GAST ONTWERPERS

Twee keer keramiek: Marieke de Weijer en Tatjana Volkova

In de wisselvitrines – twee keer keramiek

Marieke de Weijer – Het werk in klei is geïnspireerd op de natuur. Niet de exotische, uitzonderlijke, maar die van dichtbij: riet, takken, blaadjes, water. Juist die eenvoud en de schoonheid daarvan probeert zij te vangen. De huid van de klei is zichtbaar gelaten, met penseelschilderingen in glazuur. U kunt Marieke haar prachtige werk de hele maand komen bekijken bij ons in de galerie.


Tatjana Volkova – Tijdens haar studie werkte Tatjana in verschillende materialen en technieken. Hier leerde zij keramiek kennen als kunstvorm. In een latere periode gaf Tatjana lessen keramiek aan kinderen. Door het geven van deze lessen raakte ze geïnspireerd door de naieve en expressieve kunstuitingen van kinderen. “Technische vaardigheden heb ik hoog in het vaandel, maar deze zijn van weinig waarde zonder gebruik van fantasie en toevoeging van een emotionele boodschap.” Tatjana’s unieke en kleurrijke werk, van gebruiksgoed tot poppen van keramiek, is heel april in de galerie te bewonderen.

 

Noëlle Lamers, kleurrijk keramiek. 2 t/m 31 maart

In de wisselvitrines is Noëlle Lamers bij ons te gast, met keramiek.

Zij maakt handgedraaid gebruiksgoed. De ondergrond is zwarte klei en daarop wordt met gekleurde slibs gewerkt.
Motieven als vrouwen, vissen, bloemen en insekten worden erop geschilderd.
Daarna gaat er gedeeltelijk transparante glazuur over en wordt het werk in 1 keer ( rauwglazuur) gestookt op 1160C.

Beelden: Sacha Wendt en Hanke Wiegand. Sieraden: Sana López Abellán en Lideke Middelbeek

Dit jubileumjaar tonen wij vanwege ons 30+1 jarig bestaan elke maand werk van oud-leden van de galerie. In december het uiteenlopende werk van wel vier oud-leden van de galerie.

Sana López Abellán en Lideke Middelbeek, beiden met sieraden.

Hanke Wiegand met mixed media beeldhouwwerk en Sacha Wendt met haar keramische ‘klei ding lijn’

Sacha Wendt:

De klei-ding-lijn van Sacha Wendt zijn keramische kleidingstukken.
Zo zien we een onderbroekje of onderbroek, maar vormgegeven als schaal
Een tennis sok of twee sokken, maar toch zijn het bakjes of een schaal van wel 5 sokken.
Het is een heerlijke herkenning met vleugje humor.
Sacha bekend van haar tassen hervind zich met dit materiaal.
Al kleiend zoekt zij naar de grens tussen de lichtheid van het bestaan en waar onze maatschappij
schuurt en/of liever niet over praat.
Of gewoon omdat een wasbak van sokken niet werkt, juist; ‘It Socks’!

http://sachawendt.nl  http://tastic.nl

Hanke Wiegand:

Door Hanke Wiegand haar fascinatie voor beeldhouwkunst en de impact en kracht van deze kunstvorm, heeft zij haar artistieke loopbaan gewijd aan het maken van 3D beelden in diverse (mixed media) materialen. Hanke haar grootste uitdaging is om met gevoel weer te geven wat mensen ‘beweegt’ in een stilstaand beeld. Veel van haar beelden hebben een verhaal, een onderliggend idee dat in haar werk tot uitdrukking komt. Ze zoomt daarbij in op menselijke gevoelens en gedrag, vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. De ontwikkeling en positie van meisjes en vrouwen spelen hierbij frequent een prominente rol. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in het monumentale en kleurrijke beeld “Lezend meisje” aangekocht door Bibliotheek Hilversum in 2016. 
http://www.hankewiegand.nl/

Lideke Middelbeek:

Lideke Middelbeek – opgeleid in Schoonhoven – oefent haar vak als edelsmid al vijftig jaar uit. Het is werk voor haar waarin ze haar creativiteit kwijt kan. Naast het gebruik van de edele metalen goud en zilver, maakt Lideke ook graag gebruik van edelstenen, schelpen, leisteen, hout, glas en keramiek. Zo ontstaan sieraden die uniek zijn en een eigen sfeer hebben. Soms ontstaat iets uit een emotie, een andere keer door een voorwerp wat ze tegenkomt. Ook de natuur in haar directe omgeving inspireert haar bij de vormgeving van haar werk.

