Rina Ferreira-Papenfus

Wie ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben Rina Ferreira-Papenfus en eigenaresse van Papenfus Design. Ik ben geboren en getogen op het Zuid-Afrikaanse platteland maar woon nu al een kleine 22 jaar in Den Haag. Mijn werkplaats is op zolder, waar ik vele gelukkige uren doorbreng.

Wat maak je en hoe maak je het?
Ik maak sieraden en werk voornamelijk in goud en zilver. Ik maak nieuw werk, maar werk ook in opdracht waar ik in samespraak met de opdrachtgever/geefster tot een mooi resultaat komen. Voor opdrachten gebruik ik ook vaak oud goud van de opdrachtgever.
Bij mijn sieraden komen alle goudsmid handelingen te pas – zagen, vijlen, solderen, polijsten en nog vele meer. De magie van het goudsmeden ligt erin dat je een harde stuk plaat of draad onder je handen ziet veranderen en vormen aannemen. Je onderwerpt het harde metaal aan jouw wil en zo komt er iets unieks tot stand. En als het écht tegenvalt, smelt je het weer op en begin je opnieuw.

Kun je je werk omschrijven?
Mijn sieraden zijn vaak groot met simpele lijnen, maar ik vind het ook leuk om héél klein te werken, bijvoorbeeld met filigrain. Mijn sieraden worden gekenmerkt door contrast, bijvoorbeeld zwart geoxideerd zilver gecombineerd met goud, mat met glanzend of ruwe oppervlakken met glad. Verder zijn mijn sieraden vaak a-symmetrisch van vorm. Ik breng soms spatsels kleur aan deur middel van edelstenen, emaille of hars. Parels worden ook vaak gebruikt omdat de organische ervan mijn aanspreekt.

Hoe ben je op dit pad gekomen en wat voor training heb je?
Kant-en-klare sieraden van de reguliere juweliers spraken mij nooit aan. Jarenlang heb ik sieraden laten maken volgens mijn tekeningen, maar voor mijn gevoel haperde er altijd iets. Het was nooit “scheef”of “schuin”of “ruw”genoeg naar mijn zin. Toen ik dus zo een aantal jaren geleden een expositie zag van de cursus edelsmeden aan de VAK in Delft, was ik meteen verkocht. Al snel wilde ik echter meer en daarom heb ik besloten om de opleiding Goudsmeden in Schoonhoven te volgen – een keuze waar ik nooit spijt van heb gekregen. Ik heb mijn passie gevonden.

Waar haal je inspiratie en ideeën vandaan?
Mijn ideeën haal ik uit mijn omgeving. Ik loop altijd met mijn ogen en oren wijd open.Soms ligt de inspiratie in kleine momenten in de natuur zoals het ontvouwen van een varenbladje, en soms wordt ik gegrepen door de grootsheid van bijvoorbeeld de ruwe Noorse natuur. Verder leiden een woordspeling of songteksten ook vaak tot een nieuwe serie.

Doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
In Zuid-Afrika was ik lerares Engels en in Nederland werkte ik als taaltrainer Business English. Ik vond de interactie met mijn cursisten leuk en ben doorgegaan met lesgeven tot twee jaar ná het behalen van mijn Goudsmid diploma. Ik merkte echter dat ik niet de rust in  mijn hoofd had om echt creatief bezig te zijn en ben dus gestopt met Engels lesgeven. Sindsdien focus ik me volledig op mijn sieraden. Als ik niet achter mijn werkbank zit, ben ik vaak op het water te vinden. Naast sieraden maken is roeien mijn ander grote passie in het leven.

Hoe ben je bij Galerie Zóne terechtgekomen?
Een collega-goudsmid die bevriend is met Dorothy Wedderburn heeft haar van mij verteld en toen er een plaats voor een goudsmid vrij kwam heeft Dorothy mij uitgenodigd voor een gesprek met de leden vanZóne. Ik werd aangenomen en ben nu alweer vier jaar lid.

Wil je iets anders zeggen?
Ik ben héél blij dat ik deel mag uitmaken van Galerie Zone. Ik vind de interactie met mijn collega’s inspirerend en de contact met de Zone-klanten leuk. Mogen we allemaal gezond uit deze crisis komen. Ik kijk erna uit om weer in Zone te staan.

https://knapgemaakt.nl/papenfus-edelsmid-design/

Scroll naar boven