EXPO VOORPAGINA

Petra Nicole – Tekeningen, juni

De tekeningen van Petra Nicole zijn een wereld van fantasie en hersenspinsels uit haar industriële werkverleden. De vele herinneringen uit haar vroegere werk als laborant en meubelmaker, maar ook de indrukken die ze als kind kreeg van de machines en het interieur van de fabriek van vader, vormen de directe inspiratie. Dit en de schoonheid van de leidingen, het lijnenspel en het ritme van meerdere installaties bij elkaar in het industriële landschap was voor haar de aanleiding om weer te geven in potlood tekeningen op paneel. Een fascinerende wereld bestaande uit ruimtes met machines, leidingen, silo’s, trappen en luiken. Daarnaast zie je ook fantasierijke vormen die via leidingen en weggetjes je door de gehele tekening leiden.

Haar passie voor de industriële landschappen en zijn apparatuur resulteert in tekeningen die nieuwsgierigheid, schoonheid en verwondering wekken. Het is een creatieve visie van de gruizige, mechanische wereld van de industrie waarbij ze de vindingrijkheid van de menselijke technologie viert. Daarnaast hoopt ze de mensen ook te inspireren om na te denken over de impact van industrialisatie op ons leven en het milieu.

 

Petra Nicole – Tekeningen, juni Meer lezen »

glaskunstenaar Matthias van Olst, maand mei en juni

Lezing / Artist Talk ‘Glas, een geschiedenis en een toekomst’ op zondag 26 mei om 15.00u in Galerie Zône door glasblazer Matthias van Olst.
Deze maand is Matthias van Olst, glasblazer, te gast in onze wisselvitrines. Sinds 2017 is hij terug in het glas om het ambacht van het glasblazen weer nieuw leven in te blazen. Hij werkt aan de oven en is werkzaam bij het Nationaal Glasmuseum Leerdam.
Als zoon van glasblazer en museumdirecteur Cees van Olst (1947-2014) is hij opgegroeid met het ambacht. Van 1995 tot 2000 werkte hij als conservator en glasblazer in het Glasmuseum Hoogeveen. Aangezien zijn muzikale carrière verder van de grond kwam is het glas enige tijd naar de achtergrond gedreven geweest. Maar het materiaal en het ambacht lieten hem niet los.
De collectie die deze maand bij ons te zien is, bestaat uit unica. Hierbij probeert Matthias de strakke ‘Hollandse’ lijn te vangen met verschillende optische en suggestieve kleureffecten. Stap in mei de galerie binnen om dit prachtige glaswerk te komen zien.

Uitnodiging! U bent van harte uitgenodigd voor de Lezing / Artist Talk ‘Glas, een geschiedenis en een toekomst’
op zondag 26 mei om 15.00u in Galerie Zône
door glasblazer Matthias van Olst

 

glaskunstenaar Matthias van Olst, maand mei en juni Meer lezen »

‘The Birds and the Bees, Nature in the city’, Harriet Impey, verlengd tot 31 mei

 

De prachtige exposite van Harriet Impey, is nog een hele maand langer te bewonderen bij ons in de galerie. ‘The Birds and the Bees, Nature in the city’ is de titel. Lente in Leiden. Geen beter moment om te genieten van de ons omringende schoonheid, van de vogels, insecten, schimmels en de bijen. Een speelse tentoonstelling om het leven in de stad te vieren.

Harriet is als een naturalist op ontdekkingsreis. Van jongs af aan is ze gefascineerd door de kleinste en intiemste details van de natuur. Ze leert constant, over de natuur en over nieuwe technieken, en deelt graag haar enthousiasme en kennis. Nieuwe ideeën en technieken leiden tot werk in diverse disciplines zoals glasfusing, keramiek, aquarel, acryl, collage, blokdruk en zilver.
Harriet groeide op in Oxford, studeerde in Cambridge en woont sinds 2001 in de stad Leiden. Ze werkt als kunstenaar en schrijver. Zij publiceerde twee boeken en exposeert regelmatig in Nederland, Engeland en Frankrijk.

Het is lente in Leiden – wat is een beter moment om te genieten van de schoonheid die ons omringt? Deze tentoonstelling is een ontdekkingsreis – een speelse viering van de insecten, vogels, schimmels en zelfs schaaldieren met wie we onze stad delen.

