EXPO VOORPAGINA

Ontdekkingsreis, Harriet Impey, 1 t/m 30 april

 

Opening op zondag 7 april om 14.00u

Harriet is als een naturalist op ontdekkingsreis. Van jongs af aan is ze gefascineerd door de kleinste en intiemste details van de natuur. Ze leert constant, over de natuur en over nieuwe technieken, en deelt graag haar enthousiasme en kennis. Nieuwe ideeën en technieken leiden tot werk in diverse disciplines zoals glasfusing, keramiek, aquarel, acryl, collage, blokdruk en zilver.
Harriet groeide op in Oxford, studeerde in Cambridge en woont sinds 2001 in de stad Leiden. Ze werkt als kunstenaar en schrijver. Zij publiceerde twee boeken en exposeert regelmatig in Nederland, Engeland en Frankrijk.

Het is lente in Leiden – wat is een beter moment om te genieten van de schoonheid die ons omringt? Deze tentoonstelling is een ontdekkingsreis – een speelse viering van de insecten, vogels, schimmels en zelfs schaaldieren met wie we onze stad delen.

Ontdekkingsreis, Harriet Impey, 1 t/m 30 april Meer lezen »

keramiek Jo Sijen en Pauline Kramer, 1 t/m 30 april

Jo Sijen: ik maak graag kommen, misschien omdat het een van de meest basale gebruiksvoorwerpen is die de mens voor zichzelf bedacht heeft. Het keramisch proces blijft altijd boeien, vanwege het spel tussen het bedachte en het intuïtieve, de ontworpen vorm en het toeval, het gecontroleerde proces en de overgave aan het vuur, de hitte van de oven die steeds weer voor verrassingen zorgt en soms ook voor teleurstellingen. De schalen op de draaischijf gemaakt, zijn sober van vorm zonder decoratieve elementen. De glazuren in meerdere lagen aangebracht en in zoutstook gebrand, zorgen voor een eigen, bijna niet controleerbaar proces, maar maken iedere kom dan ook weer uniek. Naast de gedraaide vorm gebruik ik ook handvorm technieken. Deze komen voort uit een fascinatie voor de Japanse cultuur, met name de thee-ceremonie en geven een heel nieuw universum aan mogelijkheden. De meest recente theekommen zijn houtgestookt in een Noborigama (3 kamer oven) in Neuilly-en-Sancerre in Frankrijk en dragen de sporen van dagenlange blootstelling aan vlammen, as en rookgassen. De op de draaischijf gemaakte kommen zijn zoutgestookt bij Phoenix Cultuur in Veghel.

Pauline Cramer is autodidact, maar liet haar ontwikkeling mede vormen door masterclasses in Nederland, Frankrijk, Italië en België.

Ze deed verschillende artist residenties bij La Meridiana Ceramica in Certaldo, Toscane.

Zij verkoopt haar werk en geeft draailessen aan de Klei Academie in Amsterdam.

Pauline wordt vooral geïnspireerd door Japanse hedendaagse Keramisten en haar voorkeur gaat uit naar hout-, gas- en zout- stoken.

Ze streeft er naar unica, of licht van elkaar afwijkende series, te maken. Deze verschillen zowel in vorm als het oppervlak, de huid en kleur. Ze zoekt naar een balans tussen functionaliteit en esthetiek. Haar werk is een combinatie van rauwheid, elegantie, onregelmatigheden en sereniteit met willekeurige invloeden van b.v. vlammen, assen en/of zout.

keramiek Jo Sijen en Pauline Kramer, 1 t/m 30 april Meer lezen »

Upcycling kleding, Saskia de Zee

Saskia de Zee heeft na de lerarenopleiding (tekenen en textiel) het grootste deel van haar leven als theater vormgever gewerkt en maakte kostuums en toneelbeelden.
Vanaf 2010 is zij zich meer gaan toeleggen op kleding uit gebruikt en/of overgebleven materiaal zoals coupons, tafelkleden, gordijnen, lakens, dekens, theedoeken en borduurwerk. En opende een webwinkel bij Etsy in 2013.
Zij geeft les in speciale technieken (moulage, upcycling, visible mending) vanuit haar atelier in het Stadsbouwhuis/Makerscentrale in samenwerking met de Handwerkstudio Leiden.
Naast het werk dat nu in Zône hangt is het natuurlijk mogelijk kleding op maat te laten maken en samen te ontwerpen.

Upcycling kleding, Saskia de Zee Meer lezen »

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart

Ellen de Jong maakt realistische tekeningen: ze ziet en (onder)zoekt de schoonheid in de details, lichtval, vormen en stofuitdrukkingen.  
  
De laatste jaren gebruikt ze voor haar werk hoofdzakelijk houtskool en pastelkrijt, waarmee ze direct – zonder droogproces en zonder zichtbare toets – haar ideeën kan uitvoeren. Het geeft haar de mogelijkheid om zowel met grote gebaren, als klein en gedetailleerd te werken.  
  
“Prachtig ook om te ervaren hoe je met de matheid van krijt en houtskool toch zulke verschillende ‘stofuitdrukkingen’ kunt maken.”  
  
Kleding is één van de inspiratiebronnen voor haar tekeningen: plooien, stoffen, huid en details probeert ze een eigen zeggenschap te geven. Door extreem in te zoomen verdwijnt de realiteit soms naar de achtergrond en probeert ze met de tekening iets te vertellen over licht of over vorm.  
  
“Hoe geeft kleding iets prijs over ons lichaam of over onszelf?” 

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart Meer lezen »

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart

Anne Sey is als keramist geïnteresseerd in de schoonheid van het vergankelijke en imperfecte, en de relatie tussen mens en natuur. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en ambacht. Anne’s liefde voor Japan beïnvloedt de vormen en oppervlaktes van haar keramiek. Ze draait haar vazen en schalen op de pottenbakkersschijf, bewerkt deze met Japans gereedschap en maakt haar glazuren zelf, veelal op basis van houtas. Haar werk toont een moderne ingetogenheid van het design met subtiele verschillen in kleur en textuur en soms die ene welbewuste imperfectie. Stukken die aangeraakt willen worden om de schoonheid te kunnen ervaren van de kleine dingen in het leven.

Haar gastexpositie is getiteld Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari.

Lentelicht is zacht en strelend, met tinten lichtgroen en -blauw. Lente vult de wereld met nieuw leven. Een tijd van groei en bloei. Lentelicht, een nieuw begin.

https://annesey.nl/

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart Meer lezen »

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari

Opening expositie: zondag 4 februari vanaf 14u

Cea Maat is als graficus vanaf de jaren ’70 opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag en vanaf 2005 acht jaar bij Ars Aemula in Leiden. Nu werkt ze in haar atelier in Koudekerk aan den Rijn. In 2009 won ze de landelijke BAS grafiekprijs met haar polyester litho ‘Hope’. Cea heeft veel geëxposeerd met haar verfijnde litho’s, etsen, landschapsschilderijen en ‘fresco’ achtige panelen in gemengde techniek. Als fotograaf combineert ze nu beelden van vrouwen met etsen, linosnede of gouache wat spannend werk oplevert. In haar foto’s vangt ze een ogenblik van kwetsbaarheid en eenzaamheid en maakt dat moment intenser. Geen mooi plaatje maar de essentie vastleggen door het abstraheren van een gevoel.

www.ceadesign.nl

 

 

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari Meer lezen »

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari

Opening op zondag 7 januari, 14:00. In januari tonen wij het textiele werk van Annelies Ouwejan aan de wanden van de galerie. Sinds 1974 heeft Annelies de textielkunst omarmd. Met veel plezier werkt zij dagelijks aan haar textiele wandwerken. Het experimenteren, zoeken naar oplossingen, de mogelijkheden; het is een uitdaging en een plezier om te blijven ontwikkelen.
“Geïnspireerd op mijn verwondering voor de natuur kenmerkt mijn werk zich door een combinatie van structuren en lijnen waarin een organisch kleurenspel van licht en schaduw ontstaat.”
Annelies gebruikt in het maakproces gemengde technieken, voornamelijk schilderen met draden, zijde-schilderen, textielverf, batik en het opvullen van de stof om reliëf te creëren.

“Er zijn voor mij geen grenzen waar ik mij aan moet of wil houden, waardoor het textielwerk zich spelenderwijs ontwikkelt.”

Opening op zondag 7 januari, 14:00

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari Meer lezen »

Jassen van bestaande materialen van het label von-K

Deze maand is het werk van Katrien von Heijden-Kleintjes te gast in de galerie. Onder het label von-K maakt zij – voornamelijk – jassen van bestaande materialen: vintage slaapzakken, een wollen deken uit de jaren zestig, een retro beddensprei of gordijnen. Daardoor vertellen haar jassen altijd een verhaal; over de oorsprong van het materiaal, over haar creativiteit en manier van werken en natuurlijk over de persoonlijkheid van de drager. Zij maakt ook jassen in opdracht. In dat geval gaat zij speciaal voor jou op zoek naar materiaal, of je brengt zelf iets in (prijs op aanvraag).
Katrien heeft een voorliefde voor monumentale stukken en kleuren en materialen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Haar jassen zijn ondanks de kleurrijke (retro) uitstraling van het materiaal echt ‘van nu’.

Het zijn altijd unieke, enkele stuks, die veelal met de hand worden afgewerkt.

Met von-K wil zij jassen maken waar de drager telkens weer blij van wordt. Die veel worden gedragen en, zo nodig, telkens opnieuw worden gerepareerd. Von-K streeft naar circulariteit! Waar wij als galerie ook enthousiast van worden en geheel achter staan.

Jassen van bestaande materialen van het label von-K Meer lezen »

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december

In de maand december exposeert Douwe Kinkel aan de wanden van de galerie met een serie “Stadslandschappen”. Het zijn recente impressies van reizen in New York, Zuid-Frankrijk en de Merenwijk.
In de schilderijen van Douwe spelen landschappen, gebouwen, luchten en verkeer een belangrijke rol. De ogenschijnlijk snel opgezette vlakken lijken de steeds meer gehaaste steden te symboliseren. Zijn ontvankelijkheid voor indrukken levert expressieve schilderijen op, met oog voor een evenwichtige compositie.

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december Meer lezen »

De Wall of Future 5 november t/m 26 november

De Wall of Future, tweejaarlijks bij ons te beleven, toont het spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk, of hun eerste ontwerpen na het afronden van hun opleiding. Zône geeft hen graag een podium!
Kom dit prachtige werk bewonderen: eigenzinnige objecten van keramisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, een bijzondere en bloemrijke knieprothese van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, kleurige laarzen van de Shoe Academy Utrecht/Amersfoort, verrassende sieraden van de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Er is glas van het Masterprogramma NOVA School of Science and Technology. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Design, komt met een koekoeksklok, een object met een pakkend verhaal. Ook het Hout- en Meubileringscollege is present met een verfijnd meubelstuk. En tot slot… als Europese uitbreiding van deze WOF is aanwezig de Hogeschool Thomas More in Mechelen, specialisatiejaar meubelontwerp, met twee slim vormgegeven stoelen en een kruk.
Deze vijfde editie van Wall Of Future duurt van 5 november t/m 26 november en is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de galerie.

 

De Wall of Future 5 november t/m 26 november Meer lezen »

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november

Aan de wanden van de galerie, is een bijzondere expositie te zien van Robert Brouwer van Likewood. Robert exposeert bij ons met zijn Lakewall wandlampen.
Deze lamp is modulair opgebouwd uit zorgvuldig vormgegeven elementen van 3D geprint biobased materiaal, dat gemaakt wordt van maïs. Dit element vormt de basis van tal van mogelijke lampen/wandobjecten. De driepoot elementen zijn voorzien van programmeerbare LED’s. Hiermee kunnen verschillende lichteffecten gecreëerd worden.

Het driepoot element geeft de lamp een strakke maar tegelijk speelse uitstraling. De vormgeving nodigt uit om mee te puzzelen en het is dan ook mogelijk om je persoonlijke lamp, en tegelijk wandobject, te laten maken. Kom verschillende varianten van de Lakewall lamp bewonderen in de galerie. Heel november bij ons te zien!

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november Meer lezen »

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december

Verwondering

Verwondering met name in de natuur is voor mij een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten.

Mijn dubbelwandige vormen zijn ingetogen. Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden. Je mag ermee spelen.

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december Meer lezen »

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober

)pening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u.

Galerie Zône toont de hele maand oktober werk van hedendaagse ‘knippers’, kunstenaars die elk een eigen invulling geven aan het ambacht van de papierknipkunst en op virtuoze wijze zowel verhalende en non-figuratieve thema’s als silhouetten en landschappen met de schaar uitwerken. De expositie in Galerie Zône wordt gehouden in het kader van het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Papierknipkunst. De oudst bekende knipsels uit Nederland zijn zo’n 400 jaar geleden vervaardigd door Joanna Koerten, die een kunstkamer en haar eigen atelier had, waar velen haar werk kwamen bewonderen. Galerie Zône toont nu, in oktober 2023, werk van hedendaagse ‘knippers’.

U bent welkom de tentoonstelling te komen zien en ervaren! Bovendien kunt u ook zelf meedoen aan de gratis inloop-workshops op woensdag 4, donderdag 12, zaterdag 21 en vrijdag 27 oktober. Deze worden gegeven door leden van de Knipkring Rijnland. Materiaal wordt gratis verstrekt. Tijdens de workshops geven de leden demonstraties knipkunst en leren de deelnemers eenvoudige kniptechnieken, zodat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Ook is er een doorlopende workshop op donderdag 12 oktober (12-18 uur) verzorgd door de bekende papierknipkunstenaar Janna van Zuijlen.

De ‘midi-sage’ oftewel de middenmaandelijkse opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u. U bent van harte welkom deze bij te wonen!

Expositie Hedendaagse papierknipkunst in Galerie Zône 

 

 

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober Meer lezen »

Scroll naar boven