Exposities

Duo-expositie Dorothy Wedderburn en Regula Brotbek, 1t/m 30 september

Deze maand september tonen wij een interessante duo-expositie. Zij kennen en bewonderen elkaars werk al meer dan 30 jaar. De één (Brits) woont en werkt in Nederland, de ander (Zwitsers/Duits) in Frankrijk.

Deze expositie is het resultaat van hun samenwerking op afstand. In stilte aan de ander denkend tijdens het werk, onbewust elkaars vormen en lijnen echoënd, spelend met ideeën over schaduw en licht, genietend van een wederzijds gevoel van verwondering en respect voor hun materialen. Dorothy werkt met textiel en kleur, Regula met klei en rook.

Dorothy Wedderburn

Gebruikmakend van overblijfselen van afgeschreven kleding, gecombineerd met oude gevonden stoffen, als basis voor haar werk, knipt, patcht, bedrukt en naait Dorothy ze tot levendige meerlaagse textiel collages. Door hun verschillende lagen wordt de toeschouwer uitgenodigd naar een stille parallelle wereld – een symbolische verwijzing naar het gevoel van verwondering dat je zou kunnen voelen bij het ontdekken van nieuwe plaatsen en mensen. Met haar werk zinspeelt Dorothy op de vele culturele diversiteiten die ze in haar leven heeft ervaren, terwijl ze tegelijkertijd de aandacht vestigt op de rode draad die ons als mens verenigt. Hoewel lokale geuren,  kleuren, vormen en verhalen kunnen verschillen, lijken onze menselijke verlangens en zintuigen zo op elkaar.

Regula Brotbek

Al mijn stukken worden meerdere malen gepolijst met een lepel of steen, zowel van binnen als van buiten. Na het drogen worden ze voor het eerst gebakken in een elektrische oven. Ik glazuur ze dan en ze worden gebakken tot 1300° in een gasoven. Na dit tweede bakproces bereid ik de stukken voor door sommige delen te beschermen met een porseleinen slip, waardoor rook door de onbeschermde gebieden kan gaan. Ten slotte worden de stukken voor de derde keer gebakken in een houtgestookte oven waar ze 30 uur blijven zodat de rook diep in de klei kan doordringen. Dit kan resulteren in een metaalachtig effect.

Ik speel graag met schaduw en licht. De nieuwe ‘huid’ krijgt zijn kleur van de rook en zijn glans van het polijsten. Heel simpel en zo ingewikkeld tegelijk. De stukken zijn meestal met de hand gebouwd en ik vind het geweldig dat de traagheid – het bouwen van een spoel -polijsten – beschermen – betekent dat ik een tijdje bij elk stuk blijf….Luxe om mijn leven zo te leven.

U bent van harte welkom om Dorothy en Regula te ontmoeten tijdens de opening op zondag 4 september in de galerie vanaf 14.00u. Deze expositie is de hele maand september bij ons te zien.

Aurélien Villette, Expo ‘WAR SILENCE’, 6 t/m 30 Augustus

OPENINGSCEREMONIE: 6 Augustus 2022 15:00u, Hooglandse Kerk, Nieuwstraat 20, Leiden en aansluitend in Galerie Zône.

Fototentoonstelling ter steun aan Oekraïne.

Stichting ArtEcho organiseert samen met haar partners de fototentoonstelling ‘War Silence’ van de beroemde Franse fotograaf Aurélien Villette. De tentoonstelling vindt plaats van 6 t/m 30 augustus 2022 in Galerie Zone te Leiden. Deze tentoonstelling is de 30 jaar durende link van beruchte oorlogshandelingen in Georgië en Oekraïne, beiden geïnitieerd en gepleegd door Rusland. Een echo van menselijk leed klinkt in beide conflicten door.

