GAST ONTWERPERS

Gast-exposant september: Sonja Hunefeld, sieraden

In het teken van ons 30+1 jarig bestaan, laten wij dit jaar het werk van een heel aantal verschillende oud-leden zien. Deze maand Sonja Hunefeld.

‘More is more and less is a bore’. Deze zin past goed bij het rijke werk van Sonja Hunefeld. Al 18 jaar is zij goudsmid, met tegenwoordig haar atelier in het centrum van Den Haag. Naast eigen ontwerpen en werk in opdracht, zoals trouwringen, maakt zij ook in opdracht sieraden van door de opdrachtgevers meegebrachte sieraden. Zij werkt onder de naam ‘Odinsky Jewels’ en haar eigen collectie sieraden bestaat uit vaak zware, robuuste objecten met veel verfijning, gemaakt met traditionele, degelijke technieken. Kom haar opvallende werk zien en passen in september bij ons in de galerie!

Odette Frijters, keramiek. 1 juli t/m 31 juli

Vanwege ons 30+1 jarig bestaan, hebben wij een heel aantal oud-leden uitgenodigd bij ons te exposeren. Deze maand, in juli, is dat Odette Frijters met haar keramieke werk. Odette maakt kunstobjecten en gebruiksgoed van klei en porselein.

“Ik probeer vormen te creëren die op zichzelf staan en geïnspireerd zijn door de natuur. Daardoor zijn mijn objecten niet zozeer statisch of industriëel, maar veel meer als levende organismen.”

Ze boetseert, draait en werkt met diverse soorten klei en porselein. Door de beweging in het object, de structuur of de kleur te veranderen, wordt haar werk aan iedere kant interessant. De buitenkant van haar werk is nooit hetzelfde als de binnenkant. Daarnaast vormt decoratie een belangrijk onderdeel van haar werk.

Fons Uytdehaag 1 juni t/m 30 juni

In ons jubileumjaar hebben we oud leden uitgenodigd om weer in Zone te exposeren.

Deze maand zijn we heel blij om de glazen objecten van Fons Uytdehaag weer in Zone te tonen.

De scheppende kracht van de natuur is een oneindige bron van inspiratie voor
Fons Uytdehaag . De schoonheid van wat hij ziet en de emoties die hij daarbij
ervaart probeert hij tot uitdrukking te brengen in unieke geblazen glasobjecten.
Door gebruik te maken van metalen tijdens het blaasproces probeert hij de
beweging van het hete glas te sturen. Voortdurend doet hij onderzoek naar de
interactie van verschillende metalen met heet glas en is telkens weer verbaasd
wat hij ermee kan uitdrukken. De metalen in zijn objecten zijn dan ook niet louter
vormgevend element: zij zijn gelijkwaardige partners van het glas en even
belangrijk voor het uiteindelijke esthetische resultaat.

Wowglass
fons@wowglass.nl
+31 629199435

Iris Rijntjes, sieraden met kracht, eenvoud en elegantie. 1 t/m 30 april

“Iris Rijntjes is sieraadontwerpster en maakt originele sieraden van diverse materialen. Haar werk kenmerkt zich door simpele, krachtige lijnen en bijzondere, unieke ontwerpen. Kracht, eenvoud en elegantie staan hierbij centraal. Een belangrijke inspiratiebron in haar werk is de natuur, zoals in de series Zilt Stil Leven (zeewier), Tulpen-NL en De Wind. Daarnaast maakt ze sieraden van edelstaal, zilver en goud, waarbij ze zich laat leiden door het materiaal zelf. Vaak zijn (edel)stenen in haar sieraden verwerkt.

Iris exposeert op diverse kunstroutes en kunstbeurzen. Via haar website kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief die u daarvan op de hoogte houdt. Haar atelier in Gouda kunt u bezoeken op afspraak.

Iris Rijntjes

http://www.irisrijntjes.nl

info@irisrijntjes.nl

0648700798

Gouda

Glaswerk van Martine Knoppert, 1 t/m 31 maart

Het glaswerk van Martine Knoppert kenmerkt zich door heldere vormen, veelal rustige kleuren en een strakke afwerking.
Regelmatig verdiept zij zich in een nieuwe techniek. Bij Zône ligt de nadruk op werk gemaakt in Coronatijd. Na een eerste periode waarbij ze de glasstroken op de zijkant versmolt in een strak ritme volgde een periode waarbij ze gekleurde repen door elkaar liet vloeien. Bij het allerlaatste werk spelen dunne gekleurde glasdraden de hoofdrol.
Dat de technieken elkaar rap opvolgen heeft te maken met het feit dat Martine werkt aan haar tweede boek over glastechnieken: “alle kanten van glas”. Verschillende werkstukken komen als voorbeeld in dit boek.

