Heel februari (om precies te zijn, vanaf de 2e) te zien bij ons in de galerie. U bent daarnaast van harte uitgenodigd voor de opening van deze expositie op zondag 4 februari vanaf 14.00u. Welkom!

Landschap-schilderijen Louis J. Blondiau ,1 t/m 31 januari

Opening zondag 8 januari vanaf 14.00u.   

In januari is het prachtige werk van Louis J. Blondiau bij ons te bewonderen aan de wanden van de galerie.
Met zijn werk wil Blondiau graag de positieve energie van de natuur overbrengen op de kijker. Hij werd hierin beïnvloed door de traditionele Aziatische schilderkunst en het taoïsme, dat de nadruk legt op harmonie met de natuur.

“Ik schilder landschappen… en ga ervan uit dat de natuur niet een soort materie is, maar een levende wereld met een eigen innerlijk. In het Westen ervaren we ons vaak gescheiden hiervan. We praten wel veel over de natuur, maar hebben we er echt een diep contact mee? …”
Wat ik probeer te doen in mijn schilderijen is, om de natuur anders te laten zien, als het ware met ons mee ‘resonerend’. Hiermee bedoel ik, een nieuwe verbinding met de levende wereld te creëren die een meer emotionele intimiteit met de natuur mogelijk maakt.”

Blondiau’s techniek is uniek: hij combineert gravures met een olieverf-techniek, werkend op wit geverfde houten panelen. Dan brengt hij een zwarte verflaag of het paneel aan. Die hij vervolgens verwijdert met verschillende gereedschappen zodat de wit ondergrond deels zichtbaar wordt. Het lijkt alsof hij meerdere kleuren gebruikt maar wat je ziet is alleen zwart en wit (en grijstinten).

​“Met deze techniek probeer ik een nieuwe ervaring van ‘kijken’ weer te geven. Ik denk dat kleur niet nodig is om de energie van de natuur te ervaren. De variatie van zwart en wit is genoeg om ruimte en diepte in mijn werk te brengen.  Deze techniek geeft een andere kwaliteit aan het licht zoals, dat het uit het schilderij zelf lijkt te komen. De sensatie en emotie is vaak veel groter met een variatie van zwart en wit. Portretten van mensen zijn bijvoorbeeld veel sprekender in zwart/wit. Ik denk dit hetzelfde geldt voor de natuur”

Kom meer te weten over de unieke combinatie van technieken die Blondiau gebruikt in zijn werk. U bent van harte welkom op de opening van deze expositie, op zondag 8 januari vanaf 14.00u.

Schilderijen van Annica Delfos, 1 t/m 31 december

Annica werkt met olieverf op linnen. Een terugkomend thema in haar werk is de natuur en in het bijzonder de Zweedse bossen.
“Ik vind het fascinerend dat wij mensen maar een heel klein deel zijn van de biodiversiteit. Het water dat nu in mij is, heeft misschien eerder een pijnboom’s dorst gelest. Het wekt een verlangen in mij om het perspectief van de natuur te onderzoeken; Wat is het uitzicht van de boom? Wat ziet een grassprietje als het omhoog kijkt?”

De opening is op zondag 4 december vanaf 14u en u bent van harte uitgenodigd.

Feestelijke borrel zondag 18 december
Tot slot willen we u van harte uitnodigen samen met ons dit jubileumjaar af te sluiten op zondag 18 december vanaf 15.00u. Bij ons in de galerie in de Nieuwstraat hopen we met u het glas te heffen en op het afgelopen jaar (en natuurlijk de toekomst) te proosten.

Zet het in de agenda… heel graag tot de 18e!

annicadelfos@gmail.com

 

Pasteltekeningen van Erick van Driel, 1 t/m 30 november. Opening zondag 13 november.

Erick van Driel, geboren in Den Haag, 1946, kreeg op 12 jarige leeftijd schilderlessen van de Haagse kunstenaar Henri Taverne, waar hij met olieverf leerde schilderen. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag, alwaar hij les kreeg van o.a. George Lampe, Nol Kroes, Aat Verhoog.
In 1970 is hij bij het museum van natuurlijk historie begonnen als illustrator (Naturalis)Na enige jaren verruilde hij zijn werk door bij de Rijksuniversiteit van Leiden als illustrator te gaan werken te weten bij de faculteit der Archeologiën.
Erick was o.a. lid van de Nederlandse Kunstkring en heeft aan diverse groepstentoonstellingen meegedaan, verder heeft Erick diverse malen geëxposeerd o.a. in Gouda, Zoetermeer, Groet en Leiden.
Erick gebruikt voornamelijk gemengde technieken en pastel. Hij heeft een zeer eigen techniek ontwikkeld en het werk heeft voornamelijk betrekking op de sfeer van Rome.
“Deze tekeningen heb ik gemaakt aan de westkant van Toscane.
Ik draag dit werk op aan Arlette met wie ik vaak in Italië verbleef.
Zij was niet alleen mijn vrouw maar ook mijn muze.”