In 2016 stopte de Franse fotokunstenaar en architectuurfotograaf Aurélien Villette, tijdens zijn wereldreis aan de oostelijke kust van de Zwarte Zee, in Abchazië(Georgië), die sinds 1993 bezet is door Rusland. Als professioneel fotograaf maakte hij honderden fotowerken voor de serie ‘Topophilia’ (‘Verlaten Plaatsen’), waarvan 12 foto’s in 2018 in het Georgian National Museum tentoongesteld werden. Deze briljante fotocollectie komt nu naar Leiden.

Met de tentoonstelling ‘War Silence’ als gids, worden oorlogsrampen uit het verleden en het heden verbonden, eerst in Georgië (1992 en 2008) en nu, 30 jaar later in Oekraïne (2022). Tijdens de tentoonstelling worden de fotokunstwerken verkocht en één fotokunstwerk wordt tijdens de openingsceremonie verloot. De prijzen variëren tussen € 1800 en € 2500. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een lot kopen voor € 30. Een deel van de inkomsten wordt naar GIRO 555/Oekraïne overgemaakt.

Aurélien Villette woont in Parijs. Reizen is voor hem een kans om een beter begrip te krijgen van de wereld, de mensheid, verschillende culturen en overtuigingen. Aurélien Villette bezocht ongeveer 70 landen om nieuwe samenlevingen te ontdekken en nieuwe indrukken op te doen die zijn perceptie van de wereld vorm geven. ‘Space of Spirit’ is het bestseller fotoalbum van Aurélien Villette.

Stichting ArtEcho is een kleine ambitieuze stichting in 2009 in Nederland opgericht. Sinds dat jaar streeft de stichting ernaar om bruggen te slaan tussen West- en Oost-Europese landen door het organiseren van bijzondere culturele evenementen. In 2010, 2012, 2014 en 2017 liet de stichting de stad Leiden, het Keukenhof en Texel de stemmen, dansen, kleuren en smaken proeven van Georgië. In 2011, 2013, 2016, 2017 en 2018 kon het Georgische publiek genieten van Nederlandse kunst o.a. films, tekeningen, schilderijen en foto’s van Nederlandse en Franse kunstenaars, zoals Gerrit van Dijk, Cilia van Dijk, Erwin Olaf en Aurélien Villette. Meer informatie: www.artecho.nl/projecten

WAAR: Galerie Zône, Nieuwstraat 17b, Leiden
WANEER: 6 t/m 30 Augustus 2022
OPENINGSCEREMONIE: 6 Augustus 2022 15:00u, Hooglandse Kerk, Nieuwstraat 20, Leiden en aansluitend in Galerie Zône

Velowa, 1 juli t/m 31 juli

Het werk van deze jonge kunstenaar is in de maand juli bij ons aan de wanden te zien. Velowa werkt momenteel vooral met glas, gevormd in de glasoven.

In haar werk vind je altijd ergens het ontastbare. De meerdere dimensies en het zo grote universum zijn onderwerpen die moeilijk te bevatten zijn en dat fascineert haar. Explosies in het universum, donkere materie, de hoeveelheid van dimensies die er bestaan en hoe deze zich tot elkaar en ons verhouden. Ze droomt er over en probeert zichzelf en de toeschouwer, door middel van het maken van deze werken, meer duidelijkheid te geven over deze onderwerpen.

U bent welkom bij de opening op zondag 3 juli vanaf 14.00u.
Haar werk is de hele maand te bewonderen in de galerie.