Sana López Abellán:

My work transcends disciplines, oscillating between theory and practice and between the tactile and the symbolic. My training as an anthropologist as well as that of a visual artist materializes in my works: highly manual, with a clear reference to crafts

. The process of creating for me is an intimate research work looking for its outer form. Experimenting with techniques that I don’t know is the way to continue surprising myself and from there to continue developing as an artist.

Integrating anthropological perspectives (or even methodologies) into my work makes my projects gain depth and contextual relevance.
http://www.sanalopezabellan.com

keramiek Jolanda Verdegaal, november

Lagen in rotsformaties, scheuren in droge rivierbeddingen of knoestige boombast. Met een grote vaardigheid op de draaischijf geeft Jolanda Verdegaal deze texturen vorm in klei.

Haar werk wordt afgewerkt met matte, ruwe glazuren en gestookt op hoge temperatuur. Regelmatig voegt zij geboetseerde takvormen of steles toe. Sommige stukken krijgen een rijk accent door het gebruik van goudluster of brons glazuur. De spanning tussen een enerzijds zeer eigentijdse en persoonlijke benadering en anderzijds een teruggrijpen op oeroude vormen met verweerde oppervlakken geeft haar werk een tijdloze schoonheid mee.

Ruim 30 jaar exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in galeries, musea en in particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland (o.a. in China, Taiwan, Zuid-Korea en het VK) en heeft in vele publicaties gestaan.

Jolanda Verdegaal is opgeleid als docent beeldende vorming en heeft zich gespecialiseerd in keramiek. Zij is docent bij de Nederlandse Keramiek Opleiding (NKO) in Gouda.

In 2018 ontving zij de oeuvreprijs voor haar werk van de Stichting Fonds ArtiBrak in Voorburg. In 2019 een bronzen onderscheiding bij de “Yatai Lotus Mountain Prize” – International Ceramics Contest’ in Changchun (China).

In 2020 ontving zij de bronzen onderscheiding in de 8e Taiwan International Gold Teapot Competition and Exhibition.

In opdracht en in nauw overleg met de opdrachtgever maakt zij regelmatig urnen. Deze zijn echter niet in deze tentoonstelling te zien.

Website: www.jolandaverdegaalkeramiek.nl

sieraden Anita Heijmenberg, november

Anita Heijmenberg ontwerpt en vervaardigt in haar kleine atelier sieraden en zilveren miniaturen.

Gebruik makend van verschillende materialen maakt zij haar eigen unieke ontwerpen.

Vooral materialen die je niet zo snel in sieraden zou verwachten vindt zij heel boeiend.

Neem het gebruik van het gebruik van gebroken glas uit een bushokje. Een statement van recyclen. J

De sieraden worden hoofdzakelijk van 925 zilver, met af en toe 14 karaat goud, gemaakt.

In haar atelier geeft ze ook les in edelsmeden. Op dit moment is zij vooral bezig met het vervaardigen van zilveren miniaturen.

Tassen van Corien van Vliet van tassenlabel Dutch Creek

Corien van Vliet van tassenlabel Dutch Creek, heeft haar atelier in Woerden. Daar ontwerpt zij
eigenzinnige, tijdloze tassen.
Haar tasontwerpen zijn kleurrijk, stijlvol, sterk van lijn en geïnspireerd door kunststijlen als Art Deco
en De Stijl. Een spannende vormgeving zonder dat dit ten koste gaat van de praktische bruikbaarheid
van de tas.
Het hele proces van ontwerp tot maken van de tas gebeurt in eigen atelier. Vakmanschap en
perfectie staan daarbij hoog in het vaandel. Dat geldt niet alleen voor de buitenkant maar ook voor
de binnenkant van de tassen.
Het leer en verdere materialen komen uit Nederland of Europa, ook vanuit duurzaamheid een
bewuste keuze. De tassen worden gemaakt in kleine oplages of als enig exemplaar.
Meer zien? Kijk de uitzending op RTV Utrecht https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3472061/de-tassen-
van-woerdense-ontwerpster-corien-van-vliet-gaan-de-hele-wereld-over
Website: www.dutchcreekbags.com

