GAST ONTWERPERS

Speelse potten en assemblages van Mino Wortel en lichtobjecten ‘met een verhaal’ van Piet Brummelbos

Gastkunstenaars september en oktober:
 Mino Wortel in onze wisselvitrines.

Op een van haar reizen zag zij, op een Afrikaanse markt, potten met deksels met dierfiguren. Bij navraag bleken ze bedoeld te zijn voor ‘gris gris’, ingrediënten met een magische werking. Hoewel dat gegeven niet onaantrekkelijk is, werd ze toch vooral getroffen door het onnadrukkelijke, speelse karakter van de potten. In ongeglazuurde klei, handgevormd, worden haar eigen varianten ervan bekroond met dierfiguurtjes die er eerder aandoenlijk dan magisch uitzien. “Mijn potten moeten puur zijn en humoristisch en ze moeten iets geheimzinnigs hebben.”
Voor haar assemblages vindt ze het materiaal op rommelmarkten, in kringloopwinkels, in containers en soms gewoon op straat. “Ik houd ervan om aan gevonden en gebruikte materialen een nieuwe bestemming te geven, om het optimaal tot zijn recht te laten komen. Ik kijk er net zo lang naar tot ik een idee krijg. Dat kan lang duren, steeds maar iets neerleggen, weghalen, verschuiven tot ik eindelijk ontdek waar ‘het heen wil’ . Hoe dat proces werkt weet ik niet maar als het er is dan weet ik het. Doorgaan tot er zoiets als een ‘ziel’ in het werk zit. Dat is een heerlijk moment, dan hoef ik het alleen nog maar af te maken. Kijken en denken kosten oneindig meer tijd dan het uiteindelijk resultaat doet vermoeden.”

Lichtobjecten en lampen van Piet Brummelbos

Opnieuw bij ons te zien en te koop: de meer dan bijzondere lampen van Piet Brummelbos.
Piet Brummelbos maakt ambachtelijke designlampen en lichtobjecten ‘met een verhaal’. Hout, afkomstig van landgoed Twickel bij Delden in Twente, wordt gecombineerd met gerecyclede metalen en mond-geblazen glas van Mark Locock uit Ootmarsum. Brummelbos is de bijnaam van zijn familie en betekent bramenstruik. Alle werken worden daarom gesigneerd met een metalen braam. Zijn handelsmerk is dat de elektriciteitsdraden onzichtbaar zijn weggewerkt in het hout van de lampen.

 

Speelse potten en assemblages van Mino Wortel en lichtobjecten ‘met een verhaal’ van Piet Brummelbos Meer lezen »

Keramiek Annemarie Vogel 4 t/m 31 juli

Zien we met onze ogen, met onze handen, is het de verbeeldingskracht die spreekt of is het een combinatie? Welke zintuigen leiden tot de scherpste waarneming? Doordat ik rond mijn veertigste blind ben geworden, ben ik dagelijks bezig met deze vragen en dat wil ik laten zien in mijn werk. Ook in mijn kwetsbaarheid ligt mijn bron van creativiteit en inspiratie. Het gaat niet alleen om rouw en verlies, maar ook om hoop en veerkracht. De kracht van creativiteit is dingen op een andere manier te bekijken. Ik heb van nature een eigen kijk op de werkelijkheid. Combineer dit met een sterke scheppingsdrift en een berg klei en je krijgt bijzondere keramische objecten.

Keramiek Annemarie Vogel 4 t/m 31 juli Meer lezen »

glaskunstenaar Matthias van Olst, maand mei en juni

Deze maand is Matthias van Olst, glasblazer, te gast in onze wisselvitrines. Sinds 2017 is hij terug in het glas om het ambacht van het glasblazen weer nieuw leven in te blazen. Hij werkt aan de oven en is werkzaam bij het Nationaal Glasmuseum Leerdam.
Als zoon van glasblazer en museumdirecteur Cees van Olst (1947-2014) is hij opgegroeid met het ambacht. Van 1995 tot 2000 werkte hij als conservator en glasblazer in het Glasmuseum Hoogeveen. Aangezien zijn muzikale carrière verder van de grond kwam is het glas enige tijd naar de achtergrond gedreven geweest. Maar het materiaal en het ambacht lieten hem niet los.
De collectie die deze maand bij ons te zien is, bestaat uit unica. Hierbij probeert Matthias de strakke ‘Hollandse’ lijn te vangen met verschillende optische en suggestieve kleureffecten. Stap in mei de galerie binnen om dit prachtige glaswerk te komen zien.

