EXPO VOORPAGINA

De Wall of Future 5 november t/m 26 november

De Wall of Future, tweejaarlijks bij ons te beleven, toont het spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk, of hun eerste ontwerpen na het afronden van hun opleiding. Zône geeft hen graag een podium!
Kom dit prachtige werk bewonderen: eigenzinnige objecten van keramisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, een bijzondere en bloemrijke knieprothese van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, kleurige laarzen van de Shoe Academy Utrecht/Amersfoort, verrassende sieraden van de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Er is glas van het Masterprogramma NOVA School of Science and Technology. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Design, komt met een koekoeksklok, een object met een pakkend verhaal. Ook het Hout- en Meubileringscollege is present met een verfijnd meubelstuk. En tot slot… als Europese uitbreiding van deze WOF is aanwezig de Hogeschool Thomas More in Mechelen, specialisatiejaar meubelontwerp, met twee slim vormgegeven stoelen en een kruk.
Deze vijfde editie van Wall Of Future duurt van 5 november t/m 26 november en is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de galerie.

 

Robert Brouwer van Likewood 5 t/m 30 november

Aan de wanden van de galerie, is een bijzondere expositie te zien van Robert Brouwer van Likewood. Robert exposeert bij ons met zijn Lakewall wandlampen.
Deze lamp is modulair opgebouwd uit zorgvuldig vormgegeven elementen van 3D geprint biobased materiaal, dat gemaakt wordt van maïs. Dit element vormt de basis van tal van mogelijke lampen/wandobjecten. De driepoot elementen zijn voorzien van programmeerbare LED’s. Hiermee kunnen verschillende lichteffecten gecreëerd worden.

Het driepoot element geeft de lamp een strakke maar tegelijk speelse uitstraling. De vormgeving nodigt uit om mee te puzzelen en het is dan ook mogelijk om je persoonlijke lamp, en tegelijk wandobject, te laten maken. Kom verschillende varianten van de Lakewall lamp bewonderen in de galerie. Heel november bij ons te zien!

Keramiek van Ellen Rijsdorp 1 t/m 31 december

Verwondering

Verwondering met name in de natuur is voor mij een aanzet tot kijken, voelen en beleven. Vormen waar wind, water, vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Een stuk boomschors, de ribbels in het zandstrand, sneeuwkristallen, kruiend ijs: de ritmes die daarin voorkomen zijn de inspiratiebron voor de oppervlakte structuren van mijn keramische objecten.

Mijn dubbelwandige vormen zijn ingetogen. Ze ogen zacht als fluweel, vragen erom aangeraakt te worden. Ze balanceren op een rubber ring zodat de objecten in verschillende standen gepresenteerd kunnen worden. Je mag ermee spelen.

Hedendaagse papierknipkunst, 1 oktober t/m 31 oktober

)pening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u.

Galerie Zône toont de hele maand oktober werk van hedendaagse ‘knippers’, kunstenaars die elk een eigen invulling geven aan het ambacht van de papierknipkunst en op virtuoze wijze zowel verhalende en non-figuratieve thema’s als silhouetten en landschappen met de schaar uitwerken. De expositie in Galerie Zône wordt gehouden in het kader van het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging van Papierknipkunst. De oudst bekende knipsels uit Nederland zijn zo’n 400 jaar geleden vervaardigd door Joanna Koerten, die een kunstkamer en haar eigen atelier had, waar velen haar werk kwamen bewonderen. Galerie Zône toont nu, in oktober 2023, werk van hedendaagse ‘knippers’.

U bent welkom de tentoonstelling te komen zien en ervaren! Bovendien kunt u ook zelf meedoen aan de gratis inloop-workshops op woensdag 4, donderdag 12, zaterdag 21 en vrijdag 27 oktober. Deze worden gegeven door leden van de Knipkring Rijnland. Materiaal wordt gratis verstrekt. Tijdens de workshops geven de leden demonstraties knipkunst en leren de deelnemers eenvoudige kniptechnieken, zodat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Ook is er een doorlopende workshop op donderdag 12 oktober (12-18 uur) verzorgd door de bekende papierknipkunstenaar Janna van Zuijlen.