‘The Birds and the Bees, Nature in the city’, Harriet Impey, verlengd tot 31 mei Meer lezen »

keramiek Jo Sijen t/m 30 mei

Jo Sijen: ik maak graag kommen, misschien omdat het een van de meest basale gebruiksvoorwerpen is die de mens voor zichzelf bedacht heeft. Het keramisch proces blijft altijd boeien, vanwege het spel tussen het bedachte en het intuïtieve, de ontworpen vorm en het toeval, het gecontroleerde proces en de overgave aan het vuur, de hitte van de oven die steeds weer voor verrassingen zorgt en soms ook voor teleurstellingen. De schalen op de draaischijf gemaakt, zijn sober van vorm zonder decoratieve elementen. De glazuren in meerdere lagen aangebracht en in zoutstook gebrand, zorgen voor een eigen, bijna niet controleerbaar proces, maar maken iedere kom dan ook weer uniek. Naast de gedraaide vorm gebruik ik ook handvorm technieken. Deze komen voort uit een fascinatie voor de Japanse cultuur, met name de thee-ceremonie en geven een heel nieuw universum aan mogelijkheden. De meest recente theekommen zijn houtgestookt in een Noborigama (3 kamer oven) in Neuilly-en-Sancerre in Frankrijk en dragen de sporen van dagenlange blootstelling aan vlammen, as en rookgassen. De op de draaischijf gemaakte kommen zijn zoutgestookt bij Phoenix Cultuur in Veghel.

 

keramiek Jo Sijen t/m 30 mei Meer lezen »

Upcycling kleding, Saskia de Zee

Saskia de Zee heeft na de lerarenopleiding (tekenen en textiel) het grootste deel van haar leven als theater vormgever gewerkt en maakte kostuums en toneelbeelden.
Vanaf 2010 is zij zich meer gaan toeleggen op kleding uit gebruikt en/of overgebleven materiaal zoals coupons, tafelkleden, gordijnen, lakens, dekens, theedoeken en borduurwerk. En opende een webwinkel bij Etsy in 2013.
Zij geeft les in speciale technieken (moulage, upcycling, visible mending) vanuit haar atelier in het Stadsbouwhuis/Makerscentrale in samenwerking met de Handwerkstudio Leiden.
Naast het werk dat nu in Zône hangt is het natuurlijk mogelijk kleding op maat te laten maken en samen te ontwerpen.

Upcycling kleding, Saskia de Zee Meer lezen »

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart

Ellen de Jong maakt realistische tekeningen: ze ziet en (onder)zoekt de schoonheid in de details, lichtval, vormen en stofuitdrukkingen.  
  
De laatste jaren gebruikt ze voor haar werk hoofdzakelijk houtskool en pastelkrijt, waarmee ze direct – zonder droogproces en zonder zichtbare toets – haar ideeën kan uitvoeren. Het geeft haar de mogelijkheid om zowel met grote gebaren, als klein en gedetailleerd te werken.  
  
“Prachtig ook om te ervaren hoe je met de matheid van krijt en houtskool toch zulke verschillende ‘stofuitdrukkingen’ kunt maken.”  
  
Kleding is één van de inspiratiebronnen voor haar tekeningen: plooien, stoffen, huid en details probeert ze een eigen zeggenschap te geven. Door extreem in te zoomen verdwijnt de realiteit soms naar de achtergrond en probeert ze met de tekening iets te vertellen over licht of over vorm.  
  
“Hoe geeft kleding iets prijs over ons lichaam of over onszelf?” 

Tekeningen Ellen de Jonge, 1 t/m 30 maart Meer lezen »

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart

Anne Sey is als keramist geïnteresseerd in de schoonheid van het vergankelijke en imperfecte, en de relatie tussen mens en natuur. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van kunst en ambacht. Anne’s liefde voor Japan beïnvloedt de vormen en oppervlaktes van haar keramiek. Ze draait haar vazen en schalen op de pottenbakkersschijf, bewerkt deze met Japans gereedschap en maakt haar glazuren zelf, veelal op basis van houtas. Haar werk toont een moderne ingetogenheid van het design met subtiele verschillen in kleur en textuur en soms die ene welbewuste imperfectie. Stukken die aangeraakt willen worden om de schoonheid te kunnen ervaren van de kleine dingen in het leven.

Haar gastexpositie is getiteld Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari.

Lentelicht is zacht en strelend, met tinten lichtgroen en -blauw. Lente vult de wereld met nieuw leven. Een tijd van groei en bloei. Lentelicht, een nieuw begin.

https://annesey.nl/

Lentelicht 春の光 – Haru no Hikari, keramiek expositie Anne Sey,1 t/m 30 maart Meer lezen »

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari

Opening expositie: zondag 4 februari vanaf 14u

Cea Maat is als graficus vanaf de jaren ’70 opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag en vanaf 2005 acht jaar bij Ars Aemula in Leiden. Nu werkt ze in haar atelier in Koudekerk aan den Rijn. In 2009 won ze de landelijke BAS grafiekprijs met haar polyester litho ‘Hope’. Cea heeft veel geëxposeerd met haar verfijnde litho’s, etsen, landschapsschilderijen en ‘fresco’ achtige panelen in gemengde techniek. Als fotograaf combineert ze nu beelden van vrouwen met etsen, linosnede of gouache wat spannend werk oplevert. In haar foto’s vangt ze een ogenblik van kwetsbaarheid en eenzaamheid en maakt dat moment intenser. Geen mooi plaatje maar de essentie vastleggen door het abstraheren van een gevoel.