Leni Venne, keramiek. 1 oktober t/m 31 oktober, zo 30 oktober finissage

Leni Venne exposeert in de maand oktober met keramiek in galerie Zône.
‘Als oudlid van het eerste uur heb ik met veel plezier nieuw werk gemaakt voor deze expositie.
Voor mijn dubbelportretten in steengoed heb ik me laten inspireren door de oude meesters. Hiervoor gebruikte ik schetsjes die ik in de loop der tijd hier en daar in musea tekende van de oorspronkelijke kunstwerken. Aan de slag met klei in mijn atelier maakte ik hiermee enkele beelden met een knipoog naar het oorspronkelijk werk.
Op zondag 30 oktober zal ik aanwezig zijn in de galerie voor de finissage.

Gast-exposant september: Sonja Hunefeld, sieraden

In het teken van ons 30+1 jarig bestaan, laten wij dit jaar het werk van een heel aantal verschillende oud-leden zien. Deze maand Sonja Hunefeld.

‘More is more and less is a bore’. Deze zin past goed bij het rijke werk van Sonja Hunefeld. Al 18 jaar is zij goudsmid, met tegenwoordig haar atelier in het centrum van Den Haag. Naast eigen ontwerpen en werk in opdracht, zoals trouwringen, maakt zij ook in opdracht sieraden van door de opdrachtgevers meegebrachte sieraden. Zij werkt onder de naam ‘Odinsky Jewels’ en haar eigen collectie sieraden bestaat uit vaak zware, robuuste objecten met veel verfijning, gemaakt met traditionele, degelijke technieken. Kom haar opvallende werk zien en passen in september bij ons in de galerie!

Odette Frijters, keramiek. 1 juli t/m 31 juli

Vanwege ons 30+1 jarig bestaan, hebben wij een heel aantal oud-leden uitgenodigd bij ons te exposeren. Deze maand, in juli, is dat Odette Frijters met haar keramieke werk. Odette maakt kunstobjecten en gebruiksgoed van klei en porselein.

“Ik probeer vormen te creëren die op zichzelf staan en geïnspireerd zijn door de natuur. Daardoor zijn mijn objecten niet zozeer statisch of industriëel, maar veel meer als levende organismen.”

Ze boetseert, draait en werkt met diverse soorten klei en porselein. Door de beweging in het object, de structuur of de kleur te veranderen, wordt haar werk aan iedere kant interessant. De buitenkant van haar werk is nooit hetzelfde als de binnenkant. Daarnaast vormt decoratie een belangrijk onderdeel van haar werk.

Fons Uytdehaag 1 juni t/m 30 juni

In ons jubileumjaar hebben we oud leden uitgenodigd om weer in Zone te exposeren.

Deze maand zijn we heel blij om de glazen objecten van Fons Uytdehaag weer in Zone te tonen.

De scheppende kracht van de natuur is een oneindige bron van inspiratie voor
Fons Uytdehaag . De schoonheid van wat hij ziet en de emoties die hij daarbij
ervaart probeert hij tot uitdrukking te brengen in unieke geblazen glasobjecten.
Door gebruik te maken van metalen tijdens het blaasproces probeert hij de
beweging van het hete glas te sturen. Voortdurend doet hij onderzoek naar de
interactie van verschillende metalen met heet glas en is telkens weer verbaasd
wat hij ermee kan uitdrukken. De metalen in zijn objecten zijn dan ook niet louter
vormgevend element: zij zijn gelijkwaardige partners van het glas en even
belangrijk voor het uiteindelijke esthetische resultaat.

