Maker: Mark Flipse

wie ben je?
Ik ben Mark Flipse, ik woon met mijn vrouw Marianne en twee dochters Simone en Tess in Leiden. En ook niet onbelangrijk, ik ben het baasje van Otis een 4 jaar oude labrador.

waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Meliskerke, een dorpje in de buurt van Middelburg.

wat maak je (en hoe maak je het)?
Ik maak WASTE LAMPS. Oftewel verlichting op basis van materialen die andere mensen niet meer nodig hebben, of niet meer kunnen gebruiken. Dat kunnen objecten zijn als thermoskannen, jerrycans, oude kacheltjes, kapotte televisies, noem maar op. Daarnaast maak ik lampenkappen van papierpulp en zout. Hiervoor gebruik ik oud papier, zoals pizzadozen, eierdozen of dossiermappen. Dat papier gaat in de keukenmachine met warm water en zout. Daarna doe ik de pulp handmatig in een mal. Meestal is dat een bestaande plastic lampenkap. Vervolgens laat ik de pulp 2 a 3 weken drogen en is de lampenkap klaar.
Speciaal voor in slaapkamers maak ik lampen van oud matrasschuim. Door de kleine poriën van dit schuim ontstaat heel mooi warm en diffuus licht.

hoe ben je op dit pad gekomen/ wat voor training heb je?
Na mijn middelbare school ben ik gaan studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Daar heb ik mijn propedeuse grafische vorming gehaald. Daarna ben ik geswitcht van studie en ben ik in Amsterdam psychologie gaan studeren. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd als neuropsycholoog. In de tussentijd ben ik actief gebleven als kunstenaar op allerlei gebieden, zoals schilderen, beeldhouwen en fotografie. In 2011 ben ik weer teruggegaan naar de academie. Dit keer de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar heb ik in deeltijd de opleiding interieurarchitectuur en meubelontwerp gevolgd. In 2015 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik in mijn atelier aan de Haagweg 4.

wat is je inspiratie?
Mijn inspiratie vind ik in het materiaal dat ik gebruik. Ik ben altijd op zoek naar manieren om materialen op een andere manier te gebruiken dan waarvoor ze bedoeld zijn. Hierdoor ontstaan vanzelf verrassende dingen, deels herkenbaar maar toch nieuw.

doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?
Ik werk hiernaast ook als UX-designer bij een bedrijf dat software maakt voor zorginstellingen. Dit houdt in dat ik veel met medewerkers in de zorg praat en hun wensen vertaal naar ontwerpen voor prettig werkende en mooi vormgegeven software.

hoe ben je aan galerie zone gekomen?
Via mijn atelier buurvrouw Mathilde Zijp. Zij zei dat ik eens met Frida moest gaan praten, dus dan doe je dat. Ik vind dat mijn lampen erg mooi passen tussen het werk van de anderen in de galerie en vind het erg leuk om meer contact met de klanten te hebben door het meedraaien in de galerie!

wil je iets anders zeggen?
Ik vind het wel mooi zo. Blijf gezond allemaal!

www.markflipse.com

Scroll naar boven