Opening zondag 13 november vanaf 14u
Jullie zijn van harte welkom om het prachtige werk van deze kunstenaar en van de vaste leden te komen bekijken.

 

In november twee oud leden: sieraden Anita Heijmenberg, keramiek Jolanda Verdegaal

Ook in november exposeren er weer oud-leden bij galerie Zone. Dit keer een combinatie: sieraden van Anita Heijmenberg en keramiek van Jolanda Verdegaal.

Jolanda Verdegaal:

Lagen in rotsformaties, scheuren in droge rivierbeddingen of knoestige boombast. Met een grote vaardigheid op de draaischijf geeft Jolanda Verdegaal deze texturen vorm in klei. Haar werk wordt afgewerkt met matte, ruwe glazuren en gestookt op hoge temperatuur. Regelmatig voegt zij geboetseerde takvormen of steles toe. Sommige stukken krijgen een rijk accent door het gebruik van goudluster of brons glazuur. De spanning tussen een enerzijds zeer eigentijdse en persoonlijke benadering en anderzijds een teruggrijpen op oeroude vormen met verweerde oppervlakken geeft haar werk een tijdloze schoonheid mee. http://www.jolandaverdegaalkeramiek.nl

Ruim 30 jaar exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in galeries, musea en in particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland (o.a. in China, Taiwan, Zuid-Korea en het VK) en heeft in vele publicaties gestaan. Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent beeldende vorming en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Zij is docent bij de Nederlandse Keramiek Opleiding (NKO) in Gouda. In 2018 ontving zij de oeuvreprijs voor haar werk van de Stichting Fonds ArtiBrak in Voorburg. In 2019 een bronzen onderscheiding bij de “Yatai Lotus Mountain Prize” – International Ceramics Contest’ in Changchun (China). In 2020 ontving zij de bronzen onderscheiding in de 8e Taiwan International Gold Teapot Competition and Exhibition. In opdracht en in nauw overleg met de opdrachtgever maakt zij regelmatig urnen. Deze zijn echter niet in deze tentoonstelling te zien.

Anita Heijmenberg:

Gebruik makend van verschillende materialen maakt zij haar eigen unieke ontwerpen. Vooral materialen die je niet zo snel in sieraden zou verwachten vindt zij heel boeiend. Neem het gebruik van het gebruik van gebroken glas uit een bushokje. Een statement van recyclen.

De sieraden worden hoofdzakelijk van 925 zilver, met af en toe 14 karaat goud, gemaakt.
In haar atelier geeft ze ook les in edelsmeden. Op dit moment is zij vooral bezig met het vervaardigen van zilveren miniaturen.

Ontmoeting Grafiekkring Leiden, 1 oktober t/m 31 oktober

Opening  v r i j d a g  7  o k t o b e r  v a n  1 6 . 0 0  t o t  1 8 : 0 0 
(afbeelding: Joop Gans Spiegels 25×19,50cm)
In oktober nodigen we u graag uit voor de opening en/of de expositie van Grafiekkring Leiden.
De grafiekkring Leiden ontmoet elkaar bij galerie
Zone met een tentoonstelling van grafiek.
” H e t  b i j z o n d e r e  i s  d a t  w e  e l k a a r  o o k  o n t m o e t e n
i n  h e t  e x p e r i m e n t  w a a r d o o r  e r  v e r s c h i l l e n d e
t o e p a s s i n g e n  t e  z i e n  z i j n  i n  o n z e  e t s e n . “
De expositie is onderdeel van de grafiek triënnale van de stichting Grafein. Het thema van de editie van dit jaar is ontmoeten.
U bent dan ook van harte welkom voor een ontmoeting met de deelnemers en hun werk tijdens de opening van deze bijzondere groepsexpositie op
v r i j d a g  7 o k t o b e r v a n  1 6 . 0 0  t o t  1 8 : 0 0 .

De deelnemende kunstenaars zijn: Thea Huiberts, Simone Robbers, Nathalie Muller, Martin Bergwerff, Gijs Geertzen,
Ineke de Vos, Ron Mes en Joop Gans. Henk Spaaks en Bert van der Veer doen postuum mee.

Thea Huiberts Dansende kraanvogel 20×25 cm

Duo-expositie Dorothy Wedderburn en Regula Brotbek, 1t/m 30 september

Deze maand september tonen wij een interessante duo-expositie. Zij kennen en bewonderen elkaars werk al meer dan 30 jaar. De één (Brits) woont en werkt in Nederland, de ander (Zwitsers/Duits) in Frankrijk.

