Marlies van Velzen

Wie ben je? Waar kom je vandaan/ waar ben je geboren?  Marlies van Velzen en ik ben één van de drie goudsmeden en één van de vier sieradenontwerpers bij Zône. Ik ben geboren in Den Haag.

Wat maak je?  Ik maak sieraden. Materialen die ik gebruik zijn zilver, goud, koper, emaille, formica, hout. Mijn atelier op de Prinsegracht in Den Haag is ruim en licht. Een heerlijke inspireerde en rustige werkplek.

Wat is je inspiratie en hoe gebruik je dat?  De cirkel.Voor mij is het een complete vorm waar je toch nog heel veel mee kan door hem de buigen, te combineren, binnenste buiten te keren, te vouwen, brede rand, smalle rand – ik kan nog wel even doorgaan… In de hanger Cirkel zitten bijvoorbeeld drie cirkels verwerkt en in de bijbehorende ring twee.

De natuur– mijn Biologie achtergrond?! Maar dan wil ik iets toevoegen. Het is niet mijn streven de natuur precies of bijna precies na te maken. De vormen die in de natuur voorkomen inspireren me om verder te denken, te combineren. Wat ik probeer is vanuit een andere invalshoek kijken naar een bekende vorm.

De serie Ranken is geïnspireerd op de manier waarop klimplanten zich overal aan vasthechten en zo hele huizen, hekken etc. bedekken.

Mirte is geïnspireerd op de bosbes. Naast de bes heb ik ook de manier waarop bessen rollen – niet mooi in een ronde vorm – laten terugkomen in de ketting. Iets bedenken is één maar iets realiseren is twee. Bij deze ketting heb ik bijvoorbeeld heel lang nagedacht over de schakel. Deze moest zowel buigzaam maar ook een bepaalde vorm vasthouden. 

Hoe ben je op deze pad gekomen en wat voor training heb je?  Ik heb verschillende opleidingen: Biologie; Communicatiewetenschappen; Koksopleiding; Vrije academie Den Haag – film en beeldhouwen; Stadsacademie Den Haag – edelsmeden; cursussen in Schoonhoven. En ik heb jaren samengewerkt met Phil van der Klundert, een Haagse beeldhouwer. Hij heeft mij naast techniek vooral leren kijken, ritme in kunstwerken zien, het (eindeloos) onderzoeken van vormen, doorgaan op een gekozen thema/onderwerp en je laten inspireren door hetgeen je hebt maakt. 

Doe je ander betaald/onbetaald werk erbij?   Naast Zône werk ik bij ZonMw.

Hoe ben je aan Galerie Zône gekomen?  Via Rina Ferreira-Papenfus. En Rina ken ik weer via een wederzijdse vriendin. En daarvoor had ik van Zône gehoord van Jose den Hartog – oud lid van Zône.

Wil je iets anders zeggen?  Eigenlijk wil ik iets vragen – wat vinden onze klanten en bezoekers van Galerie Zône? Hoe kunnen we de galerie nog beter, leuker, origineler en (uw idee) kunnen maken? Kortom, waarom komt u naar Zône en wat verwacht u daar te vinden? Ik zou het echt heel leuk vinden als mensen ons dat laten weten. Dus hierbij de uitnodiging om uw ideeën naar ons te mailen – onder de titel: Zône en ik vind…!

 

 

 

Scroll naar boven