Anna Rotteveel

Wie ben je?
Anna Rotteveel en ik woon mijn hele leven in Rijpwetering. Ik ben daar met plezier blijven wonen omdat het er groen is, een heel waterrijke omgeving. Het Groene Hart. Verder ligt het heel central om naar stad of strand te gaan.

Wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak Kleding op maat en Kunst met textiel. Dat kun je vertalen in een woord als Couture. Eerst probeer je uit te vinden wat de klant wil. En daarna zoeken we een stof en nemen we maat. Ik vindt wel dat kledingstuk bij de klant moet passen. Zowel in kleur als model. Ik ben opgevoed met duurzaamheid. Dus mooie tijdloze natuurlijke stoffen hebben mijn voorkeur. Veel handwerk komt eraan te pas. Daar hou ik van. Slowkleding.

 

Hoe ben je op dit pad gekomen?
Waarschijnlijk omdat ik graag dingen maak en elke keer iets nieuws uitprobeer. De schuld van mijn moeder omdat ik niet mocht gaan studeren.

 

Wat voor opleiding heb je?
Kledingvakschool waar ik een paar inspirirende leerkrachten had die mij een gedegen opleiding hebben gegeven zowel in technisch opzicht als de kunstzinnige kijk op dingen. Hoewel ik denk dat dat laatste ook aangeboren moet zijn. 22 jaar heb ik bij een modeontwerper gewerkt die mij de vrijheid heeft gegeven om alles wat ik nog nooit gedaan had uit te proberen. Hij was zelf opgeleid als hoedenmaker/decorateur en dat heb ik ook van hem geleerd.
Mijn hele leven heb ik musea en boeken bestudeerd met hoeveel zorg en vakkennis kleding in het verleden werd gemaakt.

Wat is je inspiratie?
Alle mooie kleuren en vormen die je tegenkomt in het leven. De natuur als ook goede ontwerpen uit het verleden. Vormen herhalen zich overal. In water, steen, planten, architectuur en landschappen.

 

Doe je er ander werk bij?
Ook. Ik geef les en heb veel onderhoudt aan mijn huis en tuin.

Hoe ben je aan Galerie Zone gekomen?
Het oudste lid van de galerie heeft me gevraagd vanwege mijn duurzame collectie van Kleding en hoeden van schapenwol uit het Groene Hart. Leiden is een wolstad uit het verleden. Deze wol is ruimschoots voorhanden. Alleen om er in productie een mooie draad en stof van te maken is in Nederland helaas niet meer mogelijk. Dit is wel een toekomstdroom. Wie helpt?

Wil je iets anders zeggen?
Ja, mensen kopen teveel kunststof kleding die helemaal niet prettig draagt. Je hebt het te warm of te koud en de verwarming staat daardoor vaak te hoog. Het moet te vaak gewassen worden omdat het gaat stinken. En het verdwijnt in de afvalbak of het water. En ik vindt dat veel mensen niet kritisch genoeg zijn op pasvorm. De prijs is voor hen belangrijker als kwaliteit. Stop met een plastic zak dragen.

https://www.annarotteveel.nl


Scroll naar boven