www.ceadesign.nl

 

 

Grafiek van Cea Maat, 1 t/m 29 februari Meer lezen »

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari

Opening op zondag 7 januari, 14:00. In januari tonen wij het textiele werk van Annelies Ouwejan aan de wanden van de galerie. Sinds 1974 heeft Annelies de textielkunst omarmd. Met veel plezier werkt zij dagelijks aan haar textiele wandwerken. Het experimenteren, zoeken naar oplossingen, de mogelijkheden; het is een uitdaging en een plezier om te blijven ontwikkelen.
“Geïnspireerd op mijn verwondering voor de natuur kenmerkt mijn werk zich door een combinatie van structuren en lijnen waarin een organisch kleurenspel van licht en schaduw ontstaat.”
Annelies gebruikt in het maakproces gemengde technieken, voornamelijk schilderen met draden, zijde-schilderen, textielverf, batik en het opvullen van de stof om reliëf te creëren.

“Er zijn voor mij geen grenzen waar ik mij aan moet of wil houden, waardoor het textielwerk zich spelenderwijs ontwikkelt.”

Opening op zondag 7 januari, 14:00

Textiele werk van Annelies Ouwejan 1 t/m 30 januari Meer lezen »

Jassen van bestaande materialen van het label von-K

Deze maand is het werk van Katrien von Heijden-Kleintjes te gast in de galerie. Onder het label von-K maakt zij – voornamelijk – jassen van bestaande materialen: vintage slaapzakken, een wollen deken uit de jaren zestig, een retro beddensprei of gordijnen. Daardoor vertellen haar jassen altijd een verhaal; over de oorsprong van het materiaal, over haar creativiteit en manier van werken en natuurlijk over de persoonlijkheid van de drager. Zij maakt ook jassen in opdracht. In dat geval gaat zij speciaal voor jou op zoek naar materiaal, of je brengt zelf iets in (prijs op aanvraag).
Katrien heeft een voorliefde voor monumentale stukken en kleuren en materialen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Haar jassen zijn ondanks de kleurrijke (retro) uitstraling van het materiaal echt ‘van nu’.

Het zijn altijd unieke, enkele stuks, die veelal met de hand worden afgewerkt.

Met von-K wil zij jassen maken waar de drager telkens weer blij van wordt. Die veel worden gedragen en, zo nodig, telkens opnieuw worden gerepareerd. Von-K streeft naar circulariteit! Waar wij als galerie ook enthousiast van worden en geheel achter staan.

Jassen van bestaande materialen van het label von-K Meer lezen »

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december

In de maand december exposeert Douwe Kinkel aan de wanden van de galerie met een serie “Stadslandschappen”. Het zijn recente impressies van reizen in New York, Zuid-Frankrijk en de Merenwijk.
In de schilderijen van Douwe spelen landschappen, gebouwen, luchten en verkeer een belangrijke rol. De ogenschijnlijk snel opgezette vlakken lijken de steeds meer gehaaste steden te symboliseren. Zijn ontvankelijkheid voor indrukken levert expressieve schilderijen op, met oog voor een evenwichtige compositie.

Stadslandschappen Douwe Kinkel 1 t/m 31 december Meer lezen »

De Wall of Future 5 november t/m 26 november

De Wall of Future, tweejaarlijks bij ons te beleven, toont het spannende, recente werk van alumni van verschillende ambachtelijke en kunstzinnige opleidingen en academies. Zij tonen bij ons hun afstudeerwerk, of hun eerste ontwerpen na het afronden van hun opleiding. Zône geeft hen graag een podium!
Kom dit prachtige werk bewonderen: eigenzinnige objecten van keramisten van de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda, een bijzondere en bloemrijke knieprothese van de Dutch HealthTec Academy in Utrecht, kleurige laarzen van de Shoe Academy Utrecht/Amersfoort, verrassende sieraden van de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. Er is glas van het Masterprogramma NOVA School of Science and Technology. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afdeling Design, komt met een koekoeksklok, een object met een pakkend verhaal. Ook het Hout- en Meubileringscollege is present met een verfijnd meubelstuk. En tot slot… als Europese uitbreiding van deze WOF is aanwezig de Hogeschool Thomas More in Mechelen, specialisatiejaar meubelontwerp, met twee slim vormgegeven stoelen en een kruk.
Deze vijfde editie van Wall Of Future duurt van 5 november t/m 26 november en is vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de galerie.

 

De Wall of Future 5 november t/m 26 november Meer lezen »

Scroll naar boven