Gastexposant februari: Nelly van der Knaap

Iedere maand in 2022 zal een van de oudleden van Galerie Zone exposeren als gast-exposant. Deze maand Keramiek van Nelly van der Knaap. Kijk voor de lijst van oudleden die komen exposeren bij NIEUWS.

Nelly van der Knaap is autodidact; bij diverse bekende keramisten in binnen- en buitenland heeft zij keramiek- en glazuurlessen gevolgd o.a. bij Kees Hoogendam, Joop Crompvoets, Norman Trapman, Ian Gregory. Emmy van Deventer
Zij heeft zichzelf toegelegd op het maken van gebruikskeramiek; porseleinklei is het materiaal waarmee zij meestal werkt. Porselein vanwege de uitdaging van het moeilijk bewerkbare van de klei  door de geringe plasticiteit, vanwege de transparantie – dunwandig gedraaid betekent lichtdoorschijnend -, maar vooral ook vanwege de heldere decoratiemogelijkheden.

Nathalie Muller tot verlengd tot eind april

Etsen, Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes van Leidse kunstenares Nathalie Muller tot eind januari te koop bij galerie Zône.

Alle fraaie, kleurrijke etsen zijn 50% afgeprijsd met prijzen variërend van €10 tot €100!

Blader door de grotere etsen in de mappenstandaard of de kleinere etsen in de expositiedoos en bekijk de eigenzinnige Bubbelhuisjes en Quadr’eaufortes in de vitrine en zoek een mooi uniek cadeau uit voor een bijzonder iemand of voor jezelf.

Floor Kaspers Oktober

Floor Kaspers is een kunstenaar uit Den Haag, waar ze werkt met kleine kralen, glas smelt en onderzoek doet naar de geschiedenis van kralen. Rode draad in haar werk is het creëren van objecten van veel kleine onderdelen: tienduizenden kralen of honderden glazen pinnetjes vormen gezamenlijk een sieraad of sculptuur. Het kleurgebruik van Floor Kaspers kenmerkt zich door vloeiende overgangen, vaak geïnspireerd op transities in de natuur. Haar werk speelt met de verwachtingen die mensen hebben van materialen. Wat lijkt op een transparante theedoek, blijkt gemaakt van kleine glazen kralen. Een berg kiezeltjes is bij nader inzien een set handgemaakte glazen steentjes. De vaak tijdsintensieve werken zijn allemaal uniek en handgemaakt.

Sprookjesachtig porselein van Victoria Goodwin 2 t/m30 september

 

Victoria Goodwin is een kunstenaar met een grote passie voor keramiek en voor porselein in het bijzonder. Vanaf het begin van haar studie aan de kunstacademie in Londen werd haar interesse voor klei gewekt. Zij heeft zich daarna verder ontwikkeld in design aan de kunstacademie van Bournemouth. Het bleek dat haar eerste liefde, die voor de klei, het sterkste was. Het werd de liefde van haar leven.
Haar werk heeft een sprookjesachtig en magische karakter. De vormen en decoraties in haar werk zijn vaak geïnspireerd op patronen en vormen in de architectuur, van kerken, moskee’s , koepels en gewelven. De delicate en rijk gedecoreerde doosjes-vormen, nodigen uit om er iets dierbaars in te bewaren. Elk werk van Goodwin is een kleinood, waarin ze de kijker verrast met combinaties van materialen, verborgen decoraties en zeer verfijnde details.
Haar doosjes en kommen draait ze van porselein op de draaischijf, waarna ze gedecoreerd worden met porseleinslib, gaatjes patronen en andere verfijnde decoraties. Soms wordt het werk ook geglazuurd met kleuren en worden er decoraties van puur goud aangebracht.
Aan elk stuk besteed Goodwin vele uren werk en ze legt er haar persoonlijke gevoel in. Wanneer een werk af is, is haar primaire reactie dan ook altijd:
 “I don’t want to sell any of it!”