Uitnodiging! U bent van harte uitgenodigd voor de Lezing / Artist Talk ‘Glas, een geschiedenis en een toekomst’
op zondag 26 mei om 15.00u in Galerie Zône
door glasblazer Matthias van Olst

 

glaskunstenaar Matthias van Olst, maand mei en juni Meer lezen »

keramiek Jo Sijen t/m 30 mei

Jo Sijen: ik maak graag kommen, misschien omdat het een van de meest basale gebruiksvoorwerpen is die de mens voor zichzelf bedacht heeft. Het keramisch proces blijft altijd boeien, vanwege het spel tussen het bedachte en het intuïtieve, de ontworpen vorm en het toeval, het gecontroleerde proces en de overgave aan het vuur, de hitte van de oven die steeds weer voor verrassingen zorgt en soms ook voor teleurstellingen. De schalen op de draaischijf gemaakt, zijn sober van vorm zonder decoratieve elementen. De glazuren in meerdere lagen aangebracht en in zoutstook gebrand, zorgen voor een eigen, bijna niet controleerbaar proces, maar maken iedere kom dan ook weer uniek. Naast de gedraaide vorm gebruik ik ook handvorm technieken. Deze komen voort uit een fascinatie voor de Japanse cultuur, met name de thee-ceremonie en geven een heel nieuw universum aan mogelijkheden. De meest recente theekommen zijn houtgestookt in een Noborigama (3 kamer oven) in Neuilly-en-Sancerre in Frankrijk en dragen de sporen van dagenlange blootstelling aan vlammen, as en rookgassen. De op de draaischijf gemaakte kommen zijn zoutgestookt bij Phoenix Cultuur in Veghel.

 

keramiek Jo Sijen t/m 30 mei Meer lezen »

Upcycling kleding, Saskia de Zee

Saskia de Zee heeft na de lerarenopleiding (tekenen en textiel) het grootste deel van haar leven als theater vormgever gewerkt en maakte kostuums en toneelbeelden.
Vanaf 2010 is zij zich meer gaan toeleggen op kleding uit gebruikt en/of overgebleven materiaal zoals coupons, tafelkleden, gordijnen, lakens, dekens, theedoeken en borduurwerk. En opende een webwinkel bij Etsy in 2013.
Zij geeft les in speciale technieken (moulage, upcycling, visible mending) vanuit haar atelier in het Stadsbouwhuis/Makerscentrale in samenwerking met de Handwerkstudio Leiden.
Naast het werk dat nu in Zône hangt is het natuurlijk mogelijk kleding op maat te laten maken en samen te ontwerpen.

Upcycling kleding, Saskia de Zee Meer lezen »

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart

Anne Sey is als keramist geïnteresseerd in de schoonheid van het vergankelijke en imperfecte, en de relatie tussen mens en natuur. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en ambacht. Anne’s liefde voor Japan beïnvloedt de vormen en oppervlaktes van haar keramiek. Ze draait haar vazen en schalen op de pottenbakkersschijf, bewerkt deze met Japans gereedschap en maakt haar glazuren zelf, veelal op basis van houtas. Haar werk toont een moderne ingetogenheid van het design met subtiele verschillen in kleur en textuur en soms die ene welbewuste imperfectie. Stukken die aangeraakt willen worden om de schoonheid te kunnen ervaren van de kleine dingen in het leven.

Haar gastexpositie is getiteld Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari.

Lentelicht is zacht en strelend, met tinten lichtgroen en -blauw. Lente vult de wereld met nieuw leven. Een tijd van groei en bloei. Lentelicht, een nieuw begin.

https://annesey.nl/

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart Meer lezen »

Jassen van bestaande materialen van het label von-K

Deze maand is het werk van Katrien von Heijden-Kleintjes te gast in de galerie. Onder het label von-K maakt zij – voornamelijk – jassen van bestaande materialen: vintage slaapzakken, een wollen deken uit de jaren zestig, een retro beddensprei of gordijnen. Daardoor vertellen haar jassen altijd een verhaal; over de oorsprong van het materiaal, over haar creativiteit en manier van werken en natuurlijk over de persoonlijkheid van de drager. Zij maakt ook jassen in opdracht. In dat geval gaat zij speciaal voor jou op zoek naar materiaal, of je brengt zelf iets in (prijs op aanvraag).
Katrien heeft een voorliefde voor monumentale stukken en kleuren en materialen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Haar jassen zijn ondanks de kleurrijke (retro) uitstraling van het materiaal echt ‘van nu’.

Het zijn altijd unieke, enkele stuks, die veelal met de hand worden afgewerkt.

Met von-K wil zij jassen maken waar de drager telkens weer blij van wordt. Die veel worden gedragen en, zo nodig, telkens opnieuw worden gerepareerd. Von-K streeft naar circulariteit! Waar wij als galerie ook enthousiast van worden en geheel achter staan.

