GAST ONTWERPERS

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart

Anne Sey is als keramist geïnteresseerd in de schoonheid van het vergankelijke en imperfecte, en de relatie tussen mens en natuur. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en ambacht. Anne’s liefde voor Japan beïnvloedt de vormen en oppervlaktes van haar keramiek. Ze draait haar vazen en schalen op de pottenbakkersschijf, bewerkt deze met Japans gereedschap en maakt haar glazuren zelf, veelal op basis van houtas. Haar werk toont een moderne ingetogenheid van het design met subtiele verschillen in kleur en textuur en soms die ene welbewuste imperfectie. Stukken die aangeraakt willen worden om de schoonheid te kunnen ervaren van de kleine dingen in het leven.

Haar gastexpositie is getiteld Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari.

Lentelicht is zacht en strelend, met tinten lichtgroen en -blauw. Lente vult de wereld met nieuw leven. Een tijd van groei en bloei. Lentelicht, een nieuw begin.

https://annesey.nl/

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart Meer lezen »

Jassen van bestaande materialen van het label von-K

Deze maand is het werk van Katrien von Heijden-Kleintjes te gast in de galerie. Onder het label von-K maakt zij – voornamelijk – jassen van bestaande materialen: vintage slaapzakken, een wollen deken uit de jaren zestig, een retro beddensprei of gordijnen. Daardoor vertellen haar jassen altijd een verhaal; over de oorsprong van het materiaal, over haar creativiteit en manier van werken en natuurlijk over de persoonlijkheid van de drager. Zij maakt ook jassen in opdracht. In dat geval gaat zij speciaal voor jou op zoek naar materiaal, of je brengt zelf iets in (prijs op aanvraag).
Katrien heeft een voorliefde voor monumentale stukken en kleuren en materialen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Haar jassen zijn ondanks de kleurrijke (retro) uitstraling van het materiaal echt ‘van nu’.

Het zijn altijd unieke, enkele stuks, die veelal met de hand worden afgewerkt.

Met von-K wil zij jassen maken waar de drager telkens weer blij van wordt. Die veel worden gedragen en, zo nodig, telkens opnieuw worden gerepareerd. Von-K streeft naar circulariteit! Waar wij als galerie ook enthousiast van worden en geheel achter staan.

Jassen van bestaande materialen van het label von-K Meer lezen »

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december

Verwondering

Verwondering met name in de natuur is voor mij een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten.

Mijn dubbelwandige vormen zijn ingetogen. Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden. Je mag ermee spelen.

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december Meer lezen »

Oktober in de wisselvitrine – keramiek van Harry Theuns

In oktober is onze gastkunstenaar Harry Theuns, keramist. Harry Theuns (1950) werkt sinds 1973 met klei. Aanvankelijk bijna altijd zonder glazuur, maar na de keramiekopleiding in Gouda (2009-2012) met glazuur. Zijn werk wordt gekenmerkt door het experiment van zowel vorm als huidafwerking. Daarbij vindt hij de vorm belangrijker dan het glazuur; de kleur en structuur van het oppervlak dienen om de vorm beter te laten uitkomen. Kom langs om zijn uitgesproken keramiek te bewonderen! 

 

Oktober in de wisselvitrine – keramiek van Harry Theuns Meer lezen »

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus

Helma van de Water (1956) heeft in Gouda de Keramiekopleiding gevolgd. Daar is haar fascinatie voor het draaien ontstaan. Zij gebruikt de van oudsher ambachtelijke techniek van het draaien, waarna zij afhankelijk van het object, assemblages maakt.

Haar kenmerkende decoratie ontstaat vanuit een intuïtieve lijnvoering, geometrisch en abstract, waarbij de kleuren mede bepalend zijn voor het beeld. Zij wil met haar werk een zintuiglijk beleven opwekken voor de kijker. Haar inspiratie komt o.a. uit de  Stijl en Art Deco.

Helma van de Water

http://www.keramiekhw.nl

Instagram helmavandewater 

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus Meer lezen »

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli

Beeldend kunstenaar Judith Koning werkt drie maanden met Jet Vlegels, stagiair van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in het atelier in Callantsoog. Daar werken ze aan een gezamenlijke kunst installatie met koffiekopjes uit de kringloopwinkel. Kleur gebruik is wit-op-wit met oranje als accentkleur. Judith en Jet werken apart en toch samen. Ze reageren op elkaars werk, leren van elkaar en dat is terug te zien in de installatie. Ze doen onderzoek naar keuzes maken. Kies je voor veiligheid of sla je een andere richting in?Al snel hebben Judith en Jet de ervaring dat die andere keuzes maken veel meer oplevert dan gehoopt.