Deze expositie is het resultaat van hun samenwerking op afstand. In stilte aan de ander denkend tijdens het werk, onbewust elkaars vormen en lijnen echoënd, spelend met ideeën over schaduw en licht, genietend van een wederzijds gevoel van verwondering en respect voor hun materialen. Dorothy werkt met textiel en kleur, Regula met klei en rook.

Dorothy Wedderburn

Gebruikmakend van overblijfselen van afgeschreven kleding, gecombineerd met oude gevonden stoffen, als basis voor haar werk, knipt, patcht, bedrukt en naait Dorothy ze tot levendige meerlaagse textiel collages. Door hun verschillende lagen wordt de toeschouwer uitgenodigd naar een stille parallelle wereld – een symbolische verwijzing naar het gevoel van verwondering dat je zou kunnen voelen bij het ontdekken van nieuwe plaatsen en mensen. Met haar werk zinspeelt Dorothy op de vele culturele diversiteiten die ze in haar leven heeft ervaren, terwijl ze tegelijkertijd de aandacht vestigt op de rode draad die ons als mens verenigt. Hoewel lokale geuren,  kleuren, vormen en verhalen kunnen verschillen, lijken onze menselijke verlangens en zintuigen zo op elkaar.

Regula Brotbek

Al mijn stukken worden meerdere malen gepolijst met een lepel of steen, zowel van binnen als van buiten. Na het drogen worden ze voor het eerst gebakken in een elektrische oven. Ik glazuur ze dan en ze worden gebakken tot 1300° in een gasoven. Na dit tweede bakproces bereid ik de stukken voor door sommige delen te beschermen met een porseleinen slip, waardoor rook door de onbeschermde gebieden kan gaan. Ten slotte worden de stukken voor de derde keer gebakken in een houtgestookte oven waar ze 30 uur blijven zodat de rook diep in de klei kan doordringen. Dit kan resulteren in een metaalachtig effect.

Ik speel graag met schaduw en licht. De nieuwe ‘huid’ krijgt zijn kleur van de rook en zijn glans van het polijsten. Heel simpel en zo ingewikkeld tegelijk. De stukken zijn meestal met de hand gebouwd en ik vind het geweldig dat de traagheid – het bouwen van een spoel -polijsten – beschermen – betekent dat ik een tijdje bij elk stuk blijf….Luxe om mijn leven zo te leven.

U bent van harte welkom om Dorothy en Regula te ontmoeten tijdens de opening op zondag 4 september in de galerie vanaf 14.00u. Deze expositie is de hele maand september bij ons te zien.

Aurélien Villette, Expo ‘WAR SILENCE’, 6 t/m 30 Augustus

OPENINGSCEREMONIE: 6 Augustus 2022 15:00u, Hooglandse Kerk, Nieuwstraat 20, Leiden en aansluitend in Galerie Zône.

Fototentoonstelling ter steun aan Oekraïne.

Stichting ArtEcho organiseert samen met haar partners de fototentoonstelling ‘War Silence’ van de beroemde Franse fotograaf Aurélien Villette. De tentoonstelling vindt plaats van 6 t/m 30 augustus 2022 in Galerie Zone te Leiden. Deze tentoonstelling is de 30 jaar durende link van beruchte oorlogshandelingen in Georgië en Oekraïne, beiden geïnitieerd en gepleegd door Rusland. Een echo van menselijk leed klinkt in beide conflicten door.

In 2016 stopte de Franse fotokunstenaar en architectuurfotograaf Aurélien Villette, tijdens zijn wereldreis aan de oostelijke kust van de Zwarte Zee, in Abchazië(Georgië), die sinds 1993 bezet is door Rusland. Als professioneel fotograaf maakte hij honderden fotowerken voor de serie ‘Topophilia’ (‘Verlaten Plaatsen’), waarvan 12 foto’s in 2018 in het Georgian National Museum tentoongesteld werden. Deze briljante fotocollectie komt nu naar Leiden.

Met de tentoonstelling ‘War Silence’ als gids, worden oorlogsrampen uit het verleden en het heden verbonden, eerst in Georgië (1992 en 2008) en nu, 30 jaar later in Oekraïne (2022). Tijdens de tentoonstelling worden de fotokunstwerken verkocht en één fotokunstwerk wordt tijdens de openingsceremonie verloot. De prijzen variëren tussen € 1800 en € 2500. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een lot kopen voor € 30. Een deel van de inkomsten wordt naar GIRO 555/Oekraïne overgemaakt.