LILIBO Design 1 t/m 30 september


Libo Li, die momenteel in Amsterdam woont en werkt, is geboren en getogen in de bergen van het vasteland van China, waar ze opgroeide in een klein dorp, bomen klimmend en spelend in de plaatselijke kimchi-potfabriek. Nadat ze was afgestudeerd met een Master of Fine Arts en een major in keramiek, was ze vastbesloten om een ​​studio op te zetten om objecten te maken die rijk zijn aan traditie en geschiedenis, terwijl ze nog steeds functioneel en leuk zijn – het soort werk dat mensen kan laten glimlachen en lachen.

Sculpturale keramiek van Lisa Biris 1 t/m 30 augustus

Lisa Biris Ceramics
Lisa Biris creëert sculpturale objecten van porselein en steengoed die geïnspireerd zijn door de
schoonheid en diversiteit van de natuur. Alle objecten zijn gestoeld op drie principes:
textuur, contrast en beweging
.
Haar creatieproces is organisch en zelden gepland. Dit zorgt ervoor dat een object een natuurlijk
gevoel uitstraalt, alsof het zo gegroeid zou kunnen zijn in plaats van door de mens vervaardigt.
Lisa begint met het vervaardigen van een gladde basis vorm uit rollen of plakken. Op deze vorm
wordt allerlei textuur toegevoegd. Deze diverse texturen worden gemaakt door elk individueel
element tussen de vingers te rollen en daarna te manipuleren. Meestal met enkel haar vingers, maar
soms ook met behulp van gereedschap.
Het maken van een object vergt een grote hoeveelheid tijd, voorop staat de aandacht voor de details.
Elk klein elementje is stuk voor stuk gemaakt en toegevoegd. Daarnaast zijn ook de details in glazuur,
oxides en lusters elk apart aangebracht met een (kleine) kwast.
Lisa Biris
06-49817625
lisabiris@hotmail.com
www.lisabirisceramics.com

Zoutgestookte keramiek van Dörte Ahrenkiel 1 mei t/m 30 juni

Vanaf 1995 heb ik mij in zoutgeglazuurd steengoed en porselein gespecialiseerd. Wolf Mattes schrijft in Salzbrand-Keramik ’86 ‘behalve de vorm als drager geven met name de kleuren en de huid, zoals deze in de zoutstook ontstaan, de geheel eigen bekoring aan het keramisch object.’
De zouthuid voelt heerlijk. En de zachte glans van het met de klei versmolten zout blijft me boeien. De aanslag van de zoutdampen, die nauwelijks stuurbaar is, ondersteunt mijn heldere, van oorsprong eenvoudige vormen. Randen en krassen in de klei worden door het zout geaccentueerd. Ik wil mijn vormen licht en kracht meegeven. Dit wordt door het samenspel van zout en kleuren optimaal versterkt.

www.ahrenkiel-ceramics.com  

Keramiek van Anne Sey gastexposant verlengd tot en met 4 mei

Het werk van Anne Sey is tot en met 4 mei te zien  in Galerie Zone.

Anne Sey maakt keramiek van steengoed met heldere, krachtige vormen, op de schijf gedraaid. Soms met sporen van het draaien om zo een gevoel te geven van het maakproces. Haar keramiek heeft een moderne ingetogenheid door de eenvoud van het design. Met subtiele verschillen in kleur en textuur. En soms die ene imperfectie. Haar inspiratiebron is Japan, helemaal begrijpelijk als afgestudeerde Japankundige.

 

Sinds oude tijden viert men in Japan de schoonheid van de naderende winter,

verheugt men zich op de eerste sneeuw, hatsu yuki – 初雪,

droomt men van een witte, winterachtige wereld.

Hatsu yuki, zo heet haar nieuwe collectie van keramiek.

Grijs celadon en ijzerglazuur op steengoed.

3 maart tot 31 maart

November en december: keramiek gestookt met speciale technieken

Het werk van Anke Derwort bestaat uit gedraaide vormen, met de primitieve stooktechniek als toegevoegde
kunstvorm.
Onder die stookvorm valt Raku/naked-raku/ kopermat en pit-fire.
De elementen lucht, vuur en water, spelen daarbij de hoofdrol.
Het spel tussen oxiderend en reducerend stoken is van cruciaal belang voor het eindproduct.
De raku stooktechniek geeft het karakteristieke craquelé, het licht van de vlammen, is het resultaat
van de koper-mat stook.
Pit-fire , dit is de techniek waarbij de stukken in een veldoven wordt gestookt, waarbij het resultaat
onvoorspelbaar is, afhankelijk van de zouten die men daarbij gebruikt.