Het werk gaat ook over verzamelen. Verzamelen van kennis, ervaring, beleving, mislukkingen en geluksmomentjes. Herhaling, of juist niet, verandering of ook juist niet. Veranderen en naar onze hand zetten. Leren. We leren. Het is een inspirerende samenwerking. Samen aan kop.

http://www.judithkoning.nl
http://keepvanjute.blogspot.nl

06 236 709 36

Insta: jetvlegels

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli Meer lezen »

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september

Henry de Sterke

Na een carrière als bouwkundig ingenieur bekwaamde Henry de Sterke zich als houtdraaier. Zijn werk bestaat uit kleinere houten vazen, maar ook vazen van zeer stevig formaat die, zeker de grote, een sculptuur achtige uitstraling hebben. Duidelijke contouren gecombineerd met de warme houttinten en de unieke patronen in het hout, geven de objecten een opvallende levendigheid.

 

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september Meer lezen »

Yoko Silk, keramiek 4 juni t/m 7 juli

Yoko Silk, born in Tokyo, was trained at Musashino Art university, Bigakko
Print Studio in Tokyo Japan, Pratt Institute in New York, and Western Michigan
University in Kalamazoo, USA. Having studied oil painting, printmaking, and
computer graphics, she began exploring clay 22 years ago and is still
fascinated about what a surface of clay can turn out through firing. Past 12
years particularly, she has been expanding her glaze palette through testing
after testing, while in her creation, she moves freely between sculptural works
and functional ceramics. Her source of inspiration is always in nature, it’s
amazing creativity and harmony.
“I am fascinated by all sorts of life forms in nature, the unbelievable power
of life, which knows when to be born, when to change shape, where to live, what
to eat, when to die. The world is full of creative wonders to celebrate. The
process of my work gives me a thrilling sense of joy connecting to such
wonders.”

Yoko Silk, keramiek 4 juni t/m 7 juli Meer lezen »

Twee keer keramiek: Marieke de Weijer en Tatjana Volkova

In de wisselvitrines – twee keer keramiek

Marieke de Weijer – Het werk in klei is geïnspireerd op de natuur. Niet de exotische, uitzonderlijke, maar die van dichtbij: riet, takken, blaadjes, water. Juist die eenvoud en de schoonheid daarvan probeert zij te vangen. De huid van de klei is zichtbaar gelaten, met penseelschilderingen in glazuur. U kunt Marieke haar prachtige werk de hele maand komen bekijken bij ons in de galerie.


Tatjana Volkova – Tijdens haar studie werkte Tatjana in verschillende materialen en technieken. Hier leerde zij keramiek kennen als kunstvorm. In een latere periode gaf Tatjana lessen keramiek aan kinderen. Door het geven van deze lessen raakte ze geïnspireerd door de naieve en expressieve kunstuitingen van kinderen. “Technische vaardigheden heb ik hoog in het vaandel, maar deze zijn van weinig waarde zonder gebruik van fantasie en toevoeging van een emotionele boodschap.” Tatjana’s unieke en kleurrijke werk, van gebruiksgoed tot poppen van keramiek, is heel april in de galerie te bewonderen.

 

Twee keer keramiek: Marieke de Weijer en Tatjana Volkova Meer lezen »

Beelden: Sacha Wendt en Hanke Wiegand. Sieraden: Sana López Abellán en Lideke Middelbeek

Dit jubileumjaar tonen wij vanwege ons 30+1 jarig bestaan elke maand werk van oud-leden van de galerie. In december het uiteenlopende werk van wel vier oud-leden van de galerie.

Sana López Abellán en Lideke Middelbeek, beiden met sieraden.

Hanke Wiegand met mixed media beeldhouwwerk en Sacha Wendt met haar keramische ‘klei ding lijn’

Sacha Wendt:

De klei-ding-lijn van Sacha Wendt zijn keramische kleidingstukken.
Zo zien we een onderbroekje of onderbroek, maar vormgegeven als schaal
Een tennis sok of twee sokken, maar toch zijn het bakjes of een schaal van wel 5 sokken.
Het is een heerlijke herkenning met vleugje humor.
Sacha bekend van haar tassen hervind zich met dit materiaal.
Al kleiend zoekt zij naar de grens tussen de lichtheid van het bestaan en waar onze maatschappij
schuurt en/of liever niet over praat.
Of gewoon omdat een wasbak van sokken niet werkt, juist; ‘It Socks’!

http://sachawendt.nl  http://tastic.nl

Hanke Wiegand:

