Exposities

Petra Nicole – Tekeningen, juni

De tekeningen van Petra Nicole zijn een wereld van fantasie en hersenspinsels uit haar industriële werkverleden. De vele herinneringen uit haar vroegere werk als laborant en meubelmaker, maar ook de indrukken die ze als kind kreeg van de machines en het interieur van de fabriek van vader, vormen de directe inspiratie. Dit en de schoonheid van de leidingen, het lijnenspel en het ritme van meerdere installaties bij elkaar in het industriële landschap was voor haar de aanleiding om weer te geven in potlood tekeningen op paneel. Een fascinerende wereld bestaande uit ruimtes met machines, leidingen, silo’s, trappen en luiken. Daarnaast zie je ook fantasierijke vormen die via leidingen en weggetjes je door de gehele tekening leiden.

Haar passie voor de industriële landschappen en zijn apparatuur resulteert in tekeningen die nieuwsgierigheid, schoonheid en verwondering wekken. Het is een creatieve visie van de gruizige, mechanische wereld van de industrie waarbij ze de vindingrijkheid van de menselijke technologie viert. Daarnaast hoopt ze de mensen ook te inspireren om na te denken over de impact van industrialisatie op ons leven en het milieu.

 

Petra Nicole – Tekeningen, juni Meer lezen »

‘The Birds and the Bees, Nature in the city’, Harriet Impey, verlengd tot 31 mei

 

De prachtige exposite van Harriet Impey, is nog een hele maand langer te bewonderen bij ons in de galerie. ‘The Birds and the Bees, Nature in the city’ is de titel. Lente in Leiden. Geen beter moment om te genieten van de ons omringende schoonheid, van de vogels, insecten, schimmels en de bijen. Een speelse tentoonstelling om het leven in de stad te vieren.

Harriet is als een naturalist op ontdekkingsreis. Van jongs af aan is ze gefascineerd door de kleinste en intiemste details van de natuur. Ze leert constant, over de natuur en over nieuwe technieken, en deelt graag haar enthousiasme en kennis. Nieuwe ideeën en technieken leiden tot werk in diverse disciplines zoals glasfusing, keramiek, aquarel, acryl, collage, blokdruk en zilver.
Harriet groeide op in Oxford, studeerde in Cambridge en woont sinds 2001 in de stad Leiden. Ze werkt als kunstenaar en schrijver. Zij publiceerde twee boeken en exposeert regelmatig in Nederland, Engeland en Frankrijk.

Het is lente in Leiden – wat is een beter moment om te genieten van de schoonheid die ons omringt? Deze tentoonstelling is een ontdekkingsreis – een speelse viering van de insecten, vogels, schimmels en zelfs schaaldieren met wie we onze stad delen.

‘The Birds and the Bees, Nature in the city’, Harriet Impey, verlengd tot 31 mei Meer lezen »

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart

Ellen de Jong maakt realistische tekeningen: ze ziet en (onder)zoekt de schoonheid in de details, lichtval, vormen en stofuitdrukkingen.  
  
De laatste jaren gebruikt ze voor haar werk hoofdzakelijk houtskool en pastelkrijt, waarmee ze direct – zonder droogproces en zonder zichtbare toets – haar ideeën kan uitvoeren. Het geeft haar de mogelijkheid om zowel met grote gebaren, als klein en gedetailleerd te werken.  
  
“Prachtig ook om te ervaren hoe je met de matheid van krijt en houtskool toch zulke verschillende ‘stofuitdrukkingen’ kunt maken.”  
  
Kleding is één van de inspiratiebronnen voor haar tekeningen: plooien, stoffen, huid en details probeert ze een eigen zeggenschap te geven. Door extreem in te zoomen verdwijnt de realiteit soms naar de achtergrond en probeert ze met de tekening iets te vertellen over licht of over vorm.  
  
“Hoe geeft kleding iets prijs over ons lichaam of over onszelf?” 

