Mark Flipse, lampen

MarkFlipseAtWorkInStudio
Bandaid-kit
Blue-jerrycan
Bulp-green
Bulp-grey
Ghost-lamp
Hairdryer
Two-cups
previous arrow
next arrow
MarkFlipseAtWorkInStudio
Bandaid-kit
Blue-jerrycan
Bulp-green
Bulp-grey
Ghost-lamp
Hairdryer
Two-cups
previous arrow
next arrow

Als zelfstandig beeldend kunstenaar maak ik zogenaamde WASTE LAMPS: lampen op basis van weggooi- en weggeefmaterialen. Eerder afgedankt zijn ze nu weer functioneel en stralend!
De lampen in de serie BULP! maak ik van een mengsel van papierpulp en zout. Door dit te laten drogen in een mal ontstaat een lamp met een gladde, matte buitenkant en een ruwe binnenkant waar het neergeslagen zout zich laat zien. Voor het papier gebruik ik uiteenlopende bronnen: kartonnen verpakkingen, eierdozen, gebruikte dossiermappen of bedrijfspapier dat door de shredder is gegaan.
Onder de werktitel LAMPED! maak ik lampen van gevonden voorwerpen of aanwinsten uit kringloopwinkels. De objecten verlicht ik van binnenuit, waardoor je ze op een heel andere manier gaat ervaren. Daarbij probeer ik de authenticiteit van de objecten te bewaren door de krassen, deuken en andere onvolkomenheden zichtbaar te laten. Elke lamp in deze serie is een uniek exemplaar.
FOAM! is een serie wandlampen van matrasschuim. Zeer geschikt voor de slaapkamer of als plafonniere. Het schuim zorgt voor een hele zachte spreiding van het licht, waardoor het lijkt alsof je de ondergaande zon in huis hebt gehaald.

In 2015 ben ik afgestudeerd aan de KABK in Den Haag bij de afdeling Interieurarchitectuur en meubelontwerp. In het interieurvak ligt de nadruk veelal op de ruimtelijke aspecten van een ontwerp, maar ik ontdekte tijdens de studie dat ik vooral veel plezier had in de meer objectgeoriënteerde opdrachten. Met name experimenten met materialen en onderzoek naar de eigenschappen daarvan trokken mij aan.
Na mijn studie heb ik deze lijn doorgetrokken. De basis voor mijn werk zijn de gebruikte materialen en de mogelijkheden die deze bieden. Ik experimenteer graag met materialen die oorspronkelijk een ander doel of functie hadden. Het ontwerpen is voor mij vooral een sturen van dit proces, waarbij keuzes intuïtief gemaakt worden. Toeval en ‘fouten’ spelen daarbij altijd een rol. Vaak met een resultaat dat verrassender is dan wanneer het proces van begin tot eind is bedacht.

Adres: Haagweg 4 – C13 – 2311AA Leiden
Web: www.markflipse.com
Mobiel: 06-29469527
E-mail:  mark@markflipse.com

Scroll naar boven