Jassen van bestaande materialen van het label von-K Meer lezen »

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december

Verwondering

Verwondering met name in de natuur is voor mij een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten.

Mijn dubbelwandige vormen zijn ingetogen. Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden. Je mag ermee spelen.

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december Meer lezen »

Oktober in de wisselvitrine – keramiek van Harry Theuns

In oktober is onze gastkunstenaar Harry Theuns, keramist. Harry Theuns (1950) werkt sinds 1973 met klei. Aanvankelijk bijna altijd zonder glazuur, maar na de keramiekopleiding in Gouda (2009-2012) met glazuur. Zijn werk wordt gekenmerkt door het experiment van zowel vorm als huidafwerking. Daarbij vindt hij de vorm belangrijker dan het glazuur; de kleur en structuur van het oppervlak dienen om de vorm beter te laten uitkomen. Kom langs om zijn uitgesproken keramiek te bewonderen! 

 

Oktober in de wisselvitrine – keramiek van Harry Theuns Meer lezen »

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus

Helma van de Water (1956) heeft in Gouda de Keramiekopleiding gevolgd. Daar is haar fascinatie voor het draaien ontstaan. Zij gebruikt de van oudsher ambachtelijke techniek van het draaien, waarna zij afhankelijk van het object, assemblages maakt.

Haar kenmerkende decoratie ontstaat vanuit een intuïtieve lijnvoering, geometrisch en abstract, waarbij de kleuren mede bepalend zijn voor het beeld. Zij wil met haar werk een zintuiglijk beleven opwekken voor de kijker. Haar inspiratie komt o.a. uit de  Stijl en Art Deco.

Helma van de Water

http://www.keramiekhw.nl

Instagram helmavandewater 

Keramiek van Helma van de Water, 1 t/m 31 augustus Meer lezen »

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli

Beeldend kunstenaar Judith Koning werkt drie maanden met Jet Vlegels, stagiair van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in het atelier in Callantsoog. Daar werken ze aan een gezamenlijke kunst installatie met koffiekopjes uit de kringloopwinkel. Kleur gebruik is wit-op-wit met oranje als accentkleur. Judith en Jet werken apart en toch samen. Ze reageren op elkaars werk, leren van elkaar en dat is terug te zien in de installatie. Ze doen onderzoek naar keuzes maken. Kies je voor veiligheid of sla je een andere richting in?Al snel hebben Judith en Jet de ervaring dat die andere keuzes maken veel meer oplevert dan gehoopt.

Het werk gaat ook over verzamelen. Verzamelen van kennis, ervaring, beleving, mislukkingen en geluksmomentjes. Herhaling, of juist niet, verandering of ook juist niet. Veranderen en naar onze hand zetten. Leren. We leren. Het is een inspirerende samenwerking. Samen aan kop.

http://www.judithkoning.nl
http://keepvanjute.blogspot.nl

06 236 709 36

Insta: jetvlegels

Judith Koning en Jet Vlegels: : “Samen aan kop”. 1 juli t/m 31 juli Meer lezen »

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september

Henry de Sterke

Na een carrière als bouwkundig ingenieur bekwaamde Henry de Sterke zich als houtdraaier. Zijn werk bestaat uit kleinere houten vazen, maar ook vazen van zeer stevig formaat die, zeker de grote, een sculptuur achtige uitstraling hebben. Duidelijke contouren gecombineerd met de warme houttinten en de unieke patronen in het hout, geven de objecten een opvallende levendigheid.

 

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september Meer lezen »

Yoko Silk, keramiek 4 juni t/m 7 juli

Yoko Silk, born in Tokyo, was trained at Musashino Art university, Bigakko
Print Studio in Tokyo Japan, Pratt Institute in New York, and Western Michigan
University in Kalamazoo, USA. Having studied oil painting, printmaking, and
computer graphics, she began exploring clay 22 years ago and is still
fascinated about what a surface of clay can turn out through firing. Past 12
years particularly, she has been expanding her glaze palette through testing
after testing, while in her creation, she moves freely between sculptural works
and functional ceramics. Her source of inspiration is always in nature, it’s
amazing creativity and harmony.
“I am fascinated by all sorts of life forms in nature, the unbelievable power
of life, which knows when to be born, when to change shape, where to live, what
to eat, when to die. The world is full of creative wonders to celebrate. The
process of my work gives me a thrilling sense of joy connecting to such
wonders.”

Yoko Silk, keramiek 4 juni t/m 7 juli Meer lezen »

Scroll naar boven