Frans Beelen

wie ben je?
Frans Beelen, ik ben al vanaf 2008 lid van Zône
 
waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren en opgegroeid in Weert ( Limburg)
 
wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak sieraden.  Ik maak ze met textiel als belangrijkste ingrediënt. Daardoor zijn mijn sieraden licht en behaaglijk om te dragen. Bij dat textiel gebruik ik verschillende andere materialen, zoals ( half) edelstenen, schelpen, hout en ander vindmateriaal en glaskralen.
Textiel en kralen moeten genaaid worden. De stenen .. die slijp en polijst  ik zelf… of ik laat ze ruw omdat ze bijvoorbeeld mooi schitteren of glanzen. Dan zaag ik vaak de achterkant en de omgeving van het stukje steen dat ik wil gebruiken, weg zodat ie in het sieraad zo licht mogelijk is. De schelpen zaag ik vaak ook op maat. Soms worden ze heel bijzonder als ik stukken ervan polijst.
 
hoe ben je op dit pad gekomen ?
Ik maak en verkoop mijn sieraden al vanaf 1970. De eerste die ik maakte – in de zeventiger jaren dus – waren van metaal. Voor enkels, (boven)armen, hoofd, hals, pols en vingers.. Ze waren groot en stevig en daardoor merkte ik dat ze te zwaar waren en en niet prettig om te dragen. Toen ben ik op zoek gegaan naar ander materiaal waarmee ik ook robuust zou kunnen werken. Via hout, leer , ijzerdraad kwam ik uiteindelijk uit bij textiel. Mijn sieraden zijn opvallend en kleurrijk, maar ook goed draagbaar. Ik wil dat ieder sieraad uniek is en een eigen karakter heeft.
 
wat voor training heb je?
Ik ben van oorsprong docent handenarbeid ( NXX ) ook heb ik nog 1 jaar Rietveld-academie gedaan. 
En nu leer ik nog steeds van ieder sieraad dat ik maak. Het wijst me de weg naar weer een nieuw.

wat is je inspiratie?
mijn  inspiratie haal ik vooral uit het materiaal zelf: kleur, vorm, structuur.. hard /zacht.. dun /dik.. transparant /ondoorzichtig.. ruw/glad.. juist die tegenstellingen die dagen mij uit om een eenheid te maken die voordien nog niet bestond. 
Wat ook helpt is de enorme chaos in mijn  atelier: dat biedt juist zicht op combinaties waaraan ik niet zou denken. Verder zijn  Jugenstil en etnische sieraden, maar ook meubels, gebouwen en elementen uit de natuur een inspiratiebron.
 
doe je ander betaald/onbetaald werk erbij? 
Ik ben nu met pensioen. Maar voordien was ik docent handenarbeid, creatief therapeut en docent. Daarnaast had ik een kleine praktijk als supervisor.
 
hoe ben je aan galerie Zône gekomen?
In 2008 werd ik – door de informatie op mijn website – gevraagd of ik lid wilde worden van Zône.
 
wil je iets anders zeggen?
Ik vind het heel fijn om als kunstenaar lid te zijn van  vereniging Zône. Daarmee heb ik collega’s en kunnen we samen sparren. En ook niet onbelangrijk: doordat we met z’n elven zijn kunnen we de galerie laten draaien en bemensen- .we staan om de beurt in de galerie . Zo heeft iedere kunstenaar contact met klanten. Maar iedere kunstenaar heeft daarnaast ook tijd om nieuw werk te maken. Ik vind het een ideaal concept!  En levensvatbaar.. dat blijkt wel: Zône bestaat in januari van het komende jaar al 30 jaar .!!
Met z’n elven kunnen wij ook buiten de galerie actief zijn in de (kunst)wereld. We bieden expositiemogelijkheden voor andere kunstenaars. We doen mee doen aan evenementen en we kunnen zulke evenementen zelf organiseren. Iets wat ieder voor zich niet zou halen.

http://www.fransbeelen.nl

Scroll naar boven