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart Meer lezen »

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari

Opening expositie: zondag 4 februari vanaf 14u

Cea Maat is als graficus vanaf de jaren ’70 opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag en vanaf 2005 acht jaar bij Ars Aemula in Leiden. Nu werkt ze in haar atelier in Koudekerk aan den Rijn. In 2009 won ze de landelijke BAS grafiekprijs met haar polyester litho ‘Hope’. Cea heeft veel geëxposeerd met haar verfijnde litho’s, etsen, landschapsschilderijen en ‘fresco’ achtige panelen in gemengde techniek. Als fotograaf combineert ze nu beelden van vrouwen met etsen, linosnede of gouache wat spannend werk oplevert. In haar foto’s vangt ze een ogenblik van kwetsbaarheid en eenzaamheid en maakt dat moment intenser. Geen mooi plaatje maar de essentie vastleggen door het abstraheren van een gevoel.

www.ceadesign.nl

 

 

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari Meer lezen »

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari

Opening op zondag 7 januari, 14:00. In januari tonen wij het textiele werk van Annelies Ouwejan aan de wanden van de galerie. Sinds 1974 heeft Annelies de textielkunst omarmd. Met veel plezier werkt zij dagelijks aan haar textiele wandwerken. Het experimenteren, zoeken naar oplossingen, de mogelijkheden; het is een uitdaging en een plezier om te blijven ontwikkelen.
“Geïnspireerd op mijn verwondering voor de natuur kenmerkt mijn werk zich door een combinatie van structuren en lijnen waarin een organisch kleurenspel van licht en schaduw ontstaat.”
Annelies gebruikt in het maakproces gemengde technieken, voornamelijk schilderen met draden, zijde-schilderen, textielverf, batik en het opvullen van de stof om reliëf te creëren.

“Er zijn voor mij geen grenzen waar ik mij aan moet of wil houden, waardoor het textielwerk zich spelenderwijs ontwikkelt.”

Opening op zondag 7 januari, 14:00

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari Meer lezen »

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december

In de maand december exposeert Douwe Kinkel aan de wanden van de galerie met een serie “Stadslandschappen”. Het zijn recente impressies van reizen in New York, Zuid-Frankrijk en de Merenwijk.
In de schilderijen van Douwe spelen landschappen, gebouwen, luchten en verkeer een belangrijke rol. De ogenschijnlijk snel opgezette vlakken lijken de steeds meer gehaaste steden te symboliseren. Zijn ontvankelijkheid voor indrukken levert expressieve schilderijen op, met oog voor een evenwichtige compositie.

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december Meer lezen »

De Wall of Future 5 november t/m 26 november

De Wall of Future, tweejaarlijks bij ons te beleven, toont het spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk, of hun eerste ontwerpen na het afronden van hun opleiding. Zône geeft hen graag een podium!
Kom dit prachtige werk bewonderen: eigenzinnige objecten van keramisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, een bijzondere en bloemrijke knieprothese van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, kleurige laarzen van de Shoe Academy Utrecht/Amersfoort, verrassende sieraden van de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Er is glas van het Masterprogramma NOVA School of Science and Technology. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Design, komt met een koekoeksklok, een object met een pakkend verhaal. Ook het Hout- en Meubileringscollege is present met een verfijnd meubelstuk. En tot slot… als Europese uitbreiding van deze WOF is aanwezig de Hogeschool Thomas More in Mechelen, specialisatiejaar meubelontwerp, met twee slim vormgegeven stoelen en een kruk.
Deze vijfde editie van Wall Of Future duurt van 5 november t/m 26 november en is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de galerie.

 

De Wall of Future 5 november t/m 26 november Meer lezen »

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november

Aan de wanden van de galerie, is een bijzondere expositie te zien van Robert Brouwer van Likewood. Robert exposeert bij ons met zijn Lakewall wandlampen.
Deze lamp is modulair opgebouwd uit zorgvuldig vormgegeven elementen van 3D geprint biobased materiaal, dat gemaakt wordt van maïs. Dit element vormt de basis van tal van mogelijke lampen/wandobjecten. De driepoot elementen zijn voorzien van programmeerbare LED’s. Hiermee kunnen verschillende lichteffecten gecreëerd worden.

Het driepoot element geeft de lamp een strakke maar tegelijk speelse uitstraling. De vormgeving nodigt uit om mee te puzzelen en het is dan ook mogelijk om je persoonlijke lamp, en tegelijk wandobject, te laten maken. Kom verschillende varianten van de Lakewall lamp bewonderen in de galerie. Heel november bij ons te zien!