Aurélien Villette woont in Parijs. Reizen is voor hem een kans om een beter begrip te krijgen van de wereld, de mensheid, verschillende culturen en overtuigingen. Aurélien Villette bezocht ongeveer 70 landen om nieuwe samenlevingen te ontdekken en nieuwe indrukken op te doen die zijn perceptie van de wereld vorm geven. ‘Space of Spirit’ is het bestseller fotoalbum van Aurélien Villette.

Stichting ArtEcho is een kleine ambitieuze stichting in 2009 in Nederland opgericht. Sinds dat jaar streeft de stichting ernaar om bruggen te slaan tussen West- en Oost-Europese landen door het organiseren van bijzondere culturele evenementen. In 2010, 2012, 2014 en 2017 liet de stichting de stad Leiden, het Keukenhof en Texel de stemmen, dansen, kleuren en smaken proeven van Georgië. In 2011, 2013, 2016, 2017 en 2018 kon het Georgische publiek genieten van Nederlandse kunst o.a. films, tekeningen, schilderijen en foto’s van Nederlandse en Franse kunstenaars, zoals Gerrit van Dijk, Cilia van Dijk, Erwin Olaf en Aurélien Villette. Meer informatie: www.artecho.nl/projecten

WAAR: Galerie Zône, Nieuwstraat 17b, Leiden
WANEER: 6 t/m 30 Augustus 2022
OPENINGSCEREMONIE: 6 Augustus 2022 15:00u, Hooglandse Kerk, Nieuwstraat 20, Leiden en aansluitend in Galerie Zône

Velowa, 1 juli t/m 31 juli

Het werk van deze jonge kunstenaar is in de maand juli bij ons aan de wanden te zien. Velowa werkt momenteel vooral met glas, gevormd in de glasoven.

In haar werk vind je altijd ergens het ontastbare. De meerdere dimensies en het zo grote universum zijn onderwerpen die moeilijk te bevatten zijn en dat fascineert haar. Explosies in het universum, donkere materie, de hoeveelheid van dimensies die er bestaan en hoe deze zich tot elkaar en ons verhouden. Ze droomt er over en probeert zichzelf en de toeschouwer, door middel van het maken van deze werken, meer duidelijkheid te geven over deze onderwerpen.

U bent welkom bij de opening op zondag 3 juli vanaf 14.00u.
Haar werk is de hele maand te bewonderen in de galerie.

Gemma Oosterhof 1 t/m 30 juni

Ik vertel verhalen zodat ik weet wie ik ben. Ik luister zodat ik weet
wie de ander is.
Gemma Oosterhof is in 2021 afgestudeerd aan de opleiding
Illustration Design ArtEZ in Zwolle. Door middel van beeld, geluid,
installaties en animatie maakt ze verhalen of fragmenten van
verhalen zichtbaar. Op deze manier wilt ze een ruimte creëren
waarbij iedereen zijn of haar verhaal vertelt en gehoord wordt.
“Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de
Ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft”
Emmanuel Levinas
Ze werkt graag met verschillende technieken zoals verf, potlood,
hergebruikt hout, grafische druktechnieken en analoge animatie.
Vaak staat het thema ‘herhaling’ centraal en is het ambachtelijke
werkproces een belangrijk element. De herhaling zorgt voor het
concreet maken van het verhaal en het ambachtelijke proces
zorgt voor een tastbare focus.
Gemma beschrijft haar werk als intuïtieve verhalende kunst. Bij
Galerie Zône exposeert ze werk dat grotendeels behoort tot haar
afstudeerproject ‘Reuzen gooien met stenen’.
Opening zondag 5 juni
Jullie zijn van harte welkom om het prachtige werk van Gemma en
van de vaste leden te komen bekijken.

Jette Clover, collages met papier, textiel en taal. 1 t/m 31 mei

Jette Clover werkt met papier en textiel. Ze verft, bedrukt en quilt haar materialen en vermaakt deze tot collages. Taal en communicatie zijn belangrijke inspiratiebronnen. Schrift krijgt steeds een plek in haar werk: soms toont zich dit als in de intieme communicatie van met de hand geschreven correspondentie. Soms als in het opdringerige beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti. Ze vormen een nieuw geschreven talig beeld.

Jette is Deens kunstenaar en woont sinds 2005 in Antwerpen. Sinds 1998 werkt zij full time in haar studio en is een veelgevraagd docent voor workshops en masterclasses. Zij is lid van de Europese tentoonstellingsgroep Quilt Art sinds 2000 en heeft zitting in het bestuur van de internationale Studio Art Quilt Association (SAQA). Ze heeft geëxposeerd in de USA, Europa en Australië.

Finissage 29 mei, 14:00

www.jetteclover.com
www.instagram.com/jetteclover

Scroll naar boven