Gemma Oosterhof 1 t/m 30 juni

Ik vertel verhalen zodat ik weet wie ik ben. Ik luister zodat ik weet
wie de ander is.
Gemma Oosterhof is in 2021 afgestudeerd aan de opleiding
Illustration Design ArtEZ in Zwolle. Door middel van beeld, geluid,
installaties en animatie maakt ze verhalen of fragmenten van
verhalen zichtbaar. Op deze manier wilt ze een ruimte creëren
waarbij iedereen zijn of haar verhaal vertelt en gehoord wordt.
“Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de
Ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft”
Emmanuel Levinas
Ze werkt graag met verschillende technieken zoals verf, potlood,
hergebruikt hout, grafische druktechnieken en analoge animatie.
Vaak staat het thema ‘herhaling’ centraal en is het ambachtelijke
werkproces een belangrijk element. De herhaling zorgt voor het
concreet maken van het verhaal en het ambachtelijke proces
zorgt voor een tastbare focus.
Gemma beschrijft haar werk als intuïtieve verhalende kunst. Bij
Galerie Zône exposeert ze werk dat grotendeels behoort tot haar
afstudeerproject ‘Reuzen gooien met stenen’.
Opening zondag 5 juni
Jullie zijn van harte welkom om het prachtige werk van Gemma en
van de vaste leden te komen bekijken.

Jette Clover, collages met papier, textiel en taal. 1 t/m 31 mei

Jette Clover werkt met papier en textiel. Ze verft, bedrukt en quilt haar materialen en vermaakt deze tot collages. Taal en communicatie zijn belangrijke inspiratiebronnen. Schrift krijgt steeds een plek in haar werk: soms toont zich dit als in de intieme communicatie van met de hand geschreven correspondentie. Soms als in het opdringerige beeld van de straat met gescheurde affiches en stoere graffiti. Ze vormen een nieuw geschreven talig beeld.

Jette is Deens kunstenaar en woont sinds 2005 in Antwerpen. Sinds 1998 werkt zij full time in haar studio en is een veelgevraagd docent voor workshops en masterclasses. Zij is lid van de Europese tentoonstellingsgroep Quilt Art sinds 2000 en heeft zitting in het bestuur van de internationale Studio Art Quilt Association (SAQA). Ze heeft geëxposeerd in de USA, Europa en Australië.

Finissage 29 mei, 14:00

www.jetteclover.com
www.instagram.com/jetteclover

Lisanne Wepler, grafiek en tekeningen, 1 t/m 30 april

Opening: zondag 3 april vanaf 14:00.
Lisanne Wepler: Sinds 2018 leer ik het etsen. De Leidse kunstenaar Burkhardt Söll was hiervoor de initiator met een project over de tuin: Hij vroeg 12 van zijn kennissen en vrienden om etsen te maken voor Le Jardin garde le sourire – De tuin glimlacht nog steeds. Sindsdien ben ik de etskunst niet meer kwijtgeraakt en ook als kunsthistorica geïnteresseerd in maakprocessen en ontwikkelingen binnen de prentkunst. Samen met Burkhardt Söll, Manuela du Bois-Reymond en Gregor J.M. Weber heb ik het kunstenaarscollectief drukdrukpaint opgericht, dat is ook de naam van mijn bedrijfje sinds februari 2021. We leren van en met elkaar in gezamenlijke projecten, waar vaak vrienden bij worden betrokken.
Mijn artistieke motivatie gaat altijd uit van de natuurstudie. Bomen en vogels staan centraal. Voor mij is het belangrijk de zinnen te scherpen voor de groene wereld om ons heen – van stoepplantjes tot statige oude bomen, van onderkruipsels tot alles wat op wieken leeft. Allemaal leven om ons heen, essentieel voor ons bestaan. Dit zou ik door mijn werk willen vertellen.

Disciplines: lijnetsen, aquatint, vernis-mou, droge naald, tekenen

Lisanne Wepler
Atelier:
Evertsenstraat 115
2315 RZ Leiden

@drukdrukpaint (Instagram)
www.drukdrukpaint.com
info@drukdrukpaint.com

Keramiek van Liesbeth Hensels, 1 t/m 31 maart

Keramiek, dat is sinds een aantal jaren de passie van Liesbeth Hensels. Zij maakt in haar atelier in Den Haag, handgevormde objecten van keramiek, meestal in serie, maar wel allemaal uniek.
Het palet wat zij maakt is erg divers. Die diversiteit spreekt haar juist erg aan.