Door Hanke Wiegand haar fascinatie voor beeldhouwkunst en de impact en kracht van deze kunstvorm, heeft zij haar artistieke loopbaan gewijd aan het maken van 3D beelden in diverse (mixed media) materialen. Hanke haar grootste uitdaging is om met gevoel weer te geven wat mensen ‘beweegt’ in een stilstaand beeld. Veel van haar beelden hebben een verhaal, een onderliggend idee dat in haar werk tot uitdrukking komt. Ze zoomt daarbij in op menselijke gevoelens en gedrag, vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. De ontwikkeling en positie van meisjes en vrouwen spelen hierbij frequent een prominente rol. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in het monumentale en kleurrijke beeld “Lezend meisje” aangekocht door Bibliotheek Hilversum in 2016. 
http://www.hankewiegand.nl/

Lideke Middelbeek:

Lideke Middelbeek – opgeleid in Schoonhoven – oefent haar vak als edelsmid al vijftig jaar uit. Het is werk voor haar waarin ze haar creativiteit kwijt kan. Naast het gebruik van de edele metalen goud en zilver, maakt Lideke ook graag gebruik van edelstenen, schelpen, leisteen, hout, glas en keramiek. Zo ontstaan sieraden die uniek zijn en een eigen sfeer hebben. Soms ontstaat iets uit een emotie, een andere keer door een voorwerp wat ze tegenkomt. Ook de natuur in haar directe omgeving inspireert haar bij de vormgeving van haar werk.

Sana López Abellán:

My work transcends disciplines, oscillating between theory and practice and between the tactile and the symbolic. My training as an anthropologist as well as that of a visual artist materializes in my works: highly manual, with a clear reference to crafts

. The process of creating for me is an intimate research work looking for its outer form. Experimenting with techniques that I don’t know is the way to continue surprising myself and from there to continue developing as an artist.

Integrating anthropological perspectives (or even methodologies) into my work makes my projects gain depth and contextual relevance.
http://www.sanalopezabellan.com

Beelden: Sacha Wendt en Hanke Wiegand. Sieraden: Sana López Abellán en Lideke Middelbeek Meer lezen »

keramiek Jolanda Verdegaal, november

Lagen in rotsformaties, scheuren in droge rivierbeddingen of knoestige boombast. Met een grote vaardigheid op de draaischijf geeft Jolanda Verdegaal deze texturen vorm in klei.

Haar werk wordt afgewerkt met matte, ruwe glazuren en gestookt op hoge temperatuur. Regelmatig voegt zij geboetseerde takvormen of steles toe. Sommige stukken krijgen een rijk accent door het gebruik van goudluster of brons glazuur. De spanning tussen een enerzijds zeer eigentijdse en persoonlijke benadering en anderzijds een teruggrijpen op oeroude vormen met verweerde oppervlakken geeft haar werk een tijdloze schoonheid mee.

Ruim 30 jaar exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in galeries, musea en in particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland (o.a. in China, Taiwan, Zuid-Korea en het VK) en heeft in vele publicaties gestaan.

Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent beeldende vorming en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Zij is docent bij de Nederlandse Keramiek Opleiding (NKO) in Gouda.

In 2018 ontving zij de oeuvreprijs voor haar werk van de Stichting Fonds ArtiBrak in Voorburg. In 2019 een bronzen onderscheiding bij de “Yatai Lotus Mountain Prize” – International Ceramics Contest’ in Changchun (China).

In 2020 ontving zij de bronzen onderscheiding in de 8e Taiwan International Gold Teapot Competition and Exhibition.

In opdracht en in nauw overleg met de opdrachtgever maakt zij regelmatig urnen. Deze zijn echter niet in deze tentoonstelling te zien.

Website: www.jolandaverdegaalkeramiek.nl

keramiek Jolanda Verdegaal, november Meer lezen »

sieraden Anita Heijmenberg, november

Anita Heijmenberg ontwerpt en vervaardigt in haar kleine atelier sieraden en zilveren miniaturen.

Gebruik makend van verschillende materialen maakt zij haar eigen unieke ontwerpen.

Vooral materialen die je niet zo snel in sieraden zou verwachten vindt zij heel boeiend.

Neem het gebruik van het gebruik van gebroken glas uit een bushokje. Een statement van recyclen. J

De sieraden worden hoofdzakelijk van 925 zilver, met af en toe 14 karaat goud, gemaakt.

In haar atelier geeft ze ook les in edelsmeden. Op dit moment is zij vooral bezig met het vervaardigen van zilveren miniaturen.

sieraden Anita Heijmenberg, november Meer lezen »

Scroll naar boven