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november Meer lezen »

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober

)pening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u.

Galerie Zône toont de hele maand oktober werk van hedendaagse ‘knippers’, kunstenaars die elk een eigen invulling geven aan het ambacht van de papierknipkunst en op virtuoze wijze zowel verhalende en non-figuratieve thema’s als silhouetten en landschappen met de schaar uitwerken. De expositie in Galerie Zône wordt gehouden in het kader van het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Papierknipkunst. De oudst bekende knipsels uit Nederland zijn zo’n 400 jaar geleden vervaardigd door Joanna Koerten, die een kunstkamer en haar eigen atelier had, waar velen haar werk kwamen bewonderen. Galerie Zône toont nu, in oktober 2023, werk van hedendaagse ‘knippers’.

U bent welkom de tentoonstelling te komen zien en ervaren! Bovendien kunt u ook zelf meedoen aan de gratis inloop-workshops op woensdag 4, donderdag 12, zaterdag 21 en vrijdag 27 oktober. Deze worden gegeven door leden van de Knipkring Rijnland. Materiaal wordt gratis verstrekt. Tijdens de workshops geven de leden demonstraties knipkunst en leren de deelnemers eenvoudige kniptechnieken, zodat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Ook is er een doorlopende workshop op donderdag 12 oktober (12-18 uur) verzorgd door de bekende papierknipkunstenaar Janna van Zuijlen.

De ‘midi-sage’ oftewel de middenmaandelijkse opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u. U bent van harte welkom deze bij te wonen!

Expositie Hedendaagse papierknipkunst in Galerie Zône 

 

 

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober Meer lezen »

Syama, een Leidse parel. 1 t/m 31 augustus

Opening zondag 6 augustus om 14.00u.

Syama is geboren (1944) en opgegroeid in Leiden. Ze doet de Rudolf Steinerschool, waar ze de vrijheid en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Op haar zeventiende vertrekt ze naar Parijs. Omstreeks 1977 speelt ze in de eerste Franse vrouwenpunkrockband The Lou’s als drummer. Ze reist veel, het verrijkt haar geest. Alles is mogelijk. ‘Tout est possible.’ Ze ontwikkelt zich in het schilderen. Ritmisch, muzikaal, onbegrensd. Muziek lijkt de sleutel in haar werk. Met open geest. Haar vriendin Chrissie Hynde (The Pretenders) heeft haar aangemoedigd haar schilderijen te exposeren.

Nu presenteert ze haar schilderijen, olieverf op doek. Met realistische, herkenbare portretten en kosmische abstracties in een surrealistische setting. Soms magisch of symbolisch, soms fragmentarisch maar altijd in een surreële ambiance. Ze onderzoekt de geest en gebruikt een stevig kleurpalet. Haar werk getuigt van plezier, vreugde en vrijheidsgevoel. 

U bent van harte welkom op de opening van deze expositie, zondag 6 augustus om 14.00u. 

Syama, een Leidse parel. 1 t/m 31 augustus Meer lezen »

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus

Helma van de Water (1956) heeft in Gouda de Keramiekopleiding gevolgd. Daar is haar fascinatie voor het draaien ontstaan. Zij gebruikt de van oudsher ambachtelijke techniek van het draaien, waarna zij afhankelijk van het object, assemblages maakt.

Haar kenmerkende decoratie ontstaat vanuit een intuïtieve lijnvoering, geometrisch en abstract, waarbij de kleuren mede bepalend zijn voor het beeld. Zij wil met haar werk een zintuiglijk beleven opwekken voor de kijker. Haar inspiratie komt o.a. uit de  Stijl en Art Deco.

Helma van de Water

http://www.keramiekhw.nl

Instagram helmavandewater 

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus Meer lezen »

Fotografie van Ada Kors, 1t/m 31 juli

Opening zondag 9 juli vanaf 14.00u.