Inspiratie haalt zij uit vormen en texturen die in de natuur en haar omgeving voorkomen, puur, soms herkenbaar soms abstract.

Bij Galerie Zône laat zij diverse series wandobjecten zien. De series Boomvruchten en Cumulus zijn organische vormen. De serie Bracelet en Cushion zijn stoere objecten voor aan de muur.

Expositie MIX, onderdeel van jubileumjaar 30+1 jaar Galerie Zône

Opening zondag 6 februari
Finissage zondag 27 februari, beiden om 14u.        

Dit jaar viert Galerie Zône haar 30 jarig jubileum. Eigenlijk was het in het jaar 2021 al zover… Echter, het welbekende virus gooide roet in het eten. Nu vieren we dan het 30+1 jarig jubileum van onze galerie in de Nieuwstraat. In al die jaren gegroeid tot een begrip in hartje Leiden.

Onze galerie wordt gerund door de leden: alle twaalf kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden in de toegepaste kunsten. Met ieder hun eigen discipline, gingen wij het afgelopen jaar aan de slag met een wel heel bijzonder project. De expositie MIX toont de resultaten van samenwerkingen tussen steeds twee kunstenaars van de galerie. Wat stelt u zich voor bij een combinatie van een sieraad en een tas? Hoe pakt het ontwerp van een meubelmaker uit, als er een lampenontwerper aan verder werkt? Hoe combineert een goudsmid met een keramist of couturier?
Om de verrassende resultaten van dit project te komen zien, bent u van harte welkom in februari.

De opbrengsten van deze expositie komen ten goede aan het behouden van het pand aan de Nieuwstraat voor Galerie Zône.
Openingstijden: woe. t/m vrij. 12:00 – 18.00, zat. 10:00 – 17:00, zon. 13:00 – 17:00 uur 

Irina Dragos 1 t/m 31 december

Als dit gevoel een kleur had, welke kleur zou dat dan zijn?

Irina Dragos schildert graag sfeer en
kleur. Haar schilderijen staan in het
teken van het oproepen van gevoel
en het gebruik van opvallende, felle
kleuren.
Ze maakt schilderijen met een
verhaal, het verhaal van een gevoel
of een herinnering. Ze hanteert
hierbij een semi-abstracte stijl met
subtiele figuratieve elementen.
Irina heeft haar opleiding gevolgd
aan de Art Academy en het Morley
College in Londen.

Wall Of Future 2021 Expositie van 3 t/m 28 november

In onze galerie vindt tweejaarlijks de Wall Of Future plaats, een expositie met het
spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige
opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk. Zo is er ruimtelijk werk van
keramisten, goudsmeden, schoendesign en meubelontwerpers te zien en ook heeft het
werk van de afdeling Interieurarchitektuur en Meubelontwerp van de KABK Den Haag een
plaats gekregen. Aan de muren is het beeldende werk te bewonderen van drie alumni van
de afdeling FIne Art van de HKU in Utrecht.
Een feestelijke opening van deze bijzondere expositie vindt plaats op zondag 7 november
om 14.00u. Welkom!
De deelnemers aan deze expositie studeerden aan de volgende opleidingen en
academies.
Ambachtelijke opleidingen: de Vakschool Schoonhoven (goud- en zilversmeden), de
Nederlandse Keramiekopleiding Gouda en het Hout en Meubileringscollege Amsterdam.
Kunstacademies: de KABK Den Haag en de HKU Utrecht.
NB. Deelname van de Vakschool Schoonhoven is nog niet helemaal zeker…

 

Pauline Hoeboer 4 t/m 31 oktober 2021

Meet & greet zondag 10 oktober van 13:00 tot 17:00

Het gebruiksgoed dat Pauline Hoeboer maakt is altijd te zien in Galerie Zone. Deze maand oktober nu ook aan de muur werk van haar hand. Met haar stillevens zet ze kopjes, vazen en lepels op een voetstuk. Ze omlijst ze, zodat de toeschouwer er met een andere blik naar kijkt.

