Frida van der Poel

red box

wie ben jij?
Frida van der Poel. Ik ben een  zelfproducerend meubelontwerpster en trek al zo goed als 40 jaar samen op met mijn liefde.

waar kom je vandaan / waar ben je geboren?
Ik kom uit Zoeterwoude en ben geboren in Leiden.

stoelen Gabi 1987

wat maak je, hoe maak je het?
Ik maak meubels en objecten. Altijd ruimtelijk werk.
Ik werk voornamelijk met hout zowel uit boom als plaat. De verwerking van een boom uit eigen tuin of straat kan wel vijf jaar duren. De stam wordt tot planken of balken verzaagd  op de wind bij de houtzaagmolen ‘De Heesterboom’ in Leiden bijvoorbeeld en dient nadien rustig te drogen.
Met mijn schetstekeningen als handleiding wordt het meubel in de werkplaats 1:1 gemaakt en “afgebakken”.”.

hoe ben je op dit pad terecht gekomen / wat is je opleiding?
Tsja hoe ben ik op dit pad gekomen. Na een zwerftocht door Griekenland en West-Afrika kwam ik terug in Leiden. De Coöperatieve Vereniging ‘DE KLOS’ had zich in de tussentijd gevestigd aan de Zandstraat. Hier was ook een houtwerkplaats daar voelde ik me thuis. Na drie jaar autodidactisch werken ben ik naar de meubelvakschool gegaan in Amsterdam. (het huidige HMC Amsterdam/Rotterdam). Daar heb ik mijn basis vakkennis opgedaan en deze breng ik nog dagelijks in praktijk.. 

wat inspireert jou?
De omgeving inspireert mij. De beweging van de mens, de beweging in de natuur. De verbeelding van het woord en van de vorm. Mijn stal (atelier) met zijn periodieke methaan dampen die mij soms tot spirituele hoogte kunnen brengen.

doe je ander betaald / onbetaald werk?
Nee, daar is geen tijd voor. Ik leef van mijn vrije meubelwerk waarmee ik ook elders exposeer tot in Milaan toe. Nu staat werk van mijn hand bijvoorbeeld in het Zilvermuseum in Schoonhoven die helaas voor publiek gesloten is. De expositie ‘Boudoir’ duurt daar nog wel tot 15 november 2020. Ook werk ik in opdracht aan specifieke wensen van de mensen. Er is veel mogelijk. En we draaien onze eigen galerie wat wel enige inzet vraagt (vereist).

hoe ben je in contact gekomen met galerie Zône?
In 1990, ik zat nog op de meubelvakschool, kwamen de meubelmakers die toen ook in ‘de Klos’ gevestigd waren mij vragen of ik niet mee wilde doen met het opzetten van een galerie voor toegepaste kunst in het centrum van Leiden. Dat wilde ik wel.
Samen met andere ontwerpers en dus verschillende disciplines bij elkaar in één ruimte. Dit kan elkaar alleen maar versterken. Permanent ben je zichtbaar en tastbaar aanwezig met je product voor publiek.
In oktober 1990 werd de vereniging opgericht en in januari 1991 werd de galerie feestelijk geopend en rest is geschiedenis.

Herbertus

wil je nog iets zeggen?
Ja ik wil zeggen dat het hebben van een betaalbaar atelier/werkplaats van essentieel belang is voor je persoonlijke ontwikkeling, je creatieve ontwikkeling zodat je jouw vaardigheden verder kan ontwikkelen. En het hebben van een plek waar je je werk onder gunstige condities kunt tonen.
En mijn motto is afkomstig van de Tjechische Kubist Janák hij schreef dit in 1910:
 “als het ontwerp zich richt naar de kunst wordt zij vanzelf nuttig”.

En….blijf gezond allemaal.

www.fridavanderpoel.nl

Scroll naar boven