In 2009 is zij  met haar eerste spiegelreflex camera vertrokken naar Frankrijk, Pebru, om een fotografiecursus te volgen. 
Vanaf dat moment is fotografie een belangrijke rol in haar leven gaan spelen. Cursussen volgden elkaar op en de wens te exposeren om op die manier interactie over haar foto’s te verkrijgen, groeide. 
Sinds 2012 is zij als beeldend kunstenaar actief. 
Haar foto’s dragen iets uit over verwondering. Klein, steeds kleiner kijken geeft haar een geheel andere kijk op de mens en de natuur, een nieuwe dimensie. Landschappen zijn prachtig, maar haar spreken de details veel meer aan, het micro- en macroniveau, het abstraheren van wat zij op haar pad tegenkomt. Het maakt haar los van het dagelijkse en houdt haar tegelijkertijd in het heden. 
De afgelopen jaren heeft ze zich vooral geconcentreerd op bepaalde elementen binnen de door haar gefotografeerde objecten en landschappen. Niet het landschap in zijn geheel tonen, maar slechts een klein gedeelte, of het grote geheel abstraheren. Het abstracte is voor haar wezenlijk,  zij fotografeert met oog voor detail, een landschap is fotografisch niet boeiend maar alles wat er aan detail in dat landschap aanwezig is, dat pakt haar!  De vorm is voor haar belangrijk. 
Kom bij haar niet aan met fotoshoppen! 
Zij snijdt het formaat bij, doet iets met de kleurwaarden en contrast. Maar uiteindelijk komt alles uit de camera. 
Beelden over elkaar heen, maar altijd eerlijk, zoals het door haar oog is vastgelegd in de camera! Fotograferen is als snorkelen in zee: Je wordt één met de omgeving. Abstraheren is ook, de tijd vergeten. Zij verdwijnt in het object dat zij aan het fotograferen is, maar het wordt niet het vereenzelvigen met hetgeen zij fotografeert. Zij houdt de regie! 
Exposeren vindt zij een feestje, het biedt de mogelijkheid in gesprek te gaan met de bezoeker, interessant en inspirerend om te horen hoe anderen naar de foto’s kijken.  Dat is soms heel verrassend! 
Zij geeft haar foto’s geen titel. Het is hoe men er naar kijkt en wat het raakt in jezelf. 
Kors heeft een lidmaatschap bij de kunstenaarsvereniging KZOD – Kunst Zij Ons Doel in Haarlem. 
 
Ada van Velzen-Kors 
Bachstraat 5, 2035PB Haarlem. 
Mobiel 06-28269448 
adakors@hotmail.com 
www.adakors.nl  

De opening van deze expositie vindt plaats op zondag 9 juli vanaf 14.00u.

Fotografie van Ada Kors, 1t/m 31 juli Meer lezen »

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli

Beeldend kunstenaar Judith Koning werkt drie maanden met Jet Vlegels, stagiair van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in het atelier in Callantsoog. Daar werken ze aan een gezamenlijke kunst installatie met koffiekopjes uit de kringloopwinkel. Kleur gebruik is wit-op-wit met oranje als accentkleur. Judith en Jet werken apart en toch samen. Ze reageren op elkaars werk, leren van elkaar en dat is terug te zien in de installatie. Ze doen onderzoek naar keuzes maken. Kies je voor veiligheid of sla je een andere richting in?Al snel hebben Judith en Jet de ervaring dat die andere keuzes maken veel meer oplevert dan gehoopt.

Het werk gaat ook over verzamelen. Verzamelen van kennis, ervaring, beleving, mislukkingen en geluksmomentjes. Herhaling, of juist niet, verandering of ook juist niet. Veranderen en naar onze hand zetten. Leren. We leren. Het is een inspirerende samenwerking. Samen aan kop.

http://www.judithkoning.nl
http://keepvanjute.blogspot.nl

06 236 709 36

Insta: jetvlegels

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli Meer lezen »

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september

Henry de Sterke

Na een carrière als bouwkundig ingenieur bekwaamde Henry de Sterke zich als houtdraaier. Zijn werk bestaat uit kleinere houten vazen, maar ook vazen van zeer stevig formaat die, zeker de grote, een sculptuur achtige uitstraling hebben. Duidelijke contouren gecombineerd met de warme houttinten en de unieke patronen in het hout, geven de objecten een opvallende levendigheid.

 

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september Meer lezen »

Scroll naar boven