Het werk van Hoeboer bevindt zich in het gebied tussen gebruiksgoed en kunstobject. Een gebruiksvoorwerp dat je in je handen hebt tijdens de dagelijkse kleine rituelen van de dag. Een kunstvoorwerp dat je ophangt of op de schouw zet om van een afstandje naar te kijken. De zachte golvende vormen herinneren aan de plastische klei waarvan het gemaakt is en de beweging tijdens het draaien. Haar werk heeft een frisse moderne uitstraling maar wordt op een ambachtelijke manier gemaakt. Zij draait alles op de pottenbakkersdraaischijf. Een ambacht dat een leerproces van jaren inhoudt en waarbij de vaardigheid groeit tegelijkertijd met de ontwikkeling van vorm en ontwerp. Een proces dat nooit klaar is en heel persoonlijk. Dit is zichtbaar in de eigenheid van Hoeboer haar werk.

www.paulinehoeboer.nl

 

 

Piep van Sante 1 t/m30 september

Tijdens de Kunstroute op 25 en 26 september is Piep van Sante aanwezig van 12.00 tot 18.00 uur voor een meet & greet. Van harte welkom!

De abstracte schilderijen van Piep van Sante zijn een intuïtieve zoek- en ontdekkingstocht naar het juiste evenwicht tussen kleur en vorm. Het werk ontstaat spontaan en meestal weet zij van te voren niet wat er op het doek zal verschijnen. Er wordt meer vanuit een gevoel gewerkt dan vanuit een idee. Levenslang heel bewust kijken naar en fotograferen van details en indrukken die haar raken, bepalen nu waarschijnlijk haar schilderkunst.
Piep werkt vooral met acryl op doek. Elk schilderij bestaat uit vele lagen verf en kleur waar het uiteindelijke beeld uit groeit. De manier waarop de verf op het doek zichtbaar is, de huid van het schilderij, de textuur, is erg belangrijk en daar wordt dan ook veel aandacht en tijd aan besteed.  Vaak heeft het werk een grafische inslag, wat voortkomt uit het arbeidsverleden van de kunstenaar: grafisch ontwerp en vormgeving van textiel.

Naast haar werk met verf op doek, fotografeert Piep veel, maak zij collages en heeft zij zich bekwaamd in digitale kunst. Op diverse materialen laat zij het werk afdrukken, zoals aluminium, plexiglas, metaal, hout en FineArtPaper.
Van al deze disciplines laat zij werk zien en ze hoopt daarmee de fantasie van de toeschouwer te prikkelen: “Ik vind het heerlijk en vaak verrassend te horen wat mensen in mijn werk zien.”

Tijdens de Kunstroute op 25 en 26 september is Piep van Sante aanwezig van 12.00 tot 18.00 uur voor een meet & greet. Van harte welkom!
www.piepvansante.nl

Studio BL / Bastiaan Luijk 1 t/m 30 augustus

Bastiaan Luijk laat wandpanelen zien, vervaardigd met een wiskundige precisie én gevoel voor vorm en kleur. De schoonheid van kunst, gecombineerd met de precisie en mogelijkheden van moderne technieken. Bastiaan Luyk streeft dan ook een rol van ‘digital artisan’ na. U bent de hele maand augustus welkom om de expositie, rond het thema ‘Spiraal Fyllotaxis’ te bewonderen, een fascinerend patroon uit de natuur.  Naast de wandpanelen is er ook ruimtelijk/toegepast werk te zien van zijn hand: een aantal lampen met hetzelfde thema. 

De kunstenaar is tweemaal in de galerie aanwezig voor een Meet & Greet. En wel op: 
zondag 1 augustus en  zondag 15 augustus, Beide dagen van 14-17u. 

www.studiobl.nl

In 2016 printte ik mijn eerste model op een 3D printer. Ik werkte als projectarchitect aan een competitie voor een nieuwe 70m hoge radartoren. Met behulp van een 3D geprint schaalmodel wisten we de opdrachtgever te overtuigen van de getordeerde vormgeving: sinds 2018 is deze toren te bewonderen op de Maasvlakte 2.

Sinds dat project is mijn passie voor digitale ontwerp- en productietechnieken sterk gegroeid. De vormvrijheid die deze methoden toelaten, stelt mij in staat om vormen en patronen te verkennen en toe te passen in tastbaar werk. Sinds 2019 heb ik Studio BL opgericht, waar ik een rol als digital artisan nastreef, zoals Lucy Johnston het omschrijft in haar boek Digital Handmade (2017): “..producing individual, crafted products of exceptional quality that retain the soul of the material and the skill of the human hand, while also benefiting from the precision, efficiency and increasingly unrestricted structural parameters of digital design and fabrication.”

Een eigen studio geeft mij de gelegenheid om ideeën die ik al lange tijd had werkelijkheid te maken. In de praktijk betekent dit veel experimenteren en prototypes maken. De digitale designexperimenten leveren mij vaak ook onverwachtse resultaten op, wat meer dan eens ook weer inspiratie is voor nieuwe ideeën en toepassingen.

Vaak is het eindresultaat functioneel, zoals lampen. Soms zijn het ornamenten met ruimte voor interpretatie door de toeschouwer. Tot nu toe is de rode draad in mijn werk de uitvergroting van een persoonlijke fascinatie voor vormen en patronen met natuurlijke, harmonieuze eigenschappen zoals Fibonacci reeksen, gulde snede en symmetrie.

In mijn werk pas ik zoveel mogelijk duurzame materialen toe: materialen zijn hergebruikt, recyclebaar, of gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Al onze 3d geprinte werken zijn ook biologisch afbreekbaar.

Spiraal Fyllotaxis is het thema van mijn werk dat in Galerie Zône te zien zal zijn. Fyllotaxis is de wetenschappelijke term die in plantkunde wordt gebruikt om de rangschikking van bladeren rond een as of stengel te beschrijven. Spiraal fyllotaxis is het patroon dat onder andere in de kop van zonnebloemen is te zien. Deze patronen heb ik toegepast in mijn werk: ze zijn gebaseerd op een wiskundige formule die zijn voorgesteld door Helmut Vogel in A better way to construct the sunflower head (1979). Deze wiskundige formule omschrijft het patroon in het platte vlak (2D), zoals terug te zien is in de wandpanelen. Na veel onderzoek en ontwerpexperimenten heb ik een eigen methode en algoritme ontwikkeld, waarmee het spiraal fyllotaxis patroon ook als ruimtelijke structuur voor 3D ontwerpen toegepast kan worden”

 

Annie Goddijn 1 t/m 31 juli 2021

De Hortus het jaar rond
Twee keer ging de tentoonstelling niet door vanwege de omstandigheden, maar nu is het
werk te zien dat ik heb getekend in de Hortus.
Een jaar rond in seizoenen is te zien: 99 ingelijste tekeningen van 18×18 cm, samengevoegd
tot een groot overzicht.
Daarnaast worden ook meer Hortus tekeningen, van hetzelfde formaat, in kleine
samenstelling of apart getoond.
De vogels
Tijdens de tweede lockdown maakte ik bijna elke dag een tekening op mijn ipad met daarin
altijd een of meer vogels naar de directe waarneming.
De vogels vrij om rond te vliegen,
de mensen vast in alle beperkende maatregelen.
Een deel van de op papier geprinte tekeningen met, en ook zonder lijst, is te zien tijdens de
tentoonstelling.
Oplage: 5 prints per afbeelding

OPENING: zondag 4 juli 14.00-16.00u FINISSAGE: zondag 25 juli 16.00u
De expositie wordt met een slotakkoord door oud-hortulana Carla Teune afgerond