Wowglass
fons@wowglass.nl
+31 629199435

Iris Rijntjes, sieraden met kracht, eenvoud en elegantie. 1 t/m 30 april

“Iris Rijntjes is sieraadontwerpster en maakt originele sieraden van diverse materialen. Haar werk kenmerkt zich door simpele, krachtige lijnen en bijzondere, unieke ontwerpen. Kracht, eenvoud en elegantie staan hierbij centraal. Een belangrijke inspiratiebron in haar werk is de natuur, zoals in de series Zilt Stil Leven (zeewier), Tulpen-NL en De Wind. Daarnaast maakt ze sieraden van edelstaal, zilver en goud, waarbij ze zich laat leiden door het materiaal zelf. Vaak zijn (edel)stenen in haar sieraden verwerkt.

Iris exposeert op diverse kunstroutes en kunstbeurzen. Via haar website kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief die u daarvan op de hoogte houdt. Haar atelier in Gouda kunt u bezoeken op afspraak.

Iris Rijntjes

http://www.irisrijntjes.nl

info@irisrijntjes.nl

0648700798

Gouda

Glaswerk van Martine Knoppert, 1 t/m 31 maart

Het glaswerk van Martine Knoppert kenmerkt zich door heldere vormen, veelal rustige kleuren en een strakke afwerking.
Regelmatig verdiept zij zich in een nieuwe techniek. Bij Zône ligt de nadruk op werk gemaakt in Coronatijd. Na een eerste periode waarbij ze de glasstroken op de zijkant versmolt in een strak ritme volgde een periode waarbij ze gekleurde repen door elkaar liet vloeien. Bij het allerlaatste werk spelen dunne gekleurde glasdraden de hoofdrol.
Dat de technieken elkaar rap opvolgen heeft te maken met het feit dat Martine werkt aan haar tweede boek over glastechnieken: “alle kanten van glas”. Verschillende werkstukken komen als voorbeeld in dit boek.

Gastexposant februari: Nelly van der Knaap

Iedere maand in 2022 zal een van de oudleden van Galerie Zone exposeren als gast-exposant. Deze maand Keramiek van Nelly van der Knaap. Kijk voor de lijst van oudleden die komen exposeren bij NIEUWS.

Nelly van der Knaap is autodidact; bij diverse bekende keramisten in binnen- en buitenland heeft zij keramiek- en glazuurlessen gevolgd o.a. bij Kees Hoogendam, Joop Crompvoets, Norman Trapman, Ian Gregory. Emmy van Deventer
Zij heeft zichzelf toegelegd op het maken van gebruikskeramiek; porseleinklei is het materiaal waarmee zij meestal werkt. Porselein vanwege de uitdaging van het moeilijk bewerkbare van de klei  door de geringe plasticiteit, vanwege de transparantie – dunwandig gedraaid betekent lichtdoorschijnend -, maar vooral ook vanwege de heldere decoratiemogelijkheden.

Nathalie Muller tot verlengd tot eind april

Etsen, Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes van Leidse kunstenares Nathalie Muller tot eind januari te koop bij galerie Zône.

Alle fraaie, kleurrijke etsen zijn 50% afgeprijsd met prijzen variërend van €10 tot €100!

Blader door de grotere etsen in de mappenstandaard of de kleinere etsen in de expositiedoos en bekijk de eigenzinnige Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes in de vitrine en zoek een mooi uniek cadeau uit voor een bijzonder iemand of voor jezelf.

Floor Kaspers Oktober

Floor Kaspers is een kunstenaar uit Den Haag, waar ze werkt met kleine kralen, glas smelt en onderzoek doet naar de geschiedenis van kralen. Rode draad in haar werk is het creëren van objecten van veel kleine onderdelen: tienduizenden kralen of honderden glazen pinnetjes vormen gezamenlijk een sieraad of sculptuur. Het kleurgebruik van Floor Kaspers kenmerkt zich door vloeiende overgangen, vaak geïnspireerd op transities in de natuur. Haar werk speelt met de verwachtingen die mensen hebben van materialen. Wat lijkt op een transparante theedoek, blijkt gemaakt van kleine glazen kralen. Een berg kiezeltjes is bij nader inzien een set handgemaakte glazen steentjes. De vaak tijdsintensieve werken zijn allemaal uniek en handgemaakt.

Scroll naar boven