De ‘midi-sage’ oftewel de middenmaandelijkse opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober vanaf 14.30u. U bent van harte welkom deze bij te wonen!

Expositie Hedendaagse papierknipkunst in Galerie Zône 

 

 

Oktober in de wisselvitrine – keramiek van Harry Theuns

In oktober is onze gastkunstenaar Harry Theuns, keramist. Harry Theuns (1950) werkt sinds 1973 met klei. Aanvankelijk bijna altijd zonder glazuur, maar na de keramiekopleiding in Gouda (2009-2012) met glazuur. Zijn werk wordt gekenmerkt door het experiment van zowel vorm als huidafwerking. Daarbij vindt hij de vorm belangrijker dan het glazuur; de kleur en structuur van het oppervlak dienen om de vorm beter te laten uitkomen. Kom langs om zijn uitgesproken keramiek te bewonderen! 

 

Ria van Krieken – “Its all in the box” / vouwsels

De laatste jaren houdt Ria van Krieken zich voornamelijk bezig met vouwen. Samengestelde objecten, ontstaan vanuit een vierkant. Soms met een uitstapje naar een rechthoek. Zo gevouwen dat er een interessante vorm ontstaat die te schakelen valt. Een object bestaat gemiddeld uit zo’n vier- á vijfhonderd aan elkaar bevestigde vierkanten. Kleur, vorm en ritme vormen de sleutelwoorden. 

Daria Lysenko – “Voorgevoel”

Gedurende de maand september 2023 exposeert Daria Lysenko in Galerie Zône. Ze is afkomstig uit Oekraïne. Daria is grafisch kunstenaar en kunsthistoricus. Ze publiceerde gedichten en illustreerde verschillende boeken. Voor de Russische invasie op 24 februari 2022 werkte ze bij het Nationaal Kunstmuseum in Kyiv. Na het uitbreken van de oorlog verliet ze haar land. Ze woont nu in Nederland. In Zône exposeert Daria Lysenko een serie digitale prenten met de titel ‘Voorgevoel’: stadsgezichten van Kyiv kort voor de inval, die nu een extra lading hebben gekregen. 

 
De opening van deze gecombineerde expositie is op zondag 3 september om 14.00u. U bent van harte uitgenodigd deze bij te komen wonen.

Leo van Zanen – “ZO” – Letterbeeldingen

Dichter Leo van Zanen exposeert onder de titel ‘ZO’ een aantal van zijn letterbeeldingen. De term ‘letterbeelding’ is een verwijzing naar wat I.K. Bonset (dichterspseudoniem van de Leidse kunstenaar Theo van Doesburg) noemde ‘woordbeeldingen (kubistische en ekspressionistische verzen)’. 

In de wisselvitrine

In september is nog een vierde kunstenaar bij ons te gast: keramist Laurena Ruiter exposeert haar keramiek. Zorgvuldig handgemaakte en unieke kunstobjecten en gebruiksgoed. Van vazen tot kommen en kopjes, haar doel is om een klein geluksmoment te bezorgen bij ieder gebruik van haar werk. 

Houtdraaiwerk van Henry de Sterke, expositie verlengd t/m eind september

Henry de Sterke

Na een carrière als bouwkundig ingenieur bekwaamde Henry de Sterke zich als houtdraaier. Zijn werk bestaat uit kleinere houten vazen, maar ook vazen van zeer stevig formaat die, zeker de grote, een sculptuur achtige uitstraling hebben. Duidelijke contouren gecombineerd met de warme houttinten en de unieke patronen in het hout, geven de objecten een opvallende levendigheid.

 

Scroll naar boven