Yuriko Miyoshi

wie ben jij?
Yuriko Miyoshi, Japanse graficus.
 
waar kom je vandaan / waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Osaka, Japan. Sinds 2003 is Nederland mijn werkbasis van waaruit ik mijn grafieknetwerk in Japan en Europa exploreer.
 
wat maak je, hoe maak je het?
Grafiek, met gebruik van Japans papier met  diverse grafische technieken. Dit is voornamelijk etsen met koperen plaat. ’Kopie-ets’ is mijn eigen speciale techniek, maar ik gebruik het op een heel eenvoudige manier, zonder fotopolymeerfilm etc.

hoe ben je op dit pad terecht gekomen / wat is je opleiding?
Ik denk dat de creativiteit van verschillende kanten uit mijn familie op me af is gekomen. Mijn grootvader was architect. Mijn oom was een amateurschilder. Mijn tante werkte als kleermaker en is vaak naar het buitenland gereisd. Ik studeerde aan de Tokyo Zokei University (Art and Design) en behaalde een masterdiploma aan de Musashino Art University. Ik heb geen ervaring als student aan een School / Academie / Universiteit in Nederland, maar ik ontving een Fellowship van het Japanese Government Overseas Study Program for Artists, wat betekent dat ik mijn eigen onderzoeksprogramma kon uitvoeren in printstudio’s, openbare en particuliere bibliotheken en musea in Nederland en Duitsland in 2008 en 2009.
 
wat inspireert jou?
Kaarten van steden, geschiedenis, materialen, waarmee ik een connectie heb. Het belangrijke punt is dat ik daar geweest ben; dat ik de geluiden van mensen hoorde praten; zelf iets heb gezien en gevoeld. Tot 2009 was ik lid van Printsaurus (een International Print Exchange Association in Japan). Als lid organiseerde ik een aantal uitwisselingsprojecten samen met andere kunstenaars, en nam ik ook deel aan verschillende internationale grafiekbeurzen, in Japan, Korea, België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Tsjechië, Litouwen, Estland, Rusland en Portugal. Voor deze projecten heb ik verschillende steden bezocht en als ik terugkwam van mijn reizen gebruikte ik altijd de kaarten van deze plaatsen in mijn werk. De titel ‘Een kaart van Holland 6 (Leiden)’ is een van mijn populaire etsen.
 
doe je ander betaald / onbetaald werk?
In Japan werkte ik jarenlang parttime als technisch assistent bij het Urban Planning Institute in Tokyo. Ik heb ook etsles gegeven aan een kunstacademie in Tokio. Nu ben ik actief als freelance kunstenaar en probeer te leven van mijn werk in de kunst, waarbij ik vaak heen en weer reis tussen Japan en Europa. Door middel van mijn demonstraties, workshops en lezingen introduceer ik de Japanse cultuur zoals Moku-hanga (Japanse houtsnede) en papierproductie op verschillende locaties in Nederland en België. Ik heb geen eigen drukkerij in Nederland maar ik kan op elke locatie terecht om mijn workshops te geven. Dus als je geïnteresseerd bent, laat het me weten.
 
hoe ben je in contact gekomen met galerie Zône?
Via een lid, Dorothy Wedderburn. Ik ontmoette haar in het Amsterdam Grafisch Atelier (de oude locatie) en ze vertelde me over galerie Zône in Leiden. Ze zei dat ik een verzoek kon doen om daar te exposeren. Mijn huidige tentoonstelling, in maart 2020, is de vierde keer dat ik daar te zien ben! Ik hou van de sfeer in deze galerie en ook van de artistieke werken van de leden.
 
wil je nog iets zeggen?
Bedankt dat je me deze kans hebt gegeven om iets over mijn kunstwerken te vertellen en uit te leggen. Mijn tentoonstelling in maart 2020 is bijna afgelopen. * Je kunt het werk dat wordt tentoongesteld in Galerie Zône ook zien op mijn pagina:
 

hang-land.blogspot.com/2020/02/exhibition-march.html
 
* nb de tentoonstelling is verlengd tot 30 april vanwege het coronavirus en is te bezoeken op afspraak met de